Следвайте ни

Германци лъскат паметника на Съединението

viber icon

Германска фирма „Керхер” е предложила на Община Пловдив да почисти паметника на Съединението в навечерието на 135-та годишнината, която ще бъде тържествено отбелязана на 6 септември. 

По традиция, въведена преди години, ритуалното къпане на монумента изпълняваше  общинското предприятие „Чистота”. Работниците, качени на автовишка, измиваха паметника с пароструйка,  като във водата задължително добавяха шампоан, за да мирише на свежо. 

Екипът на кмета Здравко Димитров разчупва традицията с идеята за по-добър ефект от предпразничната акция. Патриотичната инициатива на фирмата е приета от администрацията, а услугата ще бъде извършена абсолютно безплатно. През май миналата година "Керхер", която има представители в над 70 държави по света, е почистила  Докторския паметник в София, изграден в памет на медиците, загинали в Руско – турската война. 

Къпането на монумента на пл. „Съединение” ще продължи два дни – на 2 и 3 септември, с мощна пароструйка и с вода без никакви химически добавки.  „Керхер” е прочута  като пазител на паметниците на културата и от 1980 г. досега са почистили над 140 забележителности в света, сред които са статуите на Исус Христос в Бразилия и на Буда в Китай, пл. „Свети Петър” във Ватикана, знаковата старинна църква „Кайзер Вилхелм” в Берлин. 

От фирмата уверяват, че с пароструйката успяват да изчистят всички  бактерии, гъбички, плесен и мухъл, които се събират с времето върху паметниците, независимо дали са изработени от бронз, камък или гранит.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Mitko Palauzov

Mitko Palauzov

28.08.2020 | 16:05

I tovali nemogat da pravjat naschite hora!!!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?