Следвайте ни

Фотоизложба представя градината „Цар Симеон” до фонтана на Деметра

viber icon

Председателят на Общински съвет Александър Държиков заедно с директора на Старинен Пловдив Богомил Грозев и историка Владимир Балчев откриха документалната фотоизложба „Градина Цар Симеон”, която проследява изграждането и промените през годините в градския парк.

Самата фотоизложба, която е част от програмата на „Празниците на Стария град”, е подредена в близост до фонтана Деметра и може да бъде видяна от гражданите и гостите на града до 14 октомври. Използвани са материали от Държавен архив-Пловдив.

 

„Тази фотоизложба безспорно предизвиква интерес и няма по-подходящо място за нейното подреждане, освен до този шедьовър, фонтанът на Деметра, който бе успешно реставриран през последните години. Вярвам, че много от хората, преминаващи през градината, ще спрат, ще разгледат снимките и ще открият нещо ново и непознато за тях. Ще научат за интересните събития, които са се случили именно тук в градина „Цар Симеон” и които всъщност касаят не само нея самата, а са важни за развитието на целия град. За мен бе интересно да узная, че именно тук през 1895г. са били честванията по случай 25-годишнината от обявяването на независимата Българската Екзархия, а този февруари на тържествена сесия на Общински съвет-Пловдив бе отбелязана 150-годишната от този акт”, сподели пред дошлите председателят инж. Държиков.

Директорът на Старинен Пловдив Богомил Грозев пък каза, че това може би е „най-тихото” от събитията, попаднали в програмата на „Празниците на Стария град”, но едно от най-значимите.

„Авторът Владимир Балчев е успял да събере в няколко пана 130-годишната история на градина „Цар Симеон”. Изглежда на пръв поглед лесна задача, но зад тези няколко пана се крие няколкогодишен труд”, каза още директорът на Старинен Пловдив.

Историкът Владимир Балчев и автор на фотоизложбата сподели основните исторически моменти, които са послужили и за акценти в нея. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ЗАЩО

ЗАЩО

16.09.2020 | 07:07

Защо тоя палячо с голямата задница “богомил грозев” все още не си е подал ОСТАВКАТА ? Дори и гаргите разбраха , че не е добре дошъл е свещения ни град !!!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?