Следвайте ни

Фондация дава по половин заплата на млади медици ВИДЕО/СНИМКИ

Румен Радев: Изтичането на здравни работници трябва да спре

viber icon

Млади медици ще получават по половин заплата на начинаещ лекар като стимул да останат в България. Първият транш ще бъде преведен на 25 специалисти през октомври. Това е възможно благодарение на Фондация „Млади медици за България“, на чието официално учредяване в зала С.И.Л.А. в Пловдив присъства и президентът Румен Радев. Седем от бенефициентите бяха представени по време на официалната церемония. Сред тях са четвъртокурсникът по медицина Васил Петров, който работи като медицински брат в УМБАЛ „Пълмед“ и д-р Виолета Желева, която работи в Медикус Алфа и е специализант по нефрология в УМБАЛ „Св. Георги“. Всички те оценяват подадената ръка във времена на соцална, икономическа и политическа нестабилност. По думите им е изключително важно, че се осъзнава опасността от ерозия на здравеопазването преди още тя да се е случила.

Избраните медици ще подпишат безсрочен договор с фондацията за получаване на средства, но има едно условие - да продължат да практикува професията си в България. Бенефициентите работят в различни болници, които са с различна форма на собственост.

„Не случайно избрахме тази дата за учредяване, защото съм убеден, че само независимият човек може да е свободен. А само свободният човек може да твори за общото благо. Младите медици са изключително необходими за здравната ни система, те са животворната сила, която трябва да влезе в здравеопазването. Съвсем скоро се оказа, че без младите медици здравната система не е в състояние да се справи. Те проявиха медицинска храброст и влязоха в огъня на COVID кризата“, каза д-р Динко Младенов, който има 37 години стаж и е учредител на фондацията. Той е и първия и до момента най - голям дарител - 27 500 лв. Сред дарителите са и Диана и Анести Тимчеви -250лв. 

Д-р Динко Младенов добави още, че финансовата подкрепа, която ще получат медиците е важна, но пред здравните работници стои още един проблем за решаване - достъпът до специализация. „Ще ви дам  пример  - млад лекар работи по 180 часа и накрая плаща по 300 лв. за да специализира. Това са абсурди, които вие, младите,  трябва да отстраните. Трябва да се преборите за по - добри  условия", обясни д-р Динко Младенов. 

По думите на д-р Никола Марков въпреки COVID- 19 и затворените граници медиците продължават да напускат България. Средно годишно повече от 200 лекари излизат извън пределите на страната ни. Други над 1000 медицински сестри напускат професията. " България разполага с  най  - малко психиатри на глава от населението. От 3 до 8 пъти по - малко спрямо Гърция и Швейцария" , добави д-р Марков.

Президентът Румен Радев изрази убеденост, че материалната и морална подкрепа, която младите медици ще получат, ще им даде сила и мъдрост да намерят правилния модел за развитие на ефективно, хуманно и общественоотговорно българско здравеопазване. „Всеки лекар и медицински работник има нужда от свобода в своето професионално израстване, която не бива да бъде ограничавана от настоящите недостатъци на системата – било то финансови, административни, организационни“, посочи Румен Радев. Държавният глава допълни още, че учредителите и съмишлениците във фондацията дават надежда не само за младите медици и здравеопазването, но са и пример за останалите професионални общности как могат да се задържат младите кадри в България.

Водещ на тържеството е актьорът Николай Сотиров, след официалната част присъстващите се насладиха на изпълненията на емблематичните Васил Петров, Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Живко Петров квартет, Йордан Тоновски квартет.

Междувременно зала С.И.Л.А. успя да събере сипматизанти на правителството и протестиращи срещу кабинета на Борисов, но по различно време. Първите чакаха държавния глава при пристигането му с лозунги с надписи „Радев – фигурант на Божков“, "Радев - срам за България" и "Резидент разединител". Шофьорът му обаче го остави директно на паркинга и той така и не успя да се срещне очи в очи с тях. Протестиращите против правителството, начело с Асен Костов, пък пристигнаха пред залата по време на мероприятието и поискаха да се срещнат с президента. До разговор така и не се стигна, защото Румен Радев вече си беше тръгнал. 

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Само независимият човек може да е свободен.

Само независимият човек може да е свободен.

23.09.2020 | 06:09

"Избраните медици ще подпишат безсрочен договор с фондацията за получаване на средства, но има едно условие - да продължат да практикува професията си в България."

Отговори
5 1
Бъбу

Бъбу

22.09.2020 | 23:23

Надявам се че младите лекари са достатъчно интелигентни хора и да не бъдат купени срещу трохите от този доктор и фондацията му. Апропо тези пари дали ще се проверят с какъв произход са, Аз пък апелирам да не ползваме услугите на медикус алфа, тези на приятеля на Радев, пък и парите за фондацията да не би да са от здравна каса или пък имат мирис на нещо руско...

Отговори
10 2
Без значение

Без значение

22.09.2020 | 23:09

Ако се заинтересувате и отворите сайта на фондацията ще откриете "странния" факт че 24 от 25 бенефициента са работници в болницата на доктора учредил тази организация. Дали това е просто съвпадение всеки може да прецени сам за себе си

Отговори
15 1
Геро

Геро

22.09.2020 | 22:51

Еи на, вече мисля, че много ще се обедят, ще президента си прави предизборна кампания на наш гръп, с парите на данъкоплатеца си обикаля градове и събития. Тоя трябва да го съдят, подиграва се с българския народ. За него всеки празник е повод да събира електорат, немога да разбера, освен приближените на Радев и БСП дали има хора, който му вярват.

Отговори
12 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?