Следвайте ни

Фотографка представя Пловдив на изложба в Чикаго

Фотографка представя Пловдив на изложба в Чикаго

viber icon

Димитра Лефтерова е от онези пловдивски фотографи, чието развитие следим през годините. Неведнъж е успявала да заслужи мястото си сред добрите професионалисти. Последното ѝ постижение е участието ѝ в международната фотографска изложба „Пандемията в снимки - необикновената 2020“, организирана от Българския културен център „Магура в Чикаго”. 

В нея са включени 23 български фотографи, като от Пловдив е само Димитра. Останалите, живеещи в България, са от Кърджали, София и Сливен. Другите са граждани на света – от Австралия до Америка. Експозицията се помещава в галерия в Чикаго, но може да се разгледа и онлайн заради пандемичната обстановка. А както става ясно, точно тя е в основата на темата.

Пловдивчанката участва с три фотографии, запечатали Стария град по един нетипичен за него начин. Калдъръмените улици пустеят, а вместо дечица, е поставила кукли. Проектът е съвместен с Веселина Божилова, която е изплела куклите. Предлага на Димитра да ги снимат в резервата за веселие, като вид антиковид терапия. 

Хората приеха снимките с куклите много положително. Започнаха да ги споделят и след време организаторите се свързаха с Веселина, за да ни поканят да участваме в изложбата. Много съм развълнувана, защото не съм очаквала подобен развой. За мен е чест, че са ни забелязали. Пловдив няма еквивалент по света. Той е различен! Освен, че има излъчване, вековна история и атмосфера, е някак си магичен. И е много специален за чужденците“, коментира за „Марица“ Димитра Лефтерова.

Символът и емоцията на снимките говорят за липсващите деца, които се радват и си играят по улиците. За заглушеното пространство, което би трябвало да е пълно с радостен глъч. Амбицията на двете дами е проектът да продължи и в бъдеще и нови кукли да намерят своето място в други части на града.

Това не е първият път, в който Димитра представя красотата на Пловдив пред света. През 2019-а участва в две изложби в японския град Мураяма, където е лагерът на Златните момичета по художествена гимнастика за Олимпиадата. Тя споделя, че японците много обичат България и в частност Пловдив. След изложбата са издали мемориални пощенски марки, две от които със снимките на Димитра, като едната заема специално място в сърцето ѝ, защото е на Античния театър. 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?