Гъсеници изядоха гората на Копривките

Гъсеници изядоха гората в района на Копривките, сигнализираха читатели на „Марица". Един от най-опасните вредители по иглолистните дървета - боровата процесионка, е на път да унищожи лесовете около Пловдив. Там, където се появи, се наблюдава изсъхване на дърветата.

Знаем за нашествието на процесионката, признаха от регионалната дирекция по горите. Дори в момента горски и служители от лесозащитнитните станции правят проверки какви са щетите, допълниха оттам. Има два начина за борба с вредните насекоми - пръскане от въздуха или механично унищожаване, уточниха от дирекцията по горите. Пръскане срещу процесионката в Пловдивско тази година няма да има заради липса на пари. С такава акция обаче се уреди горското в Смолян - в първата десетдневка на септември хеликоптери разпръскваха от въздуха отрова. В Карловско и Пловдивско тази година имаше акции срещу друг вид вредители и там бяха изразходвани средствата. За да се унищожи популацията на процесионката остава един-единствен вариант - маханично разкъсване на каделата, но към това може да се пристъпи едва, когато времето трайно застуди, уточниха горски.

НОВ ШЕФ

Ненко Филипов е новият шеф на пловдивската дирекция по горите. Той е местен кадър, досега е бил главен експерт „Стопанисване на държавни гори". Филипов сяда на мястото на Тодор Недков, който сам депозира оставката си през август. Тогава всички горски шефове бяха помолени да подадат документи за напускане, за да може новото правителство да подбере екипа си.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ivan

Ivan

28.10.2009 | 10:02

Ами да дойдат от Смолян да ни оправят горите.Всички насрани мутри освен да си купиват джипове и да строят казина и заведения какво искате повече.Нормално е да няма пари за горските площи на парк Родопи.Община Родопи като не си гледат и върпат както трябва работата какъв искате да е резултата.Догодина я има дарвета на Копривките я няма.Ей насрани мутри с лъскави беемвета мерцедеси и джипове спрете да строите ваште скапани и пропаднали казина и кръчми щото не ви е писано добро лично от мен!!!!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?