Следвайте ни

Георги Титюков на крака при болна и самотна жена

viber icon

Иванка Калоянова, бивш председател на Тракийското дружество и учител по руски език  с дълъг стаж, се премоли на зам.-кмета Георги Титюков да бъде настанена в Дома на възрастни хора на Коматевско шосе. „Самотата ме убива”, призна на вицеградоначалника  миловидната жена, след като Титюков и съветничката от „Кауза Пловдив” Румяна Толова  пристигнаха в дома й на ул. „Филип Македонски”  лично да се запознаят с проблема й.  

Приятелката на 87-годишната пенсионерка  Елка Методиева  е потърсила за помощ Титюков, който два кметски мандата е ръководел социалната политика  в Община Пловдив.  „Ваня не дочува, краката й отказват, а наскоро е лежала в болница със сърдечна криза.  Не се предава, не иска пари от общината и аз й помагам , когато мога,  но не бива да живее сама”, описа Методиева. 

Леля Иванка е със 74 процента инвалидност.  Съпругът й е починал преди десет години, а единственият син живее в Цар Калоян и е с тежко заболяване. , със 100  процента инвалидност.  „Добре е, че снаха ми се грижи за него, въпреки че и тя е болна. Не искам да я товаря с мои грижи. И тя душа носи” – така възрастната жена обяснява защо е решила да отиде в Старчески дом. 

„О, там ще участвам в културния живот, ще си приказваме с мои връстници и няма да съм в тежест на близките. Мозъкът ми работи добре за разлика от краката, решавам кръстословици, чета книги и не мога без вестници”, сподели  бившата учителка в  някогашния Текстилен  техникум. И заразправя с възторг за учениците и руската класика, цитирайки наизуст Пушкин. 

Двете жени са единодушни, че  социалните услуги в Пловдив са организирани на много високо ниво. Елка Методиева припомни, че по време на пандемията веднага, след като се е обадила в Кризисен щаб да помогнат на приятелката й, веднага пристигнаха симпатични  млади хора. „Пазаруваха храна, купуваха лекарства. Записахме я и в Домашен социален патронаж, за да я носят готвено. За раздвижване идва рехабилитатор”, изброи  Елка Методиева. 

„Храната е вкусна и прясна, съдовете са чисти. Благодаря ви от все сърце, че се грижите за такива хора като мен”, прегърна зам.-кмета леля Иванка.  „Това е работата на общината – да помага”, отвърна Румяна Толова.   По молба на Георги Титюков  документите за настаняване на Иванка Калоянова в Дома бяха проверени от служителите на Дирекцията за социално подпомагане. Тя има право, а настаняването й  може да стане, след като отпадне забраната заради епидемиологичната обстановка, отговориха от Дирекицята. 

Ще ви поканя на мероприятие в Дома, увери  гостите леля Иванка.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

24.06.2020 | 21:56

Тези,които помагат от душа и сърце,никога не искат да се пише и да се парадира с това.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?