Следвайте ни

Фишинг агресия! Електронните пощи преливат от фалшиви банкови писма

viber icon

Фишинг атаките са в пъти по-агресивни по време на празници по правило, така е и този Великден. Имейлите на пловдивчани отново преливат от фалшиви съобщения от името на банки. Всички звучат притеснително и много от получателите, особено по-възрастните, биха се вързали, особено щом става въпрос за пари и банковата им сметка. 

Все пак всеки втори има взимане-даване с банкови или кредитни институции, което е почти 100% гаранция, че мейлът ще бъде отворен, най-малко заради притеснението на съответния човек. 

През последните 3-4 дни мейлите на пловдивчани са заливани от съобщения с подател уж „Райфайзен банк“. По-опитните веднага ще установят, че става въпрос за фишинг атака. Вътре има линк, препращащ към майсторски изпипана страница, която почти по нищо не се различава от реалната такава, в която да се нанасят данни. Ето какво гласи самото съобщение:

"Уважаеми клиенти на Райфайзен Банк ЕАД,

Уведомяваме Ви, че вашата сметка ще бъде замразена, защото сме забелязали непотвърден телефонен номер във Вашият акаунт. За да избегнете това, Ви молим да потвърдите вашата информация

Можете да го направите като натиснете тук.

Благодарим Ви!"

Повече от получилите такова съобщение не са клиенти на съответната банка, но така или иначе измамата "стреля" на сляпо. Не е изключено човек, който няма обшо с тази финансова институция също да се притесни, че някъде там съществува сметка на негово име без знанието му. Но хората, ползващи услугите точно на тази банк,а ще бъдат под пара и ще се мъчат да разберат какво се случва. Отваряйки обаче линка, те вече са в капана. Ако пък нанесат лични данни и ги изпратят, пораженията биха били още по-големи.

Експертите съветват подобни съобщения да не се отварят, а направо да се изтриват. Ако все пак имате съмнения за действителността на имейла, по-добре да се свържете с банката си и попитайте.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

11g

11g

04.05.2021 | 23:22

My6katA11g

Отговори
2 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?