Следвайте ни

Георги Мангараков: През 2019 г. жертвите от пожари са 3 пъти повече

viber icon

„В сравнение с 4 години назад загиналите граждани през 2019 г. са най-много. През 2018 имаме 9 броя, за 2017 са 12 броя, за 2016 също са 12. Само за изминалата година жертвите са три пъти повече“, каза днес на брифинг директорът на РДПБЗН комисар Георги Мангараков.

Освен, че трагичните инциденти са скочили, три пъти повече са и пожарите с нематериални щети.

„Общият брой на произшествията, които ПД на РСПБЗН е ликвидирала, е 6909. Това е с около 908 повече в сравнение с предната година. От тези над 6000 броя, 5611 са се случили през 2018 г. От възникналите 3987 пожара, 712 са с нанесени преки материални щети и 3275 без преки материални загуби. Изводът е, че близо 3 пъти повече са пожарите с нематериални щети през изминалата година“, каза директорът.

По думите му увеличилите се произшествия са свързани най-често със запалени големи тревни площи, различни отпадъци и запушени комини. За справянето с нематериалните пожари често се налага съсредоточаване на много сили и средства, включително и доброволни формирования.

„Само за периода от 1-ви януари 2020 до днескашния ден броят на пожарите с материални щети е 38, а тези с нематериални щети са 206“, заяви още Мангараков. Според него голяма част от произшествията биха могли да се избегнат, ако пловдивчани са по-внимателни.

„Апелът ми към гражданите е да спрат да изхвърлят горивни отпадъци в контейнерите за битови отпадъци, защото пожарникарите вместо да спасяват хора, горят боклуци“, завърши комисарят.

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?