Следвайте ни

Гърците, които живеят в Пловдив: Ние се борим, а вие си траете

Вместо шоколад, ще купуваме вафли, това е рецептата ми срещу кризата, казва Костас Фукос

viber icon

Какво мислят гърците, които   живеят в Пловдив, за епичната драма, която се разиграва в родината им? Някои от тях споделиха своите надежди, гняв и разочарование пред репортерите на "Марица".  Зад неприкрития им страх от неясното бъдеще и яростта им към кредиторите прозира оптимизъм, че все пак ще победи доброто. Разбира се, както го виждат те.

Костас Фукос знае прекрасно какво е криза. Нищо че в момента не е в Гърция, а живее в Пловдив. Изпитал е на гърба си първите признаци на отслабването на икономиката в Атина, борил се дълго, но в крайна сметка затворил и трите си заведения в центъра на гръцката столица. Последната кафетерия я затворихме преди две години, но и трите заведения буквално сринаха оборотите си за 12 месеца, разказва приятелката му Венета Мишкова. Бизнесът се катурнал  на принципа на доминото. При това кафенетата били на много хубаво място в центъра, а клиентелата им била над средната класа. Малко преди това в Атина започнали да се нарояват магазините за дрехи втора ръка, включително и в луксозните квартали. Такива в Гърция никога не е имало и може би това беше първият очевиден белег, че народът обеднява, коментира Венета, която също дълго време е живяла в Атина.

Костас  живее в Пловдив от около десет месеца, а с роднините си в Атина постоянно говори по телефона. Особено последните дни. Родителите ми са пенсионери и доходите им паднаха с над 60%, разказва той. В номинал - с над 500 евро на човек, без да броим бонусите в пенсионната система. Там получават по три пенсии допълнително на година. Ала се оправят, бодро отбелязва той. Рецептата в този момент е само една - вместо шоколад на внучетата ще купят вафла, онагледява с простичък пример затягането на коланите. Ами вашите пенсионери как се оправят с 200 лева, контрира Костас. Според него храните в България и Гърция струват еднакво, независимо от различния стандарт на живот. Така че явно има начин, въпреки че, по думите му, „намаляването на доходите специално на пенсионерите е абсолютно незаконно”. Хората са внасяли чинно осигурителните си вноски за старост, а сега някой просто им ги взима. И затова гърците ръмжат. Това е ключова разлика между нас и тях, уточнява и Венета. Гърците изразяват мнението си и протестират шумно за всичко, което не им допадне в обществения живот, докато ние все си траем. Ако българи ме разпознаят, че съм грък, те ще ми вземат 3 лева вместо 2, нарочно, отбелязва още една разлика Костас. Докато в Гърция всички, особено в туристическия бизнес, биха направили отстъпка на българите, ей така, по комшийски. Ще ви дам и друг пример, пали се гъркът. Малките бутилчици минерална вода и в двете страни струват еднакво. Само че ние ги подаряваме към всяка поръчка в заведение, докато вие ги продавате с двойна и тройна надценка.  

 И двамата не виждат кризата в Гърция в най-черни краски, така както я описват медиите. Хората там имат много спестявания извън банките, така че поне на първо време ще се справят. Проблемът е обаче, че са свикнали на съвсем друг начин на живот. Лекарствата в Гърция, които се получават със субсидия от тамошната Здравна каса, са с огромни отстъпки. Ако родителите ми  трябва занапред да си ги плащат сами, това ще ги разори, смята Костас. Въпреки всичко е оптимист. В нашите среди се говори много за гърците, изселили се извън страната. Те са високообразовани и заможни, те ще помогнат на държавата си, няма как, посочва Костас. Гърците са се разпръснали из най-богатите страни в света.

Костас и Венета държат две съвсем непретенциозни заведения в Пловдив - едното край Аграрния университет, а другото на Кукленско шосе. Венета не крие, че тя е била инициаторът за връщането им  в България, но пък и Костас не се е дърпал много. От Гърция ми липсва само морето, лаконичен е той. Черно море  въобще не го е виждал. Само е чувал от приятели колко е застроено. Но пък Пловдив е най-прекрасният град в света, възкликва импулсивно той. Определено знае какво говори, защото дълги години е живял в чужбина, а се е занимавал и с туристически бизнес. Туристическата му агенция залязла обаче малко след олимпиадата в Гърция. Още ги изплащаме тези олимпийски игри всички гърци, категоричен е той.

Нашенките в Атина: Баби гледат баби

Българската общност в Гърция не е много читава, опитва се деликатно да се изрази Венета. На гурбет у комшиите ходят нискоквалифицирани хора, и то предимно от малките градчета и селца. Основното им занятие е "баби гледат баби". Там обаче, попадайки в чужда страна и получавайки заплатите си в евро, доста се променят, и то не в добра светлина. В заведенията си Костас и Венета първоначално умишлено се стараели да наемат нашенци. Крадяха ни безочливо, задигали са даже чаши, за да обзаведат собствените си домове, разказват те. Разбира се, не бива всички да се поставят под общ знаменател. Българка от Търговище например, понастоящем близка тяхна приятелка, започнала като миячка на чинии във верига за бързо хранене, а сега е мениджър. Всъщност заради кризата я съкратиха, но конкурент в бизнеса веднага я назначи даже на по-висока позиция, уточнява Венета.

Обират ни като на филм

Престъпността в Атина е придобила чудовищни размери. Хора от Третия свят въртят канали за дрога, проституция, джебчийство. Аз самата съм ставала свидетел на обир в хипермаркет в столицата, потръпва от спомена Венета. Просто в един момент, докато ние си пълнехме пазарската количка, в магазина влязоха хора с качулки и обявиха: „Това е обир”. Абсолютен шок! Разминало се без стрелби, жертви и ранени, но пък си било абсолютен стрес.

Няма как да повярвате за каква престъпност става въпрос, ако не видите с очите си, единодушни са Венета и Костас. Това го има само в големите градове, но не и по курортите. Самите те са ставали свидетели на отвличане на арабин от друг, кражби на дамски чанти и т.н. Проблемът на Гърция е, че отвори границите си за много емигранти, коментира Костас. Даже сме се шегували, че Атина е почерняла от хора с тъмна кожа.

Находища на газ и нефт за 10 трилиона долара

Към Гърция принадлежи територия на сушата и в морето с обща площ от 450 000 кв. км - колкото Германия и Австрия, взети заедно. Посещават я 16 милиона туристи годишно.Има три големи корабостроителници, които могат да строят кораби от всякакъв тип. На Гърция принадлежат 2400 големи танкери и товарни кораби - в тази позиция страната се нарежда на първо място в света. Освен това произвежда тежкотоварни камиони, автобуси, железопътни вагони.

Страната е на първо място в света за производство на никел, магнезит, хидромагнезит, перлит (1.6 милиона тона); втора е в света в производството на бентонит (1,50 милиона тона), на първо място в Европа в производството на боксит (2174000 тона).Гърция е втора в света по производство на овче мляко, заема трето място по производство на маслини, шафран, киви, праскови.Находищата на Гърция на нефт и природен газ се оценяват на $10 трилиона, според Геологическия институт на САЩ. На юг от остров Крит е открито поле с петролни резерви 175 милиарда тона, третото по големина в света.Златните резерви на страната се оценяват на 38 млрд. евро. В Гърция и България се намират трите най-големи златни находища в Европа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

маляка

маляка

05.07.2015 | 06:43

А га ядохте кифтета нИ рИвахти.Сега маляката вече ще плаща

Отговори
0 0
наистина ли

наистина ли

05.07.2015 | 02:59

Може и да си имаме голямо златно находище ама сме си го дали на братята хамериканци да ни го пазят. А пък те викат, какво злато сънувате вия бългирите, никакво злато няма само камъни. Затова пари не чакайте.\n

Отговори
0 0
Министър Ивайло Чирашки

Министър Ивайло Чирашки

04.07.2015 | 22:27

До Българския Пенсионер: Ще Ви дадем по три допълнителни пенсии, но ще ги получите през януари, февруари и март догодина за сметка на пенсията Ви за първото тримесечие 2016 г.

Отговори
0 0
пенсионер

пенсионер

04.07.2015 | 21:25

и в българия-по гръцки модел-искаме три пенсии допълнително

Отговори
0 0
Сийка

Сийка

04.07.2015 | 20:29

Гърците в Пловдив да са по-умерени в изказванията си, че са смешни с фукариите си. Видя ги цяла Европа и цял свят колко успешно харчат чужди пари. Тия от статията, да не ми се превземат и мислят за нещо повече, а да са благодарни за възможността да живеят в Пловдив- един прекрасен град. Ай със здраве.

Отговори
0 0
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

04.07.2015 | 19:55

Ееее ас сега на фсицко съм готоф. Както ние правихме секс (финансов секс) с васи работници(цки) еее сега ако трябва сте прастам и зената и дистерята тука в Βουλγαρια (Bulgaria)

Отговори
0 0
галя

галя

04.07.2015 | 18:29

чухте ли три пенсии допълнително!

Отговори
0 0
do garcite

do garcite

04.07.2015 | 18:24

nakaraite boskos da si prodade nisan gtra i da vi kupi qdenq malqki tapi kolegata po gore vi predlaga visoko platena rabota kvo se oslu6vate o6te

Отговори
0 0
 един продава,друг плаща

един продава,друг плаща

04.07.2015 | 16:21

А за несъгласните ще припомня че ние не сме в много по различна ситуация\nтока от марица изток се произвежда на цена 5 стотинки,ако ползват пренос за външен пазар се оскъпява с още две,на външен пазар цената му е 5 и малко, ние сме задължени да изкупуваме тока от фотоволтаиците на 3 по-висока цена,е кво излиза един е блажил,друг плаща сметката\nС гърците е същото , един гушил докъто заемите набъбнат до двоино пошголяма сума от доходите им,сега даи да плащаме вкупом непосилното\nТова е логиката на лихварите,давам ти 5 лева,връщаш 50 или ще ти счупя ръцете

Отговори
0 0
д:

д:

04.07.2015 | 16:13

В интерес на истината българите съчувстват на гърците,реално много от тях виждат в Гърция 2 родина,там се реализират добре,получават нормални заплати, почиват си в нормални условия ,добро обслужване и учтиви персонал винаги е печеливша комбинация,в нета нещата се изопачават на принципа най-кресливия печели,това като с велзевулите пунтира деиност но не е реално

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?