Следвайте ни

Георги Стаменов: Ако получим по-градивни предложения за Сахат тепе, ще ги реализираме

viber icon

„Във всяко едно свободно общество и развита демокрация, всеки има право да изрази своето мнение по актуални въпроси. Приветствам мнението на хората, но тук не говорим, че на сесията на Общински съвет ще се вземе окончателно решение за Сахат тепе, а за делегиране на правомощие на район „Централен“, за да можем да започнем работа по административната част и документация, нужна за възстановяването на хълма.“

Това заяви за „Марица“ кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, относно петицията, която се организира против изграждането на заведение на Сахат тепе. Той обясни, че обществен дебат ще се състои, но трябва да се случи след като има конкретни изготвени предложения, с необходимите визуализации. 

На общественото обсъждане трябва да имаме точни идеи за възстановяването на хълма. Да обясним кои алеи ще се реновират. Да покажем проект за видео наблюдение – колко камери да се поставят и къде. Ще искат ли хората изобщо да има камери, защото някои не желаят да бъдат заснети, когато посещават хълма. Други пък ще го изискват с цел безопасност и сигурност. През изминалите години направихме много кампании за почистване на тепето и попаднахме на много забранени субстанции, спринцовки и други подобни. Не искаме това да продължава. Също така трябва да се сменят стълбовете на осветлението и да се монтират чугунени такива, както е в централната градска част. Между кулата и въпросния терен в миналото е имало и водоскоци. Събираме архиви и данни, за да преценим дали можем да ги възстановим. Цялата напоителна система също трябва да бъде ревизирана. Но всичко това може да се разработи, само когато районната администрация има делегирани правомощия.“, обясни Георги Стаменов. 

Идеята на район „Централен“ е да се изгради ресторант като съборения през 74-та бюфет, защото той е една от историческите емблеми на града. През годините на хълма не са се случили особени ремонтни дейности, освен по часовниковата кула. В момента той се поддържа от служители на ОП „Градини и паркове“, но често става жертва на вандалски прояви. Голям проблем са и графитите, които периодично се появяват по скалите и алеите. 

Данов хълм трябва да се реновира, за да се превърне в приятно за посещение място. Искам да благодаря за активността на гражданите, радвам се, че провокирахме дебат, защото чрез него могат да се открият много сполучливи решения. Гарантирам, че ако има други градивни предложения, които да кореспондират с общия план на Сахат тепе, ще ги реализираме.“, заключва районният кмет. 

Обществените дебати се превърнаха в практика на Община Пловдив що се отнася до тепетата, а на поредното ще се види дали за Сахат тепе наистина ще се намери инвеститор или ще се превърне в обособен парк. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?