Следвайте ни

Глад за инженери и архитекти в Община Пловдив

Трета година общината е без титулярен главен архитект

viber icon

Община Пловдив вече трета година няма титулярен главен архитект след отстраняването на покойния вече Румен Русев. В два поредни конкурса кметът Иван Тотев не успя да си хареса достоен за работата специалист. Така и.д. главен архитект остана Юлияна Петрова. 

Некомплектувани са и някои от основните отдели, свързани с прилагането на Закона за устройство на територията. Това създава проблеми в работата на администрацията, преписките са бавят с месеци и години, което създава сериозни проблеми за гражданите и бизнеса. 

Щатът в общината е некомплектуван, заради което с 24-ма щатни служители са подписани допълнителни  договори.  Освен това на граждански договори са наети 15 външни специалисти. В шестте района се ползват услугите на по 1-2-ма специалисти по принуда, защото длъжностите не са утвърдени с щатното разписание. 

Районните кметове признават, че изпитват  недостиг на инженери и архитекти по простата причина, че заплащането в администрацията драстично се разминава с това в частни фирми. И за двете специалности възнагражденията в кметствата не надхвърлят  800 лева, което е далеч от средното за Пловдив.


Утвърденият щат за шестте района е 396,5 служители. Те са разпределени така: за „Централен” - 89 щата, за „Тракия” ​- 60,5, за „Южен” ​- 68, за „Северен” ​- 59,5, за „Източен” ​- 61, за „Западен” - 58,5.  Кметовете казват, че на практика работят с по-малък числен състав. 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (3)

kandidat

21.08.2019 | 14:08
2 0

Така е по удобно. Обслужваме само "правилните" хора и фирми срещу съответната мотивация.

Симеон

21.08.2019 | 13:45
0 0

затова няма кандидати за общински служители, защото заплатите са смешни. Като гледам средната възраст на работещите там е около пенсионната. Никой нормален специалист с инженерна специалност няма да работи за дребни стотинки, като големите фирми веднага ги гълтат за няколко хиляди . Абсурдстан е тая държавна политика

гражданин

21.08.2019 | 13:32
0 0

Това е абсолютно вярна статия. В допълнение , ако продължава да се пише за високата средна заплата в общината , положението ще става все по тежко.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?