Следвайте ни

Гергана изкачи Великата китайска стена и стана хаохан СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Младата дама е майсторка на йероглифите - изкуство, което се комбинира с енергия, хармония и дисциплина

Гергана Върбанова е целеустремена и амбициозна млада дама, чието сърце се разкъсва между България и нейния втори дом - Китай. Живее в Пловдив, но китайските й приятели всеки ден й казват „връщай се вкъщи“, защото я приемат като една от тях. Тя започва да учи китайски, когато  е в 8. клас. Сега, на 21 години, води курсове по калиграфия в Пловдив. Йероглифите са нещото, което я въвлича към пълна хармония със себе си и света. Предстои й през 2022 г. да превежда на световна конференция на лекарите в Шанхай. 

Историята на Гергана Върбанова с Китай започва като в приказките. Преди да кандидатства в гимназия, се впечатлява от красотата и мелодичността на азиатския език. „Звучи все едно пееш песен“, казва Гергана и решава да се запише в паралелка, в която се изучава китайски. Повечето й приятели приемат решението за странно. Докато едни се чудят дали е възможно езикът да се научи на тази крехка възраст, то други го смятат за абсурдно. Младата дама бързо ги опровергава. Цената обаче никак не е лека - будуване до 4 ч. сутринта и много писане. 

„Пет пъти хвърлях тетрадки, когато Гери ми преподаваше наученото от нея“, казва майка й Галина Георгиева. Тя искала да усвои основни китайски думи и изрази, за да се разбира по-добре с китайките, които ходели в школата й по танци. 

Интересът на Гергана Върбанова към азиатската страна се запалва в час по география през 2014 г. Тогава учителката й поставя на класа задача да изберат страна от Азия и да опишат забележителностите по даден маршрут. Гергана  избира Китай  и написва есе - откъде и как ще мине, какво ще види. Две години по-късно всичко това се случва. Пътят, който описва, съвпада с този, който изминава.

През 2016 г. отива на лагер в Пекин, където обикаля Храма на небето, Забранения град, Зоопарка и изкачва Великата китайска стена. Така тя се превръща в герой, защото този, който изкачи стената в Китай, получава званието „ хаохан“, което в превод означава герой. „Великата китайска стена е изградена върху костите на хиляди хора, защото по време на строителството са извикани  майстори, затворници, войници и селяни, голяма част от които умират по време на строежа“, разказва Гергана Върбанова. 

А пътешествието й из азиатската страна я запалва по калиграфията, която се превръща в нейна професия. „Там ни учиха как се изрисуват йероглифите. Виждайки изяществото им, аз се влюбих в това изкуство“, признава тя. И днес вече води курсове по калиграфия в Пловдив. Твърди, че калиграфията не е е просто красиво писане, но и изкуство, което се комбинира с енергия, с хармония и дисциплина. „В древността този, който го умее, се е считал за високообразован. При изписването на йероглифите човек трябва да бъде спокоен и за миг да спре да диша, защото така почеркът е по-красив“, разказва Гергана Върбанова. 

Някога калиграфирането не е било върху лист, а върху камъни, черупки от костенурка или кости на различни животни. С годините то се е развило, а днес дори има т.нар. магически листи. Писаното върху тях изчезва между 5 до 10 минути след изписването на символа. „Тя е трипластова и има вграден туш. Върху нея се пише само с четка, напоена във вода“, обяснява Гергана. Тя използва този тип хартия в курсовете си при упражняването на нови думи или йероглифи. След като учениците й ги усвоят, те ги нанасят върху оризова хартия. Преди да започнат да изписват йероглифи обаче, те се обучават как да дишат правилно и как да държат четката. Тя не се хваща като химикалка, държи се в горната страна, защото така няма напрежение в ръката. А хората най-много се впечатлявали от факта, че четката е от естествен вълчи косъм. Затова и цената й е 30 лева.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?