1939

Гергов: Курник в Панаира няма да вдигам 

Бизнесменът отговори на Демократична България за искането имотът и сградите да станат паметник на културата 

Пловдивските депутати от "Демократична България" Христо Иванов и Йордан Иванов са внесли искане до Министерството на културата Международен панаир-Пловдив да бъде обявен за национален паметник на културата.

„Проведохме и среща с министъра на културата Велислав Минеков, след която очакваме да бъде взето решение. Ако Панаирът получи статут на паметник на културата с национално значение като исторически обект, ще бъде защитен от закона. На територията на Панаира никой няма да има право да предприема промени без съгласуване с НИНКН и Министерството на културата”, обясни общинската съветничка от ДБ Веселина Александрова.

 “Статутът на национален паметник на културата ще възпрепятства събарянето на палатите и започване на мащабно строителство върху 350 декара почти в централната градска част, непосредствено до реката”, каза Йордан Иванов. И предупреди, че ако държавата не си свърши работата, граждани ще инициират подписка със същото искане до Националния институт за недвижимо културно наследство. 

Идеята изглежда авангардна, но трудно може да се реализира. Шест от палатите са строени на пожар през 1947 година, а административната сграда е въведена в експлоатация през през 1949-а. Във времето е изградена алейната мрежа, парковете, езерото и останалите палати. Всички те са претърпели множество ремонти и реконструкции във времето. През 2006-а година, когато Община Пловдив за пръв път в историята получава собственост в Панаира чрез смесеното дружество с бизнесмена Георги Гергов, сградите, зелените площи, алеите, пейките и осветлението са в много лошо състояние и са основно реновирани в последните години. В този смисъл не е ясно как целият панаирен комплекс ще получи статут на паметник на културата - дали като архитектурна ценност от времето на ранния социализъм, или всяка сграда ще бъде защитена поотделно. 

Самият частен собственик в смесеното дружество, срещу когото демократите се борят, никога не е заявявал намерения да застроява терена. "Георги Гергов кокошарник в Панаира няма да направи, нито пък ще вдига жилищни комплекси, но тези общински съветници, които на всяко нещо в града казват "не", явно имат богато въображение", каза пред "Марица" бизнесменът. Той настоява, че Община Пловдив само може да спечели от приемането на акциите на Варна, и не разбира защо е цялата истерия. "Всички питат за имота и за дивиденти, но когато панаирът не работи, както стана в предишните 2 години, никой от съдружниците не се интересува как се плащат данъците и заплатите и с какви средства се поддържат палатите и административната сграда", каза още Гергов. Той потвърди за пореден път, че е готов да дари на Общината 2% от акциите, без тя да прави съответната финансова вноска, както и терен за изграждане на Дом на пловдивската опера. Гергов анонсира, че разговори могат да се водят и за разсадника, който Общинското предприятие "Градини и паркове" сега ползва под наем, но за диалог трябва да има поне две страни, а едната, в лицето на група хора в пловдивския Общински съвет, обича са слуша само своя глас и явно няма никакви продуктивни идеи за бъдещето на града и Панаира. 

Веселина Александрова от ДБ съобщи, че веднага, след като се върне от София (б.ред. - вчера), ще внесе искане за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет на 9 януари. То е подписано от 17 съветници, което според Правилника за работа на Общинския съвет е достатъчно председателят да насрочи заседанието. На сесията отново влиза предложение на ДБ и съветници от други групи да не се дава съгласие за увеличение на капитала на „Пълдин туринвест” чрез апорт на акциите на Община Варна.

Извънредната сесия, свикана на 3 януари със същия дневен ред, се провали, тъй като нямаше кворум. На заседанието тогава не дойдоха съветниците от ГЕРБ, ЗС „Александър Стамболийски” и Автентична лява БСП.

Градският лидер на ГЕРБ Иван Тотев обясни за „Марица”, че дебатът за Панаира се е превърнал в предизборен цирк, в който съпартийците му не желаят да участват. И подчерта, че с акциите на Община Варна Пловдив няма да изгуби дела си нито в „Пълдин туринвест”, нито в Панаира. Напротив, участието й ще е по-голямо.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?