Следвайте ни

Гафове в кадастъра бавят строителите по Водния цикъл

viber icon

Заради неразбориите в документацията за подземната инфраструктура техниката се връща по няколко пъти на една и съща улица, за да търсят тръбите 

Липсата на точни данни в подземния кадастър на Пловдив е причината на честите аварии и забавяне на мащабните ремонти в "Северен", където се подменят тръби по Водния цикъл. Целият проект, финансиран с европейски средства, е на стойност 115 млн. лева, и дълго време отлежаваше в бюрата на администрацията. Екипът на бившия кмет Иван Тотев вече провали първия проект за Воден цикъл, след като не се справи със заданието и провеждането на поръчките за избор на изпълнители. Така Пловдив остана един от малкото големи градове в България, изпаднал от програмата. Правителството обаче ни удари рамо и градът получи бърза писта за одобрение на втория проект по сега действащия програмен период. И той обаче се забави, преди

екипът на новия кмет Здравко Димитров да го форсира в началото на годината.   

Сега строителите вече са на терен, но срещат редица трудности. Повечето са свързани с неразбориите в документацията за подземната инфраструктура, обясняват пред „Марица” строителите от „Европейски пътища” и „Пътинженеринг”. Те изпълняват проекта в частта за подмяната на канализацията в "Кършияка".  

На ул. „Добротич” до хотел „Санкт Петербург” е направен изкоп и в момента бригадата полага тръби. „Досега щяхме да я завършим, но след като стигнахме до средата на улицата, се наложи да се върнем обратно, защото се оказа, че в кадастъра нямаше данни за канализацията”, разказва техническият ръководител от „Европейски пътища”.  На съседната ул. „Гюро Михайлов”, където вече са сменени водопровод и канализация,пак заради неточен кадастър ремонтът се забави с цял месец.  Работниците споделят, че

старите етернитови тръби са останали тънки като хартия и изгнили.

„Данните за последните 25-30 години в кадастъра са точни, но за миналия период има много бели петна”, потвърждава главният инженер на ВиК ЕООД Антон Гълъбов.  Водното дружество има отношение към проекта само когато се спира водата, защото смяната на тръбите е ангажимент на фирмите, изпълняващи обществените поръчки. Според правилата изпълнителите са длъжни да подадат до ВиК заявление до 48 часа преди спиране на водата. Но когато стават аварии, няма как предварително да уведомим населението, обяснява инж. Гълъбов.

Част от парка на ул. "Сава Муткуров", за чието спасяване вече година и половина се води  война, продължава да се ползва за строително депо и гараж от фирмата изпълнител. Собственикът на имота в крайна сметка е разрешил на строителите да складират временно материалите, докато в тази зона се работи.

Хората от "Кършияка" коментират, че се радват на

мащабното обновяване на квартала,

но имат и забележки. Въпреки уверенията на община Пловдив, че ул. „Карловска” няма да бъде пешеходна, а паважът ще се възстанови, са притеснени, че паветата ще изчезнат в неизвестна посока, както беше в предишните години, а вместо тях ще се налее асфалт.  За запазването на улицата в сегашния <210> вид настояват с подписка, събрана от инициативния комитет, в който участва и Тошко Шотлеков, бивш шеф на образование в общината и депутат, сега има магазин на ул. „Карловска”.  Твърди, че на доста улици се работи едновременно, което създава проблеми на живеещите и не води винаги до добро качество.

На съседната ул. „Братаница” пред къща № 6 новите тротоарни плочки вече са потрошени на едно-две места, защото тежките камиони се качват отгоре.  На ул. „Сливница” пред кооперацията с номер 1 наклонът на тротоара е като пързалка.

В сняг и дъжд тази настилка  ще стане опасна за пешеходците.

"Пързалката" е направена само покрай кооперацията и е с по-високо ниво в сравнение с останалата част от тротоара. Малката ул. „Абоба” беше оставена няколко месеца на чакъл, след като смениха тръбите, докато положат асфалт, разказаха жителите на квартала до Пешеходния мост. На ул. „Братаница”, където след смяната на водопровода е насипан чакъл, също се чудят  кога строителите ще възстановят настилката, и се оплакват, че заради силната запрашеност на въздуха не може да се диша.    

Силният вятър вдига облаци прах на ул. „Неофит Бозвели”, където кипи строителна офанзива. „А нас питате ли как издържаме по цял ден на вятър и прах”, възкликват работници и напомнят, че гонят график.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?