49

Георги Стаменов: Ще си върнем Пешеходния мост на разсрочено плащане, ако има воля

- Г-н Стаменов, преди три години предложихте Община Пловдив да води преговори с Българската банка за развитие за откупуване на концесията на Пешеходен мост. Каква ще е ползата за Пловдив?

- Радвам се, че тази идея вече намира подкрепа и все повече политици започват да гледат на Пешеходния мост през моите очи. От самото му изграждане това съоръжение е предназначено за пешеходно преминаване между районите „Северен” и „Централен” с целия потенциал, който носят ул. „Карловска” и пространството до Новотела. Нашумялата

теория на датския архитект Ян Геел е заложена в работата на архитектите за разширяване на пешеходните зони

и възможностите за обръщане на града към реката. Неслучайно и в предизборната си кампания много акцентирах както върху функциите на Пешеходния мост, така и върху  крайречната алея, която да даде връзката  от изток на запад. Ако има воля от страна на ръководството на Община Пловдив, придобиване на правата върху това съоръжение може да се реализира в един нормален срок от 36 месеца. Тези договорни отношения между ББР и Общината бяха разписани от мен и предоставени на предишното градско ръководство. Сега идеята може да се осъществи с оглед на подкрепата, която кметът Костадин Димитров има в Общинския съвет.

- Мостът и сега се ползва от пешеходци. Ако банката се откаже от концесията, как ще се промени визията на моста и за какво ще се ползва?

-  Първата стъпка, която трябва да се направи, е да се проведе архитектурен конкурс за проект за визията на това пространство. Второ, трябва да се помисли

къде да се предостави място на хората, които работят в търговските обекти

на моста, за да може малкият бизнес да продължи да се развива. Концепцията, която ще се подготви, ще покаже как би било добре да изглежда това пространство заедно с високите тела от двете му страни и как те да се използват - било за дискотеки, било за спорт, като мини търговски център, обособени места за хранене на открито с изглед към реката. Във всички европейски градове, през които минава река,  винаги този тип обществени пространства са насочени към реката, към хората - човек да се разходи, да седне, да подиша сред прохладата свеж въздух в горещите дни. Реките са градските оазиси.

- Общината трябва да плати на банката близо 5 млн. лева. Откъде ще се вземат тези пари, при положение че в бюджета за тази година има неизпълнение на приходите, а през 2024 г. има много други обекти, за които Общината трябва да задели пари?

- Пет милиона накуп са много пари, но разпределени за 10 г. с финансов план, това ще са 400-500 000 лева на година.

Слагайки на везната бюджет на Пловдив от 500 млн. лева, въпросът с финансирането намира естествения си отговор. Ако 5 млн. лева се разсрочат за 20 години, плащанията се свеждат до 250 000, с лихвите - около  300 000 лева годишно. Да не забравяме, че Пловдив има много туристи и ние трябва да помислим как да създадем повече условия за развитие на микробизнеса и атракциони, за да има къде да се разхождат туристите и къде да си харчат средствата, защото те остават за нашата икономика.

- Защо сте сигурен, че банката ще се съгласи на разсрочено погасяване на задължението, ако се стигне до сключване на договор?

- Когато говорим за заемни отношения с банки, те имат различни инструменти за предлагане. Банките печелят от даването  на финансов ресурс. За тях винаги е изгодно, когато се иска дългосрочен кредит. При преговорите ще се изяснява въпросът каква точно е сумата, срещу която ББР е готова да се откаже от концесията, за колко години и с какви вноски ще се погасява заемът и как това ще рефлектира върху бюджета на града. В момента, в който Община Пловдив влезе във владение на Пешеходния мост, тя може да събира наеми от търговските обекти, както в подлеза на Централна гара, до момента, в който има готовност за идейната визия и концепция за развитие на пространството, изработен технически проект и издадено строително разрешение и избран изпълнител за строително-монтажните дейности, с разчети как и срещу какъв наем могат да се използват площите и колко приходи те ще акумулират в бюджета. За всичко това се изисква задълбочен анализ и  воля, за да имаме Пешеходния мост като атракция, която всички ние ще можем да използваме, а не „влакче”.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Илиана

Илиана

05.12.2023 | 13:23

Този кмет ще го кълна докато съм жива.Той знае защо.

Отговори
0 0
Алоо кметчето

Алоо кметчето

04.12.2023 | 21:04

Не се ли наяде бре? Града блокиран отвсякъде, той за мостчето мисли. Там ли е далаверата -да блокирате още една важна за града артерия...за нищо не ставате ей...

Отговори
1 1
ТОШКО ШОТЛЕКОВ

ТОШКО ШОТЛЕКОВ

04.12.2023 | 16:44

Г-н Стаменов,моля отговорете на два въпроса:1.КОЙ Е СОБСТВЕНИК на концесията?2Когато се водят преговори,разговори/пазарлъци/основен въпрос е :чий е интересът?Въпросът е от времето на древния Рим и е концептуален.Аз лично се питам -Вие ,в ролята на посредник ,чий интерес защитавате и какво получавате?В предишно Ваше изказване твърдяхте ,че г-н Здравко Димитров е отказал предложението /и слава богу/.Сега новият г-н Димитров дали ще приеме???

Отговори
6 1
комунист

комунист

04.12.2023 | 15:10

А какво става с концесионната такса? Сега кой я прибира.?

Отговори
4 1
Мира

Мира

04.12.2023 | 14:08

Моста добре, а кой ще прибере счупените и нарязани клони от централните улици - напр. "Цар Асен". Вече цяла седмица се търкалят и затлачват тротоарите.

Отговори
5 1
Воля определено имате

Воля определено имате

04.12.2023 | 13:01

Пък гражданите ще го преглътнат пак.

Отговори
9 1
ЙОВЧЕВА

ЙОВЧЕВА

04.12.2023 | 12:51

САМО ГЛУПОСТИ ПРАВЯТ УПРАВА СЛЕД УПРАВА КМЕТ СЛЕД КМЕТ....ЩЕ ПРОДАВАТ ЗА ЖИЛТИ СТОТИНКИ ЩЕ ОТКУПУВАТ ЗА МИЛИОНИ...ТОВА Е ...НАПРАВЕНО В ПЛОВДИВ . ТОВА СИ МИРИШЕ НА КОРУПЦИЯ...

Отговори
19 1
ЙОВЧЕВА

ЙОВЧЕВА

04.12.2023 | 12:49

А КОГА ЩЕ НИ ВЪРНЕТЕ МЕЖДУБЛОКОВОТО ПРОСТРАНСТВО КОЕТО ПРОДАДОХТЕ НА НЯКАКЪВ ЮНАК ....И АКО РЕШИ ДА СИ ГО ЗАТВОРИ ПРОСТО ОТ ВХОДА НА БЛОКА В КОТО ЖИВЕЕМ ТРЯБВА ДА СЛИЗАМЕ ПО ВЪЖЕНА СТЪЛБА ЗАЩОТО НЯМАДА МОЖЕМ ДА СИ ОТВОРИМ ВХОДНАТА ВРАТА ...ХАЙДЕ ВИЖТЕ И ТОЗИ ПРОБЛЕМ ....НАЛИ ЗАТОВА ВИ ИЗБРАХМЕ....ТОВА Е АДРЕС: ПЛОВДИВ , БУЛ.БЪЛГАРИЯ 172.....ВЪВ ВХОДА НА БЛОКА ЖИВЕЯТ КАЖИ РЕЧИ ВСИЧКИ СОБСТВЕНИЦИ НА КОИТО СА ОТЧУЖДЕНИ НЯКОГА ИМОТИТЕ И Е ПОСТРОЕН БЛОКА ПРЕЗ 1962Г А СЕГА ИЗВАДНЪЖ СЕ ОКАЗА, ЧЕ НЯКОЙ СИ Е СТАНАЛ СОБСТВЕНИК НА ЗЕМЯТА В МЕЖДУБЛОКОВОТО ПРОСТРАНСТВО Е ТАКА ПАДАЙКИ ОТ ЛУНАТА....И НИЕ ГО РАЗБИРАМЕ СЛУЧАЙНО....КОГАТО ПОДАДОХ СИГНАЛ ЗА ТРИ КОЛИ/БАРАКИ / НА ЕДИН СЪСЕД СПРЕНИ ОТ ДВИЖЕНИЕ И СТОЯТ НА МЕСТА ЗА ПАРКИРАНЕ ПРЕД ВХОДА ,А СЪСЕДИТЕ НЯМА КЪДЕ ДА СПИРАТ КОЛИТЕ СИ . ХАЙДЕ ДА ВИДИМ КОЙ ИМА МОРАЛ И ИСКА ДА РАБОТИ..КОЙ ПРОДАДЕ И КОЙ ДАДЕ ТОВА МЯСТО ТАКА ТИХО И НАГЛО ПОД МАСАТА ?!?!.. ИМАМ СТАР НОТАРИАЛЕН АКТ В КОЙТО Е ОПИСАНО ,КАКВИ СА ГРАНИЦИТЕ НА БЛОКА И КАКВО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА МЕЖДУБЛОКОВОТО ПРОСТРАНСТВО...ЗЕЛЕНА ЗОНА. НА КАКВО ПРИЛИЧА ТОВА?!? НИКОЙ НЕ Е РАЗБРАЛ В БЛОК С 8 ЕТАЖА И ДВА ВХОДА ,ЧЕ СЕ ВЪРШИ ТАКАВА ПРОДАЖБА!!!!???? ДАЛИ НЯКОЙ ЖУРНАЛИСТ ИЛИ ПЪК КМЕТ НА РАЙОН СЕВЕРЕН ИЛИ НА ГОЛЯМА ОБЩИНА НОВИЯ КМЕТ ДИМИТРОВ ЩЕ МУ Е ИНТЕРЕСЕН ТОЗИ СЛУЧАЙ......Е ТАКА ДА ГО ОТРАБОТИ ПРОБОНО!!! И ДА ЗАЛЕПИ НА ВХОДА ЕДНО СЪОБЩЕНИЕ ....КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ.

Отговори
12 1
Кмета на северен

Кмета на северен

04.12.2023 | 12:57

Питай кмета на Северен, той разрешава тия неща

Отговори
5 1
eleniv

eleniv

04.12.2023 | 11:55

Като гледам какви ни управляват - пак ще стане от трън, та на глог! Поредното архитектурно "чудо" най-много да видим и то за още повече пари!

Отговори
9 2
Нещо по тази тема? НЕ, нали?

Нещо по тази тема? НЕ, нали?

04.12.2023 | 11:52

Миналата седмица българската прокуратура поиска Русия да ни предаде трима офицери от ГРУ, заради отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев. Бившият военен министър Бойко Ноев беше свидетел по делото за отравянето, често говори по темата докъде достига мащаба на руското влияние в България. „Не само Гебрев, трима души бяха отровени. Обадиха ми се, че той е във Военна болница и отидох да го видя. Първо ме привлякоха като свидетел едва ли не съпричастен към отравянето”, заяви Бойко Ноев Нова нюз. „Прокуратурата е пробита дълбоко от руски интереси. Това е може би единствената институция, която не може да бъде разследвана от ДАНС за руски интереси”, каза Ноев. Той обясни, че се познава с Гебрев от 2001 г. „Той е човек, който не дава нито стотинка и е принципен с това. Всички, които бяхме там (при Гебрев в болницата), станахме свидетели. Откакто бях при него в болницата и станах свидетел, съм бил разработван, подслушван, проследяван – без съдебно разрешение за около 3 месеца, след това е имало съдебно разрешение. Сега започват да излизат документи. Подслушван съм от ДАНС по времето на Сотир Цацаров. Още не съм видял всички преписки, а те са над 20. Затова подслушване трябва да отговори г-н Сарафов (сегашният и.д. главен прокурор Борислав Сарафов).

Отговори
5 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?