Следвайте ни

Глад за тези четири професии в Пловдивско ВИДЕО

viber icon

Глад за четири професии има в момента в Пловдивска област.

Най-търсени в момента са машинни оператори, готвачи, касиери и електротехници.

Работодатели планират да наемат общо 17 840 работници в Пловдив и региона през следващите 12 месеца, като най-много назначени ще има именно в тези четири сектори.

За страната недостигът на кадри ще достигне над 191 000 души.

Търсенето на нови попълнения в екипа на пловдивските работодатели обаче се очаква да бъде по-сериозно през втората половина на 2021г. Това показва прочуване на Агенцията по заетостта сред 400 компании в страната, което отчита и влиянието на коронавируса. 

Заради пандемията търсенето на работна сила се е свило и е с 40,3% по-малко в сравнение с 2019 г. Основната причина за големия спад е притеснението на работодателите, че няма да успеят да задържат обемите на реализираните приходи в пандемичната обстановка на същите нива отпреди кризата, обясняват експертите от Агенцията по заетостта.

Този страх се очерта ясно още след въвеждането на извънредното положение през март и нарастването на безработните. Въпреки това обаче повече от половината работодатели твърдят, че срещат затруднения при наемането на персонал. Изненадващо, на фона на затворилите ресторанти и десетките съкратени служители в заведенията, шефовете в Пловдив заявяват, че изпитват сериозен дефицит на готвачи. 

Затова и през следващите 12 месеца ще се оглеждат за такива кадри. Най-лесно готвачи се намирали в София, Смолян и Пазарджик. В същото време обаче работодателите в Пазарджик срещат най-големи затруднения в наемането на продавач-консултанти. През следващите 12 месеца нужда от професионалисти със средно образование по направление Военно дело и отбрана ще има само в област Пловдив.

Лесно пък се намират озеленители, спедитори, помощници в строителството, рекламни дизайнери, става ясно още от проучването на Агенцията по- заетостта. 

При висшистите в топ 5 на най-търсените професии са медицински сестри, учители и машинни инженери. Кризата налага работодателите да положат усилия да съхранят наетите в момента висшисти, за да могат да преживеят трудния период с по-малко инвестиции в обучение, анализират данните от проучването експертите на Агенцията по заетостта. 

Според работодателите в област Пловдив най-важното умение, което трябва да притежават служителите им, остава самоконтролът. Важни през годината на пандемия вече са и социалните умения, продуктивността, гъвкавостта и адаптивността. Едва след това се нарежда умението за работа под напрежение. За всеки трети шеф е важно служителят му да владее добре български език и да има презентационни умения. Едва 8% от пловдивските работодатели смятат като нужно качество умението за учене, а 1.8% за обществени и граждански компетентности.

Снимка: Ernik, HR агенция

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

04.01.2021 | 13:17

A KOLKO PLASHTAT ZA ELEKTROTEHNIK ,5-6.000 LEVA ?

Отговори
1 2
Иво

Иво

04.01.2021 | 12:47

Специално за машинни инженери (защото аз съм такъв) мога да кажа, че никой не търси! Или по-точно търсят, ама се предлагат заплати от преди 10 години! Което си е равносилно на нетърсене! Не знам за какви инвестиции се говори - инженерите в България вземат по-малко от метачки, миячки и гледачки в Европа.

Отговори
5 0
На вълка му е дебел врата защото...

На вълка му е дебел врата защото...

04.01.2021 | 00:12

Със сигурност има много такива работодатели, но и условията в които ни управляват, си е сериозен данък за шайката. Големият излишък, който остава всяка година е събиран от труда на всяка фирма в България и е харчен със замах.

Отговори
8 4
УМЕН

УМЕН

03.01.2021 | 22:48

Повечето работодатели в нашата страна са ФАШИСТИ не плащат реални заплати .....

Отговори
16 6
Schetovodstvo

Schetovodstvo

04.01.2021 | 13:19

NE SA FASHISTI, A ALCHNI,NENASITNI,KORUMPIRANI KOJEDERI KAPITALISTI-DETSA NA KOMUNISTI TERORISTI!

Отговори
4 1
Стига с тези фалшиви новини

Стига с тези фалшиви новини

03.01.2021 | 19:51

Пак лакърдии! Нам колко си работни места, нам колко си фирми, обаче никой не казва каква заплата ще плаща на тези работници! Или пак на минимална заплата с някой лев под масата и всички си затварят очите! Тези така наречени работни места са за белите роби на Европа! Българина е най- ниско платения работник в цяла Европа!

Отговори
36 1
Сребролюб Мангизлиев

Сребролюб Мангизлиев

03.01.2021 | 20:41

Повечето мои позняти се водят на минимална заплата, и после някой лев под масата....и рядко заплатата надвишава 1000 лв....че дори и по-чалко

Отговори
27 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?