49

Гърневски сравни Стамболов с Бойко Борисов

Бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски направи паралел между  Стефан Стамболов и управлението на Бойко Борисов в словото си на церемонията пред паметника на българския държавник  и премиер  по случай 169-ата  годишнина от рождението му. 

Гърневски нарече Стамболов  гений на националното освобождение, като подреди името му до Георги Раковски, Васил Левски и Христо Ботев.  Припомни, че в Европа го определят като Бисмарк на Балканите. Изброи успехите му и цитира американския историк Уил  Мънро, който каза, че Стамболов е най-способният държавник, излъчен от българската нация за целия 19. век. 

А след това риторично попита: „Не ви ли струва, че историята на съдбата на бележития държавник е актуална и днес?нима България не беше до преди 2 г. стабилна и предвидима държава?”

Направи ретроспекцията на управлението на Борисов, без да споменава името му. Изтъкна : „Когато на 8 юли 2020 г. дойде вестта за първата стъпка на страната ни през прага на Еврозоната, на следващия ден в София избухна антиконституционен преврат. Нацията ни бе хвърлена в мъртва хватка на разделението от президента”.

Обобщи: „Само 2 г. след преврата и управлението на Румен Радев с неадекватните му правителства, България изпадна във вътрешно-икономическа деградация и външна политическа изолация. Хора, доказали как се строи европейска държава, отново трябва да запретнат ръкави и да възстановяват щетите, нанесени на страната ни от авантюристи и шарлатани, както ги нарече самият президент”. 

С военен ритуал, духов оркестър, венци и цветя беше почетена годишнината на Стефан Стамболов. На церемонията почти нямаше граждани,  а сред официалните лица бяха зам.-кметовете Величко Родопски, Пламен Панов и Анести Тимчев, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, районни кметове. Не се забелязваше нито един представител на други политически сили, освен от ГЕРБ. 

Андон Андонов, областен управител от времето на Иван Костов, беше, както и всяка друга година, сред малцината граждани, за да поднесе лично букет цветя пред паметника на Стамболов.

Ето и цялото слово на Гърневски:

169 години от рождението на Стефан Стамболов 

Четирима са гениите на национално освободителната революция на България от османско иго. Безспорно това са Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев и Стефан Стамболов. 

В основата на идеята за освобождението на отечеството е така наречената самостоятелна революция - подготвена, обявена, и възпламенена изцяло с българско участие. 

Тя е контра пункт на руската имперска политика, която не предвижда възможност за създаване на самостоятелна и независима българска държава на Балканите.

 Плановете на Азиатския департамент са били българският народ да не се освободи сам а това да извърши  Русия. По този начин българите много лесно ще бъдат разделяни, манипулирани и  подчинявани.  

От тук произтичат безсмъртните прозрения на Апостола на българската свобода Васил Левски: Трябва да се освободим сами , защото иначе който ни освободи – той ще ни пороби. 

Когато Левски е пленен и изправен на разпити пред комисия, селектирана от руския посланик в Цариград граф Игнатиев , съдбата на Дякона е била предопределена. С неговото обесване на 18 февруари 1873 г. самостоятелната национална революция става невъзможна. 

 На 20 май 1876-та, Ботевата чета е разбита, а самият Ботев загива във врачанския балкан. Далеч преди това през 1867-ма в Букурещ е починал Георги Раковски.

 От тези велики българи до Освобождението оцелява единствено Стефан Стамболов. Съдбата е решила той да продължи святото им дело в битката за свободна и независима България. С тази своя историческа мисия той се справя блестящо.

 При управлението на министър - председателя Стефан Стамболов/1887г.–1894 г./ се полагат основите на българската държавност:

 „Няма друг български премиер, който в толкова мащабен вид да олицетворява проевропейската линия на страната. Като се започне от стриктно спазване на законите, модернизиране , ефективно функциониране и контрол върху дейността на държавните институции в т. ч.  полиция, армия, образователна система, граждански взаимоотношения и т.н  

Слага се началото на изграждане на българските държавни железници, на пристанища, на Софийския университет. Създават се българските пощи, държавната печатница, провежда се първото българско търговско изложение тук в Пловдив.

По време на Стамболовото управление младото княжество регистрира сериозен икономически подем и България тръгва по пътя на индустриализацията и модернизацията.

В международните отношения Стамболов обръща погледа си на запад, като отказва да постави външната политика на страната в зависимост от исканията на Русия. С това си навлича омразата на българските русофили и техните ментори в Петербург.

С реформаторското управление на Стефан Стамболов България е постигнала изключително висок международен авторитет. 

В Европа го определят като Бисмарк на Балканите.

Американският историк Уил Мънро казва:

„Стамболов е най-способният държавник, излъчен от балканските нации за целия XIX век.“

Разбира се, заради волята му да се противопостави на Руската империя като изгражда  една свободна, независима и достойна държава  в лоното на цивилизованите европейски народи Стамболов няма как да не плати висока цена. И той заплаща най високата: 

На 3 юли 1895 г. едва  на 41 години, Стефан Стамболов е жестоко посечен на улица „Раковски“ в София. Формалният повод за убийството му е отмъщение за смъртта на майор Коста Паница, който със съдействието на Русия организира опит за военен преврат в страната ни. В резултат на предателството си  майорът е осъден на смърт и екзекутиран…  

Уважаеми съграждани, не ви ли се струва, че историята със съдбата на  бележития български държавник Стефан Стамболов е изключително актуална и днес?

 Нима само до преди 2 години България не беше стабилна и предвидима държава?  Нима в сравнение с управлението на кабинета Орешарски  не бе вдигнала чувствително жизнения си стандарт? Нима някога бе извършвано толкова мащабно обществено строителство, което даде мощен тласък на икономиката? Страната ни бе постигнала толкова висок външно политически авторитет, че се превърна в естествен лидер на Балканите. Тогава по пътищата ни не вървяха кервани от бежанци, както е днес. Възходът  на България  бе приветстван  тук, на място, от най големите европейски лидери, а Шенген  бе на една ръка разстояние от българите. Нима всичко това не означаваше, че скоро ще бъдем напълно интегрирани в Европа?

И как стана така, че точно когато на 8 юли 2020г. дойде вестта за първата стъпка на страната ни през прага на Еврозоната, на следващия ден в София избухна антиконституционен преврат? Нацията ни бе хвърлена в мъртвата хватка на разделението не от кой да е, а от президента чиято основна роля по конституция е да бъде неин обединител.

 Спомняте  ли си какъв филм на ужасите се играеше на живо насред Софийското ларго? Няма как да сте забравили зловещите ковчези, бесилките,  черните чували и запалената слама под краката на българските полицаи? И всичко това на фона на манипулациите, които продължават и до днес срещу лидера на опозицията за чекмеджета, кюлчета, пачки, къщи, острови…Нали на 17 март 2022 г., самозабравилите се управници си позволиха да го арестуват и то абсолютно незаконно.   Ако всички тези внушения срещу него бяха истина, защо не му бе повдигнато нито едно обвинение? 

В момента тече братоубийствена война в Украйна. Президентът ни показно взема страната на руските агресори. Радев твърди, че Крим е Руски. Че не трябва да се помага на Украйна с оръжие, защото огънят не се гасял с бензин. Срам и позор за един военен.  Та нали ако на жертвата на тази агресия не се помогне, то руските нашественици ще превърнат страната и в азиатска пустиня. Кремълските поклонници у нас под път и над път тръбят, че трябва да бъдем солидарни с Русия защото тя ни е освободила. А нима украинците не са проливали също кръвта си за нашата свобода?

Половината от руската армия в руско-турската война е съставена от украинци.

В битките за освобождението на България са участвали още финландци,румънци, поляци, литовци, латвийци, естонци и др. Нима всички те не са ни братя , а само руснаците? Всяка капка кръв пролята за свободата на Родината трябва да ни  бъде еднакво скъпа!

Най-значимо, паметно и съдбоносно е  украинското участие в битката при Шипченския проход. В отбраната му там участват единствено легендарните украински 35-ти Брянски и 36-ти Орловски полк, пет български опълченски дружини и няколко други малки военни части. Именно тези герои на 9 август 1877 г. отблъскват цели десет атаки на предвожданата от Сюлейман Паша войска и на практика предопределят изхода от войната.

Никак не е случайно, че днес признателна България приютява прокудените от руските агресори украински бежанци…

 Г-н президент, България е наясно, че дължите високия си пост на руските специални служби и вярната на Кремъл БКП/БСП/.


 Знайте обаче, че всеки, който в подобно варварско дело защитава палача а не жертвата също е палач…

Уважаеми пловдивчани, 

Само  2 години  след преврата и последвалото управление на Румен Радев с неадекватните му  правителства, България изпадна във вътрешно икономическа и институционална  деградация и външно политическа изолация.  

Сега хора, доказали как се строи европейска държава, ще трябва отново да запретнат ръкави и възстановят щетите, нанесени на страната ни от авантюристи и шарлатани, както ги определи самия президент, който ги инсталира във властта… 

Бог да прости и вечна памет на големия български поет революционер,политик и държавник Стефан Стамболов. Горд и щастлив съм, че най - красивият площад в града ни благодарение на родолюбиви общински съветници носи неговото име. Неслучайно тук, в 80- вековния Пловдив далеч преди България да стане член на ЕС, незабравимият пловдивски поет Добромир Тонев бе написал:                                  

          „България не е сърцето на Европа

           но е част от нейното сърце…“ 

 Бог да пази България, Пловдив и Европейското бъдеще на следващите поколения! 

 

Снимки от Наташа Манева

 31.01.2023г.                                               Спас Гърневски

 

Оцени новината

Оцени новината
3.4/5 от 5 оценки
3.4/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
28 коментара
БКП

БКП

01.02.2023 | 06:54

Страшно е че това създание има внуци.

Отговори
5 1
Бивш  колега

Бивш колега

31.01.2023 | 21:24

Този въртигъз, когото сега ако срещна някъде минавам на другия тротоар, няма нито един ден полезна трудова дейност. Същия се беше хвалил пред колеги че е роден само за лидер...

Отговори
6 2
КомпрадорЪт и

КомпрадорЪт и

31.01.2023 | 18:39

Дебил, това е днес "политика". Симбиоза от крад-ец и прости-тутка.

Отговори
5 2
Шизофрена!

Шизофрена!

31.01.2023 | 17:46

Ех ,какъв е този г@зо мийник!Да сравниш една Мутра с Стамболов означава ,че нещо ти хлопа дъската!То бива роболепие и хвалебствие но да го правиш по този позорен начин е обида към историята и великите личности на България!Срамота е това да се случва в центъра на Пловдив!До вчера писал стихове …,води ме партиьо любима ,днес …велик е нашият Бандит..!

Отговори
16 4
Марица

Марица

31.01.2023 | 16:08

Такива върти -опашки като Пачо са за затвора !Колкото по скоро толкова по добре !

Отговори
15 2
Mимето

Mимето

31.01.2023 | 15:50

Свинята Гърневски - на ГОТВАЧИТЕ!

Отговори
14 3
Вяра

Вяра

31.01.2023 | 15:36

Спасе ти хептен си деградирал бе човек, все революции и червени петолъчки са ти в главата. Оценка ти даде твоята рожба, не можа да понесе срама да има такъв баща и се отказа от тебе. Скрий се бе човек , за какви строители на България говориш кьорав ли си каква разруха е в Пловдив?

Отговори
24 4
Теляка в селската баня в Банкя

Теляка в селската баня в Банкя

31.01.2023 | 15:27

спасе, мършо герберастка, шегуваш ли се или пак си пиян. Когато преди 12 г. ДС мафията назначи негово просташко нищожество - боко I банкянски за премиер бяхме пред Румъния. След "мъдрото" му управление сме само пред Еритрея и северна корея бе цървул продажен.

Отговори
37 5
Срам..

Срам..

31.01.2023 | 14:47

Тоя дебил обиди Бойко абе т'ва е Меси бе папуас!

Отговори
18 5
Гавра с ушите ви!

Гавра с ушите ви!

31.01.2023 | 14:44

Аз помислих ,че сравни Бойко както в далечната 1981г...с Георги Димитров, и Тодор Живков...и с любимата му БКП партия която се оказа мащеха за него с петима бащи.... инженерите полаграфисти Петко Царевица,Иван Фъсов и Ганчо Йовчев,партсекре таря Вера Вичева и директор Танчев на Държавна печатница Д.Благоев Пловдив Е те тия петимата направиха от това мозно без достойнство ниско лазещо лай.но още по - мазно лежащо в краката на кой да е ма да е "демократ" Това е човешко изчадие...!!!низша твар амеба!Такива като Гърневски не е трябвало да се раждат!! Горките слушащи глупостите му имайте милост към себе си...това е гавра с ушите ви...този е паталогичен лъжец ..

Отговори
27 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?