1553

Георги Стаменов, кмет на "Централен": Режем работното време на ресторанти, които прекаляват

- Г-н Стаменов, настъпва летният сезон, когато сме особено чувствителни към шума отвън. В годините назад пловдивчани често се оплакваха от тормоза на заведения. Какъв е режимът за удължаване на работното време?

- По закон се изисква собствениците на заведения да имат документ от акредитирана лаборатория, че са предприели мерки техните обекти  да не излъчват шум, а също така и от РЗИ ​- Пловдив, след което ги входират в администрацията. Ако нямат наказателни постановления, издаваме разрешение за удължено работно време. В закона и в наредбата на Община Пловдив ясно е записано, че обектът не трябва да бъде източник на шум. В случаите, когато това правило се нарушава, органите на МВР, Инспекторатът и РЗИ следва да се намесят.

Ако проверката потвърди със сертифицирано техническо средство, че обектът надвишава нормите за шум, се налага санкция. Иначе на всеки мобилен телефон може да се инсталира приложение за шума и да се следи. При обжалване на наказателно постановление за доказателство се приемат само данни, установени от сертифициран за тази цел уред. 

- Има ли много жалби за шумни заведения в район „Централен“?

- Когато има сигнал за шум, най-напред проверяваме дали той е подаден и в Районното управление на полицията и дали е проверяван на място от патрул. Следват разговори със собственици на обекта и предупреждение да спазват правилата, защото се случва един път в годината на някое тържество да се пуска силна музика. Ако има рецидив, след изтичане на срока на разрешителното отказваме да подпишем ново или стартираме процедура за прекратяване на действието на вече издаденото разрешение, което означава, че обектът може да работи само до 23 часа.

- Има ли случаи, когато отнемате разрешителното за удължено работно време?

- Разбира се, че има. Поради такива случаи не един и не два пъти собствениците са пускали жалби в прокуратурата срещу мен, че съм отказал разрешително за удължено работно време. Голяма част от заведенията са в непосредствена близост до жилищни сгради и собствениците трябва да се съобразяват с правилата, за да може хората да почиват спокойно. Всяка година през пролетта, зарадвани от топлото време, ресторантьорите

изваждат маси на открито и винаги се получават ексцесии. 

Стремим се да регулираме обстановката и да сведем до минимум случаите на вдигане на шум. Основен източник на шум са три заведения в широкия център и в “Капана“, където някои търговци от барове и кафенета смятат, че могат да работят като дискотеки  до късно на открито, което не е редно. Такъв случай имахме наскоро и ще помоля собствениците на въпросното заведение да поговорим. Те искат да развиват нормален бизнес и да печелят, но трябва да знаят, че има правила, които следва да спазват.

- До колко часа се издават разрешения?

- Времето се определя по желание на всеки собственик на търговски обект. Единствено в "Капана" има ограничение до 3 часа през нощта, докато преди време беше до 1 часа. Тогава  се бяха опитали да превърнат квартала в дискотека на открито, последваха множество сигнали и се наложи всички заведения да бъдат ограничени до 1 часа. Когато собствениците започнаха да спазват нормите за шум, работното време се удължи до 3 часа.  Всеки ресторантьор сам се грижи за безпроблемната работа.

- Какви действия се предприемат срещу рева на мотори посред нощ?

- Проблемът с мотоциклети и автомобили с променени генерации, които в малките часове на денонощието умишлено вдигат шум, най-много тормози пловдивчани. Особено неприятно е, когато има събитие на Античния театър и по бул. „Цар Борис III Обединител“

нарочно се форсират мотори и се правят гонки. 

Проведохме няколко срещи с представителите на МВР, за да може съвместно с тях да търсим решение на този казус. Когато след 22 - 23 часа градът утихне, такова форсиране създава много неприятни усещания. Нека водачите да не забравят, че в жилищните сгради има малки бебета, деца, възрастни, мнозина от нас рано стават за работа. Ненормално е да стресираш хората заради едното удоволствие да чуеш рева на двигателя.

- Спряха ли шумните сватби в Аджисан махала, които навремето подлудяваха живеещите в съседство с квартала?

- С комуникация и много разговори те почти са преустановени. През лятото, когато има ритуали, се съобразяват с условието до 21,30 часа шумната музика да приключи. Имали сме и сигнали, че с музика извеждат булката от дома й, който ритуал е и наша, българска традиция, която аз харесвам и подкрепям. Но в квартала шумната музика е силно редуцирана, хората тук също предпочитат да наемат обредни зали и ресторанти за големи празненства. 

 

Челен опит Кмет купи шумомер,

полицията отказа да мери

Бившият кмет на Стамболийски Георги Мараджиев опита да се справи с високите децибели на музиката в ромските махали и заведенията преди няколко години. След съгласуване с МВР Общината закупи шумомер за 3000 лева. До това се стигна заради многобройните сигнали, че ромски веселби нарушават спокойствието в малките населени места и махали най-вече през почивните дни. Идеята бе уредът да се предаде с договор за дарение на полицията, която да извършва проверките и замерва височината на шума.

Всичко беше съгласувано с полицията, дори два пъти шумомерът беше сменян, за да отговори на изискванията - да има достатъчно памет. Уговорен бе и служител на фирмата да обучи униформените как да си служат с него. Когато обаче нещата стигнаха до приемането на уреда, от полицията отказаха с мотива, че тази дейност трябва да се извършва от служител на Общината, а полицията да упражнява само подкрепяща роля.

Изпращането на общински служител в 2 часа посред нощ в ромските махали се оказа невъзможно и рисковано. Не стана обаче ясно как е възможно при сигнал за шум полицията да отива на адреса и да изключва музиката, а да не може да извърши замерване.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Жител

Жител

16.05.2024 | 22:25

Какви мерки предприемате за шума от мотори - срещаме се с МВР и напомняна на водачите, че има спящи бебета. Какво го питат, какво отговаря - не, че е нетипично в занаята, който е захванал, но празнодумието му се удава.

Отговори
0 0
Ресторант Амстердам

Ресторант Амстердам

16.05.2024 | 10:15

Ние си пускаме силна музика без проблем. И полицията идва, и РЗИ, и всякакви лелки други. Явно се оплакват разни съседи. И какво от това - ние си пускаме музиката силно, защото така искат клиентите. Изобщо не ни пука.

Отговори
4 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?