1553

Галерия представя талантлива пловдивчанка

Музейна галерия "Димитър Георгиев" ще представи изложба на скулпторката Валентина Златарова, един доказан творец с редица изяви по света. Възпитаник на Художествена гимназия "Цанко Лавренов" - Пловдив Валентина Златарова печели пълна стипендия на Флорентинската академия за изкуства и заминава за  Италия да учи скулптура. Завършва академията през 2007 г. с  награда за най-добра скулптура и една година остава там като преподавател по рисуване.

Нейното кариерно развитие и творчески търсения я отвеждат в Англия. Наред със своите изложби, творческите възможности на Валентина Златарова не остават затворени само в скулптурата. Тя започва да се изявява и в друго амплоа -  художник-тромп лой в Държавен театър за опера и балет „Астана опера“, Казахстан (септември 2012 – май 2013), след това в параклис  Арозио, Италия.  Като специалист декоратор и консервация работи за Valentina Bonato LTD - Лондон; Epis Restauri - Бергамо, Италия; Dior, Панама Сити, Панама.
Още като млад и перспективен скулптор нейни творби влизат в няколко частни колекции. Днес тя продължава да твори и в нейната предстояща изложба ще представи своите дълбоки инспирации от силни български театралните постановки като “Коприна”, “Орфей и Евредика”, “Одисей”, “Възвишение”. 
Творбите показват интимния мотив на твореца да представи творческата 
гледна точка в задълбочено анатомично изследване на композиция и тя е включена като съпътстваща изява в  тазгодишния театрален фестивал “Сцена на кръстопът”.

Скулптурната изложба “Ред 8, място 14” на Валентина Златарова ще бъде открита на 11.09.2022 г. от 17 ч. в музейна галерия “Димитър Георгиев” - Пловдив и ще може свободно да бъде разгледана до 20.09.2022 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?