Следвайте ни

Генерал Торлаков отстреля прасе манекен!

Бизнесмен удря командоса с пистолет по главата и стреля по джипа му!

viber icon

Точно преди година бившият шеф на “Специални сили” бригаден генерал Пламен Торлаков бе заловен да бракониерства в горите над Старосел. На 26 май вечерта той е засечен от охраната на туристически комплекс “Бяло камъне”. Близо до тракийския култов център бившият командос бил пресрещнат от собственика на ловното стопанство - местния бизнесмен Геро Мавров. Последвал сблъсък, при който бизнесменът ударил генерала, стрелял по джипа му, а Торлаков и спътникът му Иван Байдаков успели да избягат през близкото дере. Убитото животно е открито в джипа на генерала.

Впоследствие по случая във Военна прокуратура е образувано следствено дело, по което на Торлаков и Байдаков са повдигнати обвинения за незаконен лов и съучастничество. О.з. генералът признава вината си, заплаща убитото прасе в ловната дружинка на Старосел, но е категоричен, че Байдаков не е участвал в лова. Той твърди, че е отстрелял прасето, докато Иван обикалял из местността да търси обхват за мобилния си телефон, тъй като джипът им се повредил. Байдаков също казва, че е невинен. Геро и баща му Нено Мавров обаче твърдят, че генералът най-редовно бракониерства в техните ловни полета.

Бившият командир на парашутната бригада о.з. генерал Пламен Торлаков вчера направи пълна демонстрация на уменията си като командос по време на следствен експеримент пред пловдивския Военен съд. За целта състав на съда с председател полковник Стойко Спасов се изнесе в гората над ловното стопанство над Старосел, а заседанието и експериментът бяха проведени в напълно автентична среда. Генерал Торлаков е обвинен в бракониерство, тъй като точно преди година той е заловен с убито прасе в джипа си. Срещу бившия му шофьор Иван Байдаков, който е парашутист разузнавач, има обвинение за съучастничество и пренасяне на оръжие без разрешително. 

Целта на целият горски спектакъл бе да се докаже твърдението на генерала, който се кълне, че Байдаков е невинен и той сам е натоварил отстреляния 120-килограмов глиган в джипа си.

Стартът на операцията бе даден в 9 часа, когато от паркинга на Винарска изба Старосел потеглиха 4 джипа. Начело с червена “Тойота Тундра” се движеше арендаторът на ловното стопанство Геро Мавров, който е заловил генерала с убитото животно, заедно с адвоката си Иван Димов и военния прокурор Ангел Узунов. След него в мерцедес G класа пътуваше съдебният състав заедно със секретарка и фотограф, който да запази за делото и историята необичайния експеримент. В третия джип бе самият генерал заедно с адвоката си Делчо Джубелиев, а главният герой на сцената - чучелото на митичното прасе, бе натоварено в багажника. В ариергарда бе обвиняемият Иван Байдаков с червен “Сузуки Витара”.

Кавалкадата пое тържествено по стръмен черен път през ловното стопанство в посока местността Седлото. Там според собственика на стопанството е убит глиганът. “Намерихме локва с кръв на пътя. Сигурни сме, че прасето е убито близо до хранилката, а след това е довлечено до пътя и натоварено в колата. Категорични сме, че животното е от нашето ловно стопанство, защото два дни по-рано то е заснето от видеокамерите ни. Разпознаваме го по счупения крак”, заяви Геро Мавров пред репортера на “Марица”.

Генералът обаче защитава друга теза. Той твърди, че е убил прасето на територията на ловната дружинка на Старосел, на километри от соченото от Мавров място. “Не отричам, че съм застрелял животното. Когато го видях, ловната страст в мен проговори и вдигнах пушката”, казва Торлаков. След бракониерския лов той е внесъл такса от 2100 лева по сметката на ловната дружинка. Твърденията на Мавров и мястото, където е намерен глиганът, бяха прилежно протоколирани и заснети от секретарката на съда, която изглеждаше малко странно с високите си токчета и лаптопа в горите тилилейски, но младата дама старателно записваше всичко, без да се оплаква. За самоотвержения си труд тя бе наградена с букет иглики, набрани лично от генерала. Следващата спирка на процесията бе на мястото, където Торлаков е бил засечен от джипа на Геро Мавров.

Там бизнесменът го блъска, чупи стъклото на джипа му, удря го с пистолет по главата, а след това започва да стреля по колата. Генералът и Байдаков успяват да се измъкнат бегом през дерето, а на място идва полиция. Първите дни след инцидента генералът прекарва в болница, тъй като има счупен пръст на ръката и травми от побоя. “Така като го гледам този джип, се сещам, че веднъж гоних бракониери с такъв форд. Даже стрелях по тях”, заяви Геро Мавров, сочейки форда на Торлаков.

“Значи си гърмите наляво и надясно, така ли?”, засече го веднага генералът. След като дискусията утихна, мястото на съдебното заседание отново бе преместено ­ този път там, където Торлаков твърди, че е убил въпросното прасе. Последва истинска батална сцена, достойна за четката на Верешчагин.

Генералът, който се яви за експеримента с маскировъчни дрехи, хвърли якето, метна се върху предния капак на джипа и ловко направи примка с парашутистко въже на клона на едно от дърветата, там захвана въжето на лебедката и с нея изтегли чучелото на животното нагоре. Свинският манекен не бе най-доброто копие на диво прасе, тъй като по-скоро приличаше на мравояд, но това бе най-доброто направено във Военното интендантство.

“Ми дайте едно истинско прасе. Геро, ти ако не нямаш, аз ще ти отстрелям”, не пропусна да се пошегува Торлаков. Заради липсата на бивни на чучелото макетът веднъж се изхлузи и се наложи опитът да бъде повторен. След това в сюблимния момент, точно когато глиганът бе издигнат на необходимата височина, лебедката блокира. Подмятанията от публиката допълнително вдигнаха адреналина му и той, зачервен, отново влезе в люта схватка с брезентовото прасе. Въпреки малшанса бившият десантчик успя да свали тежащото 120 килограма чучело и го набута в багажника. Като финален акорд затвори с шут вратата на багажника. Видът му в първия момент стресира дамите от екипа, защото от устната на генерала към брадата му се стичаше кървава диря. Той обаче успокои присъстващите, че кръвта е от ръката му, тъй като си е раздрал пръста на прасето. Последва джентълменска проява от страна на Геро Мавров, който веднага изтича за лейкопласт. След това двамата си стиснаха ръцете.  “Аз 30 години съм обучавал командоси, а те се бъзикат с мен”,  бе краткият коментар на Торлаков след края на експеримента.

“Следственият експеримент доказа твърдението на г-н Торлаков, че сам може да натовари прасето в багажника на джипа. 

Друг е въпросът дали обаче нещата са станали така. Това ще стане ясно в съдебната зала”, заяви адвокат Иван Димов.

Нетрадиционното съдебно заседание приключи в градината на Винарската изба, където бе насрочена следващата дата, когато прокурорът и адвокатите ще пледират и вероятно ще бъде произнесена присъда. Това обаче далеч не е финалът на свинската сага. В стил “Империята отвръща на удара” на 16 май стартира делото срещу Геро Мавров за побоя, нанесен върху генерала. По него Пламен Торлаков е граждански ищец.

Иван Байдаков: Заради тази история ми съсипаха живота

Бракониерската сага слага край на кариерата в армията на военнослужещия Иван Байдаков. След като срещу него има образувано дознание, му е отказан достъп до класифицирана информация и той е уволнен от армията. Бившият десантчик, който има зад гърба си 170 скока с парашут и е снайперист, в момента е безработен. Чака края на делото, като се надява то да е в негова полза, за да може да се върне отново във войската. Цял живот съм се обучавал да бъда войник. Смятам, че в това съм най-добър. Можех да излъжа и да призная, че съм съучастник, да платя 1000 лева глоба и всичко да се размине. Но нямам намерение да лъжа само за да си облекча живота, категоричен е рейнджърът. 

 

 

ВИЖТЕ ВСИЧКИ СНИМКИ В ГАЛЕРИЯТА

 


Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

"Велик командос"

"Велик командос"

10.08.2012 | 10:52

Преди 11-12 години имаше едно телевизионно състезание "Как се става командос."В това състезание Торлаков наистина беше "велик командос",както и с "подвизите" си по бракониерските ловни полета.Иначе тоя "велик" командос нито на мисия рискува да отиде където и да било,нито никакъв чужд език не се постара да научи като хората.

Отговори
0 0
Дали?

Дали?

13.06.2012 | 13:07

Следственият експеримент е грешно проведен.Това прасе като е било убито да не би да са му израснали крила,та се е издигнало във въздуха?Би трябвала да проверят с истинско прасе/може и питомно/,как Торлачето ще го домъкне от мястото на отстрела до джипа?Разтоянието до джипа може да е било 100 метра,може и 300 метра,може и повече,прасето може да е било в долчинка,овраг,може да е имало стръмен скат и гора с препятствия.Освен това убитото прасе е било хлъзгаво,кърваво и вероятно посрано и напикано.А иначе на всички бивши и настоящи парашутисти ни е ясно,че Торлачето от дълги,дълги години е абсолютен бракониер, и това е най малкото за което сега го съдят.Като беше командир на бригадата ,в канцеларията му не можеше да се разминеш от рога и глави на убити животни!Дали има съответните документи за тия трофеи?

Отговори
0 0
Отец Иван

Отец Иван

16.05.2012 | 20:14

Злобари, няма уважаван командос от бригадата, който да не е признателен на генерал Торлаков. Никога никой не се е срамувал от генерала, а напротив! Като не познавате някого или го познавате, но му завиждате, това не ви дава право да сипете огън и жупел срещу него! Генералът е способен и го е доказвал стотици пъти, а простаците около и над него не можаха да живеят с мисълта, че той наистина милее за специалните ни сили! Пайтаков е един от най-кадърните сержанти! "Е", защото ще се върне на служба! Да, обучавал е 30 години! И всеки един от нас все още много неща в професионално отношение може да научи от генерала. Именно в периода, когато генерал Торлаков беше командир на елитното поделение, специалните ни сили постигнаха най-големите си успехи и отбелязаха реално развитие!

Отговори
0 0
Жоро

Жоро

26.04.2012 | 12:17

"Да се освободи НЕ, да се обеси" - знам го лафа, но е тъп - съдия с такъв изказ трябва да се върне в първи клас!

Отговори
0 0
Хич

Хич

25.04.2012 | 22:56

Фамилията Маврови са бандити от едно време. Осигуряваха чадър на крадците от Хисар на коли, на пари от МПС в района на ІІІ - то РПУ до търговията в Пловдив. Торалковци и те са толкова стока. Военният съд са същата паплач. В едни по справедливи времена тия да си бяха налягали парцалите, за да не станат репресирани от лица, към които има култ към личността.

Отговори
0 0
MONAH

MONAH

25.04.2012 | 21:53

Кошмар!!! Боже, пази България!!!

Отговори
0 0
познат

познат

25.04.2012 | 21:30

Абе тоя Пайтаков /Байдаков/го изкараха светец,горкия.Жалко за него ,че е добър войник,но бракониерството му изяде главата. Ама то си е като дрога,не можеш да спреш.Наслука бракониери.

Отговори
0 0
Ловец от Старосел

Ловец от Старосел

25.04.2012 | 21:06

Това са пълни глупости.Никакви пари не е плащал на дружинката. Даже и да е убил прасето в нашия район пак е незаконно. Според Торлаков всеки може да отиде в гората да си отстреля дивеч и ако го хванат да си плати и готово."30 години обучавал командоси" а те сега се срамуват като го гледат на първа страница как го " бъзикат".Ако генералът имаше и капка достоинство и офицерска чест нямаше да се стигне до там - горските да го гонят по гората като последния престъпник,и сега да се бори с някакво чучело.

Отговори
0 0
пеп

пеп

25.04.2012 | 18:22

До #7 това което го казва момчето е така недейте да спекулирате

Отговори
0 0
ВВС

ВВС

25.04.2012 | 18:22

Аве тоя Торлаков не е ли син на полк.Торлаков,бившият началник тил на строителната дивизия,търкулнало се гърнето па си намерило похлупак

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?