Следвайте ни

ГБС ще строи олимпийския басейн на Гребната

Близо 13 млн. лева струва обектът, спечелен в състезанието с фирма "Запрянови - 03"

viber icon

„ГБС - Пловдив” ще изгражда 50-метровия олимпийски басейн до стария „Младост” в близост до Гребния канал. Строителната фирма е спечелила обществената поръчка в общината с цена 10 588 156 лева без ДДС, или 12 705 788 лева с включен данък.


„На 19 август изтече срокът за обжалване. Възражения срещу провеждането на процедурата няма и чакаме от фирмата да представят необходимите документи, за да подпишем договор”, обясни вчера зам.-кметът по спорта Георги Титюков. 


В момента „ГБС ​- Пловдив” приключва  строителството на художествената галерия на ул. „Гладстон”, която струва 3,5 млн. лева. В последните години фирмата е изпълнявала и други крупни договори на общината - спортната зала „Колодрума”, Лъчетерапевтичния комплекс на Онкодиспансера, ДГ „Котаракът в чизми” в „Южен”. Кметската фамилия  също е ползвала услугите на „ГБС - Пловдив” за развитието на своя бизнес. 

Жестока конкуренция имаше за изграждането на плувния комплекс. Обществената поръчка беше разделена на две  обособени позиции -строителство и инвестиционен надзор. Общо 22-ма участници бяха внесли оферти,  от които две фирми ​- „ГБС ​- Пловдив” и „Запрянови ​- 03” ​- се състезаваха за строителство, а останалите 20 - за надзора. 


Седем от кандидатите отпаднаха  още при преглед на  документацията. Тръжната комисия отстрани и фирма „Запрянови ​- 03”,  която вече три години няма достъп до зоопарка, който трябва да завърши.  Така „ГБС - Пловдив” остана единствена на финалната права. 


От играта отпадна и държавната  фирма „Агроводинвест” ЕАД, наета преди време от Община Пловдив за надзор на зоологическата градина.  Мотивът на комисията е, че електронен носител, представен от „Агроводинвест”, се е оказал дефектен и нямало как да се прочете записаната в него  информация.  На първо място за надзора е класирана  „Пловдивинвест”. 

Любопитно е, че няколко пъти от Община Пловдив обясняват, че строителството на зоопарка се бави, защото надзорникът "Агроводинвест" не подписва акт 11 за размразяване на обекта. Нямали достатъчно хора, а и са затворили офиса си в Пловдив. 

„ГБС  - Пловдив” получи на търга 100 точки - максимален брой, посочен в тръжните условия. Офертата съвсем малко надвишава прогнозната цена, обявена от общината, в размер на 10 683 000 лева без ДДС.  В сумата от предложените от ГБС 10 588 156 лева без ДДС  са включени и два процента непредвидени разходи при изпълнението на строително-монтажните работи. Парите за плувния комплекс са разпределени в три бюджетни години - 2019-а, в която е планиран един милион лева, 2020 и 2021 г. 

За разлика от галерията на ул. "Гладстон" за плувния комплекс има проект. Той е изготвен от арх. Тодор Абаджиев. 


 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

архитект

26.08.2019 | 07:38

Следващият кмет, който и да е той ще се накичи с откриването на новия комплекс с олимпийския басейн, докато разказва със сълзи на очи, какво лошо наследство са му оставили.

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?