Следвайте ни

Германци идват в Пловдив за СПА и балнеолечение

viber icon

"Всеки гост е важен за региона, отворен съм за предложения и идеи от бранша,  за да разпишем  заедно визията на града като важен туристически център", заяви кандидатът за кмет от ГЕРБ Здравко Димитров

"Пловдив бележи устойчив ръст в туристическия поток, но има далеч по-голям потенциал", отчете министър Николина Ангелкова 

Немски граждани, здравноосигурени в родината си, ще идват на балнео и спа туризъм в България. За това се е договорило Министерство на туризма и Асоциацията на здравните каси в Германия, съобщи в Пловдив министър Николина Ангелкова. Това е един голям пазар, защото годишно германците харчат за здраве около 450 милиона евро. Регионът около Пловдив има голям потенциал да се възползва от новата пазарна ниша. За да приемат такива „здравни туристи“, частните хотели трябва да бъдат сертифицирани от немските Здравни каси. Това е безплатно, уточни министър Ангелкова. Тя бе в града под тепетата за среща с хотелиери, расторантьори и туроператори по покана на Съвета по туризъм и Организацията за управление на „Тракия туристически район“. По време на дискусията кандидатът за кмет от ГЕРБ Здравко Димитров представи визията си за развитие на Пловдив като важен туристически център за целия регион.  

Всеки турист ни е важен и ние трябва да направим така, че хората, дошли веднъж , да се връщат отново и отново, посочи кандидатът за кмет на ГЕРБ Здравко Димитров. Длъжни сме да работим в тази посока, затова съм отворен за всякакви идеи и предложения от бранша, категоричен бе той.

Като областен управител Здравко Димитров прие областната стратегия за туризъм, затова аз го подкрепям и като кандидат-кмет, защото знам, че той може да надгради над вече постигнатото, каза Ангелкова.

Пловдив бележи устойчив ръст в туристическия поток, като ръстът е 5,6%. Характерно за региона е, че туристите прекарват средно по 3 дни, съобщи още Ангелкова. За сравнение – в София статистика е ден и половина. Заради добрите си позиции във фестивалния и събитиен туризъм Пловдив би бил чудесен домакин на кулинарно събитие от световен мащаб, за което министерство на туризма преговаря, посочи Ангелкова. 

Туристическият бранш в града е категоричен, че за да върви напред туризма е ключово да се разработи летище Пловдив. В Областна управа са идвали много делегации и всички те са били много добре запознати с културата и историята на Пловдив, трябва ни само „врата“, през която да влязат. Това важи особено за китайците, разказа Здравко Димитров. За тях трябва да се помисли за временни визи или облекчен режим на издаването им, предложи кандидатът за кмет на ГЕРБ.

Домакинът на срещата Любозар Фратев каза, че Пловдив има и добра локация, и история, и продукти, с които настина вече сме разпознаваеми по света. В резултат в събота и в неделя в пловдивските хотели отдавна няма свободни места. И според него обаче градът има много по-голям потенциал да развива туризма и да печели от това.

СНИМКИ ОТ НАТАША МАНЕВА

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?