Следвайте ни

"Гаганица" плаши да блокира Карловско шосе

viber icon

Хората от един пловдивски квартал припомнят, че още от времето на Вълко Червенков чакат да му прекарат нормална канализация. Живеещите в „Гаганица” заплашват да блокират Карловско шосе. „Това е отчаяна стъпка някой най-после да ни обърне внимание - поне премиерът да разбере какви ги вършат феодалите му по места”, казва 65-годишният Тодор Петров. 

 


Преди две години кметът Иван Тотев обеща за пореден път проектирането на канализация за 3-3,5 милиона лева на красивия квартал, в който хората все още ходят "по вънка" за естествените си нужди. В горещи дни натрапчивата миризма от септичните ями се носи из цялата махала. В нея има 100 къщи и 500 жители по ГРАО. Една четвърт от тях са деца. Преди това градоначалникът е обещавал същото още два пъти. Арестуваният кмет на район „Северен” Ральо Ралев обясни преди време, че още през 2011 г. е заварил готов проект за канализация, но бил прекалено сложен за изпълнение. Първо трябвало да се реши проблемът с високите подпочвени води. По обективни причини в квартала вече не разчитат на Ралев и заместниците му.

 


„8 години обикалям от институция на институция и от политик на политик. До Тотев не можеш да се добереш! Той не приема и не говори с никого. Имах уречена среща с инж. Димитър Кацарски. Аз отивам на срещата, а там ми казват, че той отишъл да открива нова подпорна стена на Марица. Изобщо не го интересува, че има среща с мен! Сега и него го няма”, негодува г-н Петров.

 


Срещал се няколко пъти с депутати при посещенията им район „Северен”. И пред тях казал, че ако трябва районът ще блокира някой главен път, та премиерът Борисов да чуе за проблемите. „Веднага скочиха: Да не мътим водата. А нашата вода е мътна от 60 години”, разказва пловдивчанинът. Така преди година стигнал до омбудсмана Мая Манолова. Попитала има ли изготвен план. От „Северен” казали, че има.

 


Тодор Петров живее в „Гаганица” от 1957 година. Оттогава чака дворът му да стане  част от Пловдив. „Ако трябва, ще блокираме вече някой от натоварените пътища. Мое изконно право по конституция е да имам вода и канализация. И то ми е отказано”, категоричен е Тодор Петров. В интерес на истината конституцията не гарантира канализация на нито един български гражданин.

 

Тодор помни как преди 25 години националната телевизия идвала да им снима външните клозетите и септичните ями. Посрещал е десетки журналистически екипи, но в Пловдив нещата явно се движат на принципа "кучетата си лаят, керванът си върви". В „Гаганица” процъфтяват конспиративните теории. Смята се, че някой умишлено иска да пречи на квартала да се развива. В „Беломорски”, „Остромила” и преди „Ягодово” -където големите бизнесмени строят, веднага копаят за канализация. А при нас имотите са малки, а в квартала нямаме важни хора - затова никой не ни брои за живи”, казва Тодор Петров.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Сливи

Сливи

23.08.2019 | 00:02

Не се радвайте на екстри защото бързо ще заприлича на кършака

Отговори
0 0
Гаган Разкопанчев

Гаган Разкопанчев

22.08.2019 | 13:27

То не може да имаш привилегията да живееш на спокойно и тихо място и да искаш на всяка цена и други удобства

Отговори
3 6
ДСО "Мототехника и Автосервиз"

ДСО "Мототехника и Автосервиз"

22.08.2019 | 12:21

Гаганица, и отсреща Разкопаница - от 70-те години властите ги считат като квартали на отживяване, но те упорито са заселени и не затихват. И Тотев знае, но един пирон дет се казва, не заби в тия квартали.

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?