Следвайте ни

Фирми от Карлово и Търговище реставрират Небет тепе

viber icon

Консорциум „Филипопол 2020“ ще реставрира археологическите комплекси Небет тепе и Източна порта със средствата, осигурени по оперативна програма „Региони в растеж“. 

„Подписахме договора и в срок до два месеца изпълнителят трябва да представи технически проект за консервация, реставрация и експониране на националните паметници на културата“, каза зам.-кметът Пламен Райчев.

Небет тепе и Източната порта трябва да бъдат напълно завършени като туристически обекти  за около две години.

Много се радвам, че няма обжалване, както често се случва, и още през тази година ще започне възстановяването на археологическите находки, коментира  зам.-кметът. Сагата с двата обекта продължи повече от 10 години. През миналата година беше изготвен идеен проект, а кметът Здравко Димитров  настоя и за широко обществено обсъждане, след което беше обявена обществена поръчка за инженеринг.  Кметът увери, че и след реставрацията на Небет тепе ще се разхождаме, без да плащаме вход, както на Римския стадион.

В консорциум „Филипопол 2020“ участват карловската фирма „Терасист“ ООД,  „Стройекспрес-НН” ООД  от Търговище и софийски проектанти от фирма „Архитекти” ЕООД.

При цената, обявена от Община Пловдив в размер на 5 831 909 лева  без ДДС, „Филипопол 2020“ е предложил 5 830 495 лева. Комисията е дала висока оценка за техническите показатели, посочени в офертата - качество, гаранция, персонал, материали, срок на изпълнение. 

Освен реставрацията на античните находки ще бъдат благоустроени подходите към комплексите, особено към Небет тепе. Предвижда се художествено осветление и на двата туристически обекта и според коментари Небет тепе ще изглежда по-бляскаво от Царевец.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?