Следвайте ни

Глад за две професии в Пловдив, ето кои са

viber icon

Бизнесът в Пловдив изпитва сериозен глад за шивачи и машинни оператори в разгара на ковид кризата. В същото време строителните фирми успяват да задоволят нуждите си от работници. Това става ясно от данните на обявените свободни позиции в Агенцията по заетостта и наблюдения на компании за подбор на персонал. От общо 198 служители, които се търсят в града под тепетата, 92 са за позиция шивач. Това означава, че всяка втора обява е именно за кадри в текстилното производство. Става въпрос за шиене на бельо, калъфи за чаршафи и възглавници, дрехи, кожени изделия. 

Заплатата, която получават шивачките, е около 750 лв. За да преодолеят дефицита, работодатели споделят, че биха заплатили обучението на кандидатите. „Заплащането е ниско за тази работа. Не е чак толкова лека, както смятат хората. Постоянно си с машини, игли, ножици. Очите ти отиват“, казва Маргарита Иванова, която има 10 години стаж като шивачка. Преди 2 години обаче заминава в Германия да гледа възрастни хора срещу по-високо заплащане. Според нея, за да бъде преодолян недостигът на кадри, не е необходимо обучение на неквалифицираните такива, а повишаване на доходите в сектора.

Сериозен е и недостигът на машинни оператори както в хранително-вкусовата промишленост, така и в производството. Сред търсените кадри е работник в производството на безалкохолни напитки, който трябва да настройва машините и да следи работата им. Предимство е да може да управлява електрокар, но от фирмата посочват, че при необходимост ще бъде проведено едномесечно обучение на одобрения кандидат.

Дефицит на готвачи изпитват пловдивските ресторанти заради първия локдаун. По време на втория дейността им се преориентира към доставки по къщите. Затова, независимо кога ще отворят, през следващите 12 месеца те ще се оглеждат за такива кадри. Най-лесно готвачи се намират в София, Смолян и Пазарджик. В същото време обаче работодателите в Пазарджик срещат най-големи затруднения в наемането на продавач-консултанти. В топ 5 на най-търсените професии в област Пловдив попадат още преподавателите и монтажниците. За цялата 2020 г. от общо заявени 1172 места за педагози са били заети 1116.

Кризата налага работодателите да положат усилия да съхранят наетите вече служители, за да могат да преживеят трудния период с по-малко инвестиции в обучение, анализират експертите на Агенцията по заетостта. Търсене има и в земеделието, но от години учебните заведения подготвят по-малко от необходимите кадри. В същото време интерес от страна на работодателите към войници и ръководители в администрацията и търговията в областта няма, отбелязват от Агенцията по заетостта.

След излизане от кризата прогнозите са най-търсените професии да са свързани с правоспособност - шофьори на камиони и международни превози, доставки. „Просто променихме начина, по който пазаруваме - почти всеки поръчва храна за вкъщи или от супермаркетите, да не говорим за дрехите. Търсени ще са и обслужващите дейности, т.е. хора, които да се грижат за възрастни или деца“, казват експерти от агенция за подбор на персонал.

Според тях вероятно дистанционната работа ще продължи и след пандемията, защото и работодателите, и служителите са свикнали с хоум офиса. Дори някои работодатели закупили офис оборудване за дома на служителите си. Далеч по-малко били компаниите, които заложили на игрални помещения за децата във фирмата след приключване на онлайн занятията на учениците.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?