4020

Фирми от орбитата на Георги Цанков държат половината пазар на общественото хранене в Пловдив

Общинският съветник от "Родопи" Георги Цанков се сочи като най-големия играч в общественото хранене в Пловдив от години насам. С него пряко или косвено се свързват 3 от най-честите доставчици. По документи Цанков е собственик само на „Фууд Деливъри Експрес“ ЕООД, която до 2016 година се казва "Ес енд ди корпорейшън". По това време името на компанията обаче е замесено в няколко скандала, включително за доставка на фуражи без разрешително, което е и вероятната причина за преименуването.

На адрес на фирмата на ул. "Васил Левски" 174 обаче се помещават и две конкурентни дружества - „Фантастика 2002“ (собственост на Светослав Цанков - брат на общинския съветник), както и „Мира Фууд“, на близкия до тях Станислав Николов. И до днес контролните органи сякаш не виждат проблем, че три фирми, които често се състезават една срещу друга, споделят общ адрес, обща складова база, а собствениците им са свързани не само чрез бизнес, но и по семейна линия.

Нещо повече - разследване на „Марица“ от началото на годината пък установи, че един и същи адвокат - Мария Зънгарова, както и една и съща счетоводна кантора („ЗОП Косултинг“ ЕООД) движат юридическата и финансовата част на трите иначе конкурентни компании. По-детайлният преглед пък показва, че документите към Търговския регистър и на трите фирми се подават от един и същи електронен адрес - [email protected].

Трите компании заедно имат приходи от близо 22,8 млн. лева за 2022 година, според годишните отчети (година по-рано те са били около 19,3 млн. лева). „Фууд Деливъри Експрес“ са с 12,7 млн. лева, „Фантастика 2002“ - с 4,5 млн. лева, а „Мира Фууд“ съответно с малко над 5,6 млн. лева.

Проверка на „Марица“ в електронната система за обществени поръчки показа няколко интересни тенденции. За последните 5 години трите фирми са били конкуренти в различни конфигурации - общо над 40 пъти.

„Фууд Деливъри Експрес“, „Фантастика 2002“ и „Мира Фууд“ ползват един и същи счетоводител, адвокат и подават по едно и също време данни към Търговския регистър, показа проверката на "Марица"

 

За 2022 година „Фантастика 2002“ има сключени цели 66 договора за доставки на храни и продукти на стойност 3,6 млн. лева. Докато при „Мира Фууд“ ситуацията е дори още по-интересна - 117 контракта на обща стойност 5,5 млн. лева. Данните за изминалата година са още по-впечатляващи, защото според справката на АОП „Мира Фууд“ има 88 договора за малко над 13 млн. лева, а „Фантастика 2002“ - 3,2 млн. лева, разпределени в 31 контракта.

Разбира се, важно уточнение, което трябва да направим, е, че подписаният договор в рамките на една календарна година не значи, че плащането е настъпило и осчетоводено тогава, но пък подобен прочит дава ясна представа за това, как подобни компании на практика формират между 75 и 95 процента от приходите си изцяло на база обществени поръчки и на практика работят извън свободния пазар.

При „Фууд Деливъри Експрес“ ситуацията също е много любопитна, макар и компанията да няма такива обеми като "конкурентите", с които споделя общ адрес, адвокат и счетоводство. Всъщност единствената компания от трите, която официално е собственост на Георги Цанков, е тази, която доставя голяма част от продуктите на другите две фирми, твърдят запознати.

Друга от редовно участващите фирми в търговете за обществено хранене е „Лалев Комерс 08“ ООД, която за последните 2 години е получила общо 11 договора на обща стойност малко над 1 млн. лева. За разлика от дружествата, близки до Цанков, „Лалев Комерс 08“ е получила договори само в рамките на Община Пловдив. В подобна конфигурация е и „Експрес - Д“ ООД, която в периода 2022-2023 г. е подписали 7 контракта (до един в Пловдив) за общо 700 хил. лева.

Безспорно един от най-големите играчи в този сектор е фирмата „С плюс Н“ ООД, собственост на Чавдар Биков и Чавдар Златев. За последните 2 години компанията е подписала 50 договора за доставка на хранителни продукти - до един с възложители в Пловдив. Общата им стойност пък е 2,2 млн. лева. „С плюс Н“ също до голяма степен работи, за да снабдява детските и социалните заведения с храна, като близо 95% от приходите на фирмата са точно от възложители в Пловдив, тъй като за последните 4 години оборотите й се движат между 400 и 600 хил. лева. Малко над 1,3 млн. лева пък са получили от „Петров Комерс“ в общо 12 договора.

Извън пловдивските фирми в бизнеса с общественото хранене редовно участват само няколко играча. На първо място това е регистрираната в Севлиево фирма „Стелит 1“ ЕООД. За 2022-2023 година в Пловдив тя е получила 705 хил. лева, разпределени в 17 отделни договора. „Уикенд“ ООД (регистрирана в Димитровград) пък отскоро започна да печели поръчки в града, като първият договор е с район „Южен“ от средата на октомври 2023 година. Оттогава само за няколко месеца компанията е подписала 7 контракта за малко над половин милион лева.

 

Скрита камера хвана преопаковане на стоки с изтекъл срок

Храни с изтекъл срок на годност се преопаковат или преетикетират, за да потеглят към училища и детски градини. Това показа репортаж със скрита камера на "Господари на ефира" още миналата година. Повод за него станаха сигнали на родители, че близо 80% от децата в ОУ "Димитър Димов" в Пловдив отказват да се хранят в училищния стол. 

Скритата камера на "Господари на ефира" улови редица нарушения и преетикетирания на стари стоки

 

От "Господарите" изпратиха поставено лице в складовете на ул. "Васил Левски" 174, ползвани от "Мира Фууд", "Фантастика 2002" и "Фууд Деливъри Експрес". От заснетите кадри ясно се вижда, че хигиенните условия и начините на съхранение на продуктите са извън всички стандарти. Един от най-потресаващите случаи е как работник стъпва с обувките директно върху замразеното месо, което вероятно ще потегли към някоя детска кухня. Впечатление от репортажа прави и това, че редица продукти, които трябва да се съхраняват разделно или в хладилни камери (млечни, месо, риба), често стоят един до друг или с часове извън предназначените за това места.

Според източници на "Марица" и към момента ситуацията в складовата база на трите фирми е повече от скандална 

 

Най-скандален обаче е номерът с удължаване живота на вече негодни продукти. Въпреки смущаващите кадри и сигналите на родителите, и до днес няма образувано прокурорско производство срещу трите фирми. Източник на "Марица", който дълги години е работил във въпросните компании, сподели, че подобни практики далеч не са изолиран случай. Той потвърди напълно изнесените кадри от разследването на "Господари на ефира", като допълни, че дори чисто документално има редица нарушения и подправяне на документи. По думите му, и в трите фирми е практика да се взимат стоки с изтичащ срок, като им се плаща само ДДС-то, които след преетикетирането се продават на пазарни стойности. 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.2/5 от 6 оценки
4.2/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
24 коментара
... И до днес няма образувано производство...

... И до днес няма образувано производство...

08.04.2024 | 15:26

Няма и да има! Нито сега, нито когато и да е! Предполагам, че всички знаят защо!

Отговори
0 0
Ескейп

Ескейп

04.04.2024 | 09:57

Ад ама туй нещо Цанков е кум на Иван Калибацев, бивш председател на Пловдивски районен съд. Крушка с опашка. Чичовото може и гам да е на заплата, както в Филикон?!?

Отговори
3 0
К**а ми

К**а ми

03.04.2024 | 23:00

Вие това чак сега ли го разбрахте?!

Отговори
6 1
Aliora

Aliora

03.04.2024 | 17:04

Доказан специалист и бизнесмен е Цанков........ но все малко не му достига, за да отиде на балотажа за кметския пост в Община Родопи

Отговори
4 4
Тиган Звездев

Тиган Звездев

03.04.2024 | 16:23

Аз държа 88% от обществено хранене и кетъринг във Пловдив.Кеф ти черен хайвер,филе от змийорки,уйови главички от блатен червей,мъ Даци от полски мишки,само гурме храна раздавъм.Аз съм най големият играч в областа,другите са трохи.

Отговори
7 0
Само

Само

03.04.2024 | 12:24

Само герб-дпс, ще си крадем на воля - наште хора гласуват а вие си ревете, ревете, ревете

Отговори
4 2
Кой знае ДАЛИ изобщо на "наште хора"

Кой знае ДАЛИ изобщо на "наште хора"

08.04.2024 | 15:34

ще им се наложи да си мръднат задниците и да отидат да гласуват!? Такива хубави бюлетин-гейт си имаме последните 30 години, че дори няма смисъл да се ходи до урните!!! И да ходим, и да не ходим, наш`те бюлетини са пуснати, преброени, описани и "преценени" към ЧИЯ партия да се разпределят! Това е! Не се тревожете от ниската избирателна активност. Има си специални хора, които ще елиминират разумно и ефективно ефектите от ниската избирателна активност. И на власт отново ще бъдат пак тези, които "са най-добре подготвени за управление и най-можещите"!!! Съдба, трагедия, системно унищожение на една велика в миналото цивилизация!

Отговори
0 0
Петко

Петко

03.04.2024 | 10:41

Много подла и нагласена атака срещу Цанков! Който се интересува, знае че това са пълни измислици и че качеството на храната винаги е на ниво.

Отговори
2 21
Родител и  то какъв!?

Родител и то какъв!?

03.04.2024 | 10:22

Шофьорът е винаги с пълно коремче!

Отговори
9 0
cobra

cobra

03.04.2024 | 10:20

Лобиста на Цанков в Пловдивския общински съвет - В. Кисьов, откога се е набъркал и в бизнеса с храни. Поливалeнтна личност се оказа - с интереси от боклука, през строителството, до храните за децата.

Отговори
18 0
родител

родител

03.04.2024 | 10:57

Знаем,че В.Кисьов е недосегаем,намести се в храните,строителство и ремонти,защитен от общината.

Отговори
15 0
до cobra

до cobra

03.04.2024 | 11:31

Скоро едни други лапачи, които точат Общината от времето на първия мандат на Чомаков с повече от 50 милиона на година, ще разберат силата на г-н Кисьов. Той забавя, но не забравя. Никога няма да забрави как го прецакаха навремето за Председател на Общинския съвет, когато за първи път сериозно олекна и направо стана смешен пред русата амбиция.

Отговори
10 1
обективно

обективно

03.04.2024 | 11:47

Да, така е. Мисля че на Каназирева тогава за първи път й светна, че при него приказките и обещанията, са повече от потенциала и възможнос тите му, и това предопредели в голяма степен отношението й към него.

Отговори
10 0
----------

----------

03.04.2024 | 16:35

Ниска топка е този господин за Търев и Колев, много ниска дори. Но мечтите са безплатни.

Отговори
2 0
В такъв случай,

В такъв случай,

08.04.2024 | 15:37

скоро да очакваме и намеса в доставките и поставянето на ваксини!? Що не, диверсификация на пазара. Пазарна икономика! Тъкмо няма да имат зор с преопаковането на ваксините. Ццц, като няма пряка демокрация, ще е така во веки веков! Онзи ще "представя" този, а този ще прави много бизнеси за да има и за онзи.

Отговори
0 0
Съвсем обективно, обществеността на Пловдив

Съвсем обективно, обществеността на Пловдив

08.04.2024 | 15:44

прие радушно другарката каназирева. Но съвсем закономерно "ни светна", че грешим и овреме прекратихме мъките и напъните й към властта. Тя си има поприще и мисия на живота: конституционалист!!! Да работи по конституцията и от правия път да не излиза! Че властта е като русалка насред морето: съблазни много, грехове още повече!

Отговори
0 0
Бирмата

Бирмата

03.04.2024 | 09:47

Познавам г-н Жоро Цанков от ноември 2015 година и знам, че компромис с качеството на храната не прави! Успех, Жорка знам, че ще излезеш чист от тези мизерии!!!

Отговори
1 19
Нито за миг НЕ се и съмняваме,

Нито за миг НЕ се и съмняваме,

08.04.2024 | 15:50

че ще излезе ЧИСТ от тази мизерия!!! В България съдът е много добронамерен и по това България се отличава от останалия варварски свят, където все наказват, все осъждат, все глоби налагат! Елате в Тасмания! Ние сме свободни, доволни, щастливи и волни като птички. Затова често прелитаме от Терминал 2 до някоя варварска държава за да й предадем нашия челен опит и да й помогнем да напредне и усъвършенства... Като нас...

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?