Георги Тотев дарява на общината 1033 кв. м за улица

Братът на кмета инвестира с размах в най-големия урбанизиран терен в Пловдив

Мащабно  строителство  кипи на бул. „Източен“ на  мястото на бившата Бирена фабрика. Там скоро ще има модерен жилищен квартал с много екстри - спортен център, закрит плувен басейн, търговски обекти и дори детска градина. И естествено, ще има и хотел. Инвеститорите с размах са Георги Борисов Тотев, брат на пловдивския градоначалник, и дъщерна фирма на "Сиенит Холдинг".  

Преди 3 години от "Каменица" решиха да се изнесат от Пловдив. Обясниха, че теренът не е подходящ за сложната логистика, която изисква производството. След броени месеци извадиха на пазара над 30 дка, като настояха, че търсят отговорен инвеститор, който да се съобрази с градоустройствените традиции и тенденции. Не чакаха дълго и го намериха в лицето на кметския брат, който закупи по-голямата част от парцела. Междувременно след събарянето на старите сгради администрацията на пивоварната се настани под наем в новата офис сграда на кметската фамилия до хотел "Империал". Администрацията се оказа изключително отзивчива и експедитивна и смени за нула време статута на някогашния производствен терен.    

Така през август миналата година  фирма "ЕС АЙ Дивелопмънт" ЕООД на Георги Тотев и „Си Инвестмънт“ АД /дъщерна на „Сиенит Холдинг“/  закупиха от „Каменица“ 30,5 декара. Земята е придобита срещу 13,4 млн. лева. По-големият дял - 16 851 кв. м, е собственост на Георги Тотев с цена 7,4 млн. лева, останалите 13 600 кв. м струват 6 млн. лева и са на „Сиенит“.  Новите устройствени планове също получиха светкавично зелена светлина, проектантите и те се оказаха на ниво.  ака строителството на новия квартал вече е в разгара. По три-четири кулокрана и десетки машини действат на терен. Така новият мегакомплекс с жилищни и офис сгради напредва с бързи темпове. По тях личи, че инвеститорите разполагат с необходимите средства и не пестят от нищо. Според обясненията им финансирането е осигурено с кредит. Амбицирани са всичко да бъде завършено през 2023 година.

В очакване на бъдещите клиенти предприемачите са помислили навреме и за транспортната инфраструктура към комплекса. В Община Пловдив са внесени заявления за дарение на собствена земя от три фирми за изграждане на достъп до новия квартал. „Каменица хил инвестмънт“ АД, представена от изпълнителен директор Владислав Кънчев, дарява на общината 410 кв. м на съседната ул. „Марин Дринов“ с данъчна оценка 23 985 лева.

Георги Тотев в качеството си на изпълнителен директор на новорегистрираните дружества "Каменица офис парк“ АД и „Каменица хил резиденсис“ АД предоставя безвъзмездно за второстепенни улици два собствени имота - 366 кв. м, оценени на 19 055,80 лева и 667 кв. м за 34 727,40 лева. И двата са на бул. „Източен“ 65. Инвеститорите сами ще изграждат инфраструктурата със свои средства.  Подобни дарения на улици не са изключение.

Според регистрите кметът на Пловдив не участва в акционерните дружества, нито е страна в сделката за атрактивния имот с „Каменица“. Семейството му и без него явно е предприемчиво. Само за последните седем години, откакто той  здраво държи кормилото на властта, хотел „Империал“ се е превърнал в един от най-търсените в Пловдив. До него израстна респектиращ  билдинг с офиси клас А, след което последва още по-впечатляваща инвестиция за милиони левове в „Каменица“. Самият кмет по време на първия мандат смени единствено адреса си, като от апартамент на ул. „Средец“ се премести в нова къща на ул. „Богомил“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?