1939
Следвайте ни

Георги Стаменов иска 2,5 млн. лева за кварталите в район "Централен"

viber icon

Около 2,5 млн. лева са нужни за благоустрояване и ремонти в кварталите в центъра на Пловдив, за да може администрацията да отговори на част от молбите на гражданите.  Това показва сметката, направена от кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Молбите и исканията на хората са безброй.

Георги Стаменов  се надява, че в бюджета на община Пловдив  за следващата година ще бъде приложен нов модел на местното управление и районните кметове да получат повече средства за инвестиции. 

Досегашната практика беше  повечето пари  за капиталови разходи да остават на разпореждане на голямата община.

В резултат всяка година остават неусвоени средства за строително – монтажните работи, планирани в бюджета.  Най-малко три  са причините за това.

Първата е, че  процедурите за обществени поръчки се бавят често заради обжалване  и  един от примерите е с ул. „Даме Груев“, чийто ремонт е забавен с повече от  година.

Втората причина е, че голямата община не смогва с провеждане на всички поръчки за строителство. Тази година те са над 30.

Третата е, че средствата се залагат в бюджета за обекти, за които често няма работен проект, а само идеен и обществените поръчки се възлагат на инженеринг, което означава, че избраната фирма трябва сама да изготви проект и да го съгласува. Така процедурата се удължава с месеци, а понякога и с една година, както беше с Кукленско шосе.

В резултат при 40 млн. лева план, утвърден с бюджета, реално до края на 2021 г. ще бъдат вложени едва 27 милиона.  Прогнозата е на ресорния зам.-кмет в общината Пламен Райчев, който се задъхва от работа, а  след оставката на зам.-кмета арх. Невена Балчева трябва да се нагърби и с общинска собственост. 

В същото време шестимата районни кметове имат право да инвестират в кварталите  максимум 800 000 лева годишно.  На последната сесия Общинският съвет отпусна по предложение на кмета Здравко Димитров още по 150 000 лева за районите. 

Георги Стаменов посочи  няколко приоритета, за които иска да насочи средства догодина. Един от най-важните е ремонт на пешеходните тротоари, които дори и в някои централни зони са съсипани.

Задължително трябва да се асфалтира ул. „Май“, която се намира на няколко метра от Главната.  Вече цяла година улицата е на чакъл и пръст , след като по тристранно споразумение между  община Пловдив, В и К – ЕООД и фирмата – изпълнител беше подменен водопровод.  За уличното платно и тротоарите са нужни само близо  80 000 лева, но от общината не бързат да  свършат работата. 

В програмата си  Георги Стаменов е включил преасфалтиране на ул. „Щросмайер“ и „Димчо Дебелянов“, ремонт на алеите на Младежкия хълм, където можеш да си счупиш краката, благоустрояване на Сахат тепе с идеята да се сложат воден и слънчев часовници, изграждане на няколко паркинга, спортни и детски площадки пред  жилищните блокове, целеви средства  за ремонт в детските градини и ясли.

При обсъждането на бюджета за 2022 г. Стаменов възнамерява да предложи  да се заделят средства за олимпийски басейн „Младост“. Договорът с ГБС – Пловдив е подписан още през 2019 г. От община Пловдив са направили запитване до фирмата дали е съгласна при същата цена - 12 млн. лева - да построи комплекса и колко евентуално струва оскъпяването на обекта заради инфлацията.

С част от  парите, отпуснати на последната сесия, в момента  се довършват ремонтите на ул. „Стадион“ и „Иларион Макриополски“.  Пак със средствата на район „Централен“ беше направен ремонт на входа откъм бул. „Копривщица“  на Младежкия хълм и тенис кортовете. А преди това се смениха плочките  на тротоара на локалното платно на бул. „Христо Ботев“.  Тези дейности не бяха включени в проекта, подготвен от община Пловдив и финансиран от В и К.

Кметовете на останалите райони на Пловдив  също се надяват  на по-голяма децентрализация на финансирането вместо всяка година  планираните, но неизразходвани средства в градския бюджет да се прехвърлят за следващата година.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Герберасти крадци

Герберасти крадци

28.11.2021 | 09:42

Кради кради кради . Да ама не можеш да стигнеш Тотката .ШАМПИОНА ПО КРАДЕНЕ . Долни крадливи гербаджии . Трепането ви е малко.

Отговори
4 1
Радослава

Радослава

28.11.2021 | 09:34

Този ако не краде толкова много ще има пари за много неща. А да не говорим как рекетира нормалните хора за да си сложи подписа... И на този ще му дойде края. Малко, черно, нагло, селяндурско човече е той

Отговори
2 2
Парите ще потънат в пясъка

Парите ще потънат в пясъка

27.11.2021 | 23:07

И да ги откраднат половината ли?

Отговори
5 3
Гербаджии

Гербаджии

27.11.2021 | 20:41

Стаменов е диалогичен и приятен младеж. Ама гербаджия

Отговори
9 4
това е простата истина

това е простата истина

27.11.2021 | 23:09

Щом е гербаджия ,не го хвалете.Крадец.

Отговори
5 3
Пловдив

Пловдив

27.11.2021 | 20:38

Този Стаменов е тежък случай ,в нормална държава ще е на топло.

Отговори
9 5
Майничка

Майничка

27.11.2021 | 19:39

С подлеза на баня старинна нещо няма ли да случи или ще си е една тъмна градска WC???

Отговори
8 0
зам кмет

зам кмет

27.11.2021 | 18:12

Съграждани,внимавайте какво пишете за това крадливо момченце.Ще пишете само хубави работи за него, макар и да не са истина, защото, ако не е така веднага се блокират коментарите.Справка- статията от 06.11.21г.-Георги Стаменов: Като видях Мария, изчезнаха думите - толкова красива жена!

Отговори
11 3
Безмълвен

Безмълвен

27.11.2021 | 23:59

Зам-кмета, ти верно ли нямаш друга работа...

Отговори
3 0
Пловдив

Пловдив

28.11.2021 | 14:00

След нова година ако Марица публикува документи за Стаменов съм сигурен че ще го гоните с камъни до ХРИСТО МИЛЕВО,родното му място.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?