4020

Финален напън след три неуспешни опита: Чистят от дървета и храсти 4,3 км от коритото на Марица

Проточилата се с години сага с почистването на джунглата по река Марица дочака развръзка. Между Община Пловдив и софийската фирма „БКС Озеленяване“ е подписан договор за извършване на санитарна сеч по поречието в границите на областния град, научи “Марица”.

Години наред избуялата гора представлява реална заплаха да доведе до наводнение, каквото сполетя Пловдив през 2005 г. Очаква се администрацията и изпълнителят на обществената поръчка да уточнят графика, по който ще се работи, и датата, на която ще стартира изсичането на дървета и храсти. Това ще стане в края на март, по-вероятно - в началото на април. „Готови сме да започнем до десетина дни, имаме достатъчно техника и подготвен персонал“, увери представи-
телят на фирмата Николай Колев. Предстоящото премахване на стотици дървета съвпадна с разпоредбата на министъра на МОСВ в оставка Юлиян Попов, с която кметовете на всички общини в страната се задължават до 29 март да проверят състоянието на речните корита, да ги по чистят при нужда и да вземат мерки срещу тяхното замърсяване.

От екоминистерството предупредиха местните управници за санкции от 3000 до 10 000 лева, ако не изпълнят заповедта

Санитарната сеч в коритото на Марица, която започва сключилата договор с Община Пловдив софийска фирма „БКС Озеленяване“, ще се извършва по проекта и условията на търга за обществената поръчка, изготвени в предишния кметски мандат. Основната задача е да се премахнат дърветата, които пречат на безпрепятственото преминаване на високите води и намаляват проводимостта на реката. Срокът е три месеца, което означава, че още през лятото джунглата трябва да е премахната.

В поръчката са заложени най-рисковите участъци с обща дължина 4333 метра между жп моста и съоръжението за завиряване. Речното корито условно е разделено на етапи - от тъй наречения Железен мост до моста на бул. „Васил Априлов“, след това - до моста на бул. „Руски“, оттам до Пешеходния мост и Панаира до Адата и заустването на река Пясъчник. 

В условията е включено  почистване на речното корито от дървета и храсти, но без да се премахват наноси. 

Преди три години  комисията от специалисти от Община Пловдив и представители на екологични организации направиха оглед и описаха растителността, която трябва да бъде  премахната.  Дърветата са маркирани с условието, че местообитанията на птиците се запазват.

Машините ще слизат в коритото по рампите, които и сега се използват от техниката на ОП „Градини и паркове“. Подходите са пет на брой ​- до "Столипиново", супермаркет  "Била“ и до Университета за хранителни технологии. От северната страна ще се слиза по рампите до Панаира и в близост до Железния мост. Във водата до островчетата ще се изграждат временни подходи от едри камъни и дребни фракции, които след приключването на заданието фирмата трябва да премахне 

„Екипите на ОП „Градини и паркове“ всеки ден обхождат реката и събират отпадъци, но   тази седмица организираме сериозна акция.  

В изпълнението на разпоредбите на МОСВ и на закона за управление на отпадъците ще се включат ОП „Чистота“ и фирмата, която поема санитарното прочистване на речното корито от порасналата растителност. Служители на Общинска полиция, Общинска охрана и Инспектората ще продължават да извършват постоянен контрол“, коментира за "Марица" зам.-кметът по екологията Иван Стоянов.  

В Общината стискат палци мерките за превенция от наводнение да не бъдат посрещнати с протест от екоактивисти. В края на 90-те години се вдигна бунт от природозащитници срещу изсичането на дивата гора, предимно върби.

Последното почистване на реката беше извършено в мандата на Славчо Атанасов през 2011 г., но и то не мина безоблачно, защото правителството забави изплащането на средствата и се наложи да се търсят такива от местния бюджет. Санитарната сеч на 5-километров участък струваше тогава 2,5 млн. лева, а за премахването на дърветата беше наета фирмата на бившия зам. аграрен министър  Димитър Пейчев „Тракия РМ” . В следващите 13 години почистването около бреговете беше поверено  на ОП „Градини и паркове”, тъй като не разполага с техника за работа в самата река. 

В мандата на Здравко Димитров бяха предприети три опита за избор на изпълнител.

Първата обществена поръчка за 6 млн. лева беше обявена с директно възлагане на фирма ПИМК и посрещната със съпротива от общинските съветници от "Демократична България". Втората процедура за 1,5 млн. лева с ДДС получи жълт картон от Агенцията за обществените поръчки, след което екипът предприе трети опит. Но и той претърпя фиаско заради обжалването на резултатите от търга. 

Причината за съдебните дела беше класирането на първо място на смолянската фирма „Ростер” ООД, която предложи най-висока цена - 1 172 290 лева без ДДС. „БКС Озеленяване” ЕООД получи второ място, въпреки по-ниската цена - 977 480 лева, трето дадоха на „Ековат България” ЕООД с оферта за 538 000 лева. Тръжната комисия в Общината предпочете фирмата с най-високата цена, а с по-ниските оферти отстрани. 

Обжалването на търга стигна до ВАС. Върховните магистрати се произнесоха, че цената на „Ековат“ е дъмпингова, което по закон е недопустимо, и че „БКС Озеленяване“ отговаря на условието за най-изгодната икономически оферта. При повторното разглеждане на офертите, разпоредено от ВАС, Община Пловдив отново потвърди, че за изпълнител харесва фирма „Ростер“. От „БКС Озеленяване“ пак обжалваха и отново спечелиха спора.

След толкова мъки новата местна власт се надява пролетната акция на Марица да мине без  нови подводни камъни.    

В "Източен“ вдигат  дига срещу боклуците

Дига изграждат в пловдивския район „Източен“, за да не се превръща речното корито в района на „Столипиново“ в зловонно сметище. Преградната стена трябва да служи като бариера успоредно на ул. „Крайречна“, дълга е 200 метра и висока 3 метра, разказа кметът на района Емил Русинов.

За зимния сезон строителството беше временно спряно, за да не се изнася с тежкотоварните коли от коритото кал на пътя и да не се натрупват слоеве прах на улиците. От тази седмица работата се възобновява, съобщи районният кмет. Строителната фирма е наета от Общинското предприятие „Чистота“.

В края на миналата година за пореден път бяха изгребани камари боклуци от речното корито покрай махалата. „С общинското предприятие "Чистота" вдигнахме и извозихме 1550 тона отпадъци. При проверките се установява, че боклук се изхвърля на това място с камиони и каруци. Не сме се спрели да правим проверки с участието на Общинския инспекторат и полицията и да съставяме актове. За да се затвори достъпът до реката, решихме да изградим дига“, обясни за „Марица“ районният кмет.  

Емил Русинов възнамерява да оборудва крайбрежния булевард около махалата с видеокамери, които директно ще бъдат свързани с Районното управление на полицията, за да могат униформените да реагират незабавно.

Дигите са задължителни и за предотвратяване на наводнения. При последното бедствие в Пловдив през 2005 г., когато Марица излезе от бреговете си и заля съседните булеварди, приземните етажи на езиковите гимназии и на Окръжна болница, на северния бряг от източната страна на реката цяла нощ носиха торби с пясък, за да преградят пътя на водата към града. При последващите обследвания бяха установени пукнатини по дигата в западния край на реката.

Укрепването на дигите е едно от главните условия на всички проучвания и идейни проекти за социализацията на Марица, които се подготвяха в Пловдив през последните 20 години, а и преди това. Идеите за бъдещата визия на реката се простират от превръщането й в плавателна до прокарването в речното корито на велоалея. В годините назад е обсъждано изграждане на паркинги и заведения над реката, както и за почистването на наносите. Единственото, което досега е сторено - е благоустрояването на крайбрежната алея между Адата и Водната палата. Проектът беше реализиран с европейски средства в мандата на кмета Иван Тотев.  В останалата си част стълбищата към реката се рушат, парапетите са смачкани или окрадени, реката - затлачена.   

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
Бесен пловдивщанин

Бесен пловдивщанин

18.03.2024 | 11:22

Река Марицаа може да бъде почистена само след обстоен анализ и сериозен проект как да се обезпечи бъдещо поддържане на чисто корито! Само изсичане предполага подмладяване и сгъстяване на съществуващата растителност! Да се даде възможност на компетентни специалисти да се намесят, стига вече лаикщина и безобразия!

Отговори
3 0
4000

4000

18.03.2024 | 14:07

Те искат да вземат парите само, не да свършат качествена работа. Дърветата после ще ги продадат и от тях също ще вземат кинти. Без да се изнесе наноса от коритото, които са метър-два почти нищо няма да се свърши!

Отговори
2 1
ХЕИ то!

ХЕИ то!

18.03.2024 | 10:26

Абе,каква е тази воня около площад Ст.Стамболов N 1!Май от голямото напъване вече 5-6години да изчистят р.Марица ,този път май са се наакали в гащите!Пак кьор фишеци и пак тин -тири -минтири -хопа -па и накрая парите изхарчени и работата си стои!

Отговори
2 2
Хихихи

Хихихи

18.03.2024 | 08:17

Лъжешш Стоянов,ти горските пита ли ги дали моше да изнасяш дървен материал над 7см по закон

Отговори
2 1
добро утро

добро утро

18.03.2024 | 07:52

Най-после се сетиха! Птиците могат да местообитават и извън града , така че еколозите да не се пишат по-гелми католици от папата.Жилищата на хората в града са по-важни от жилищата на птиците в града, защото последните имат цялото поле гори планини и тепета ,докато хората иматхсавмо еден подслон.

Отговори
11 0
Дии

Дии

18.03.2024 | 07:51

Невнятния Здравку какво обяснение ще даде? Как преди няколко години искаше да чисти реката за 6 милиона пък сега ще я чистят за милион? Редно е бай прокурор да го пита. Как пък един няма, от тези които са крали с шепите, да вземе да направи фабрика? И на кметове, и на шефове на полицията, акълът им стига до хотел или кафене.

Отговори
12 0
12 разбойника!

12 разбойника!

18.03.2024 | 07:15

Ама ,гледайте от това напъване да не получите някой хемороиди и после да не може да си седните на крадливите зад ни ци до края на мандата!Като ви знаем мурафета ,пак ще се напъвате да гепите полувината мангизи и да притупате работата но този път ще ви приседне и може да се задавите!

Отговори
13 3
Сребролюб Мангизлиев

Сребролюб Мангизлиев

18.03.2024 | 07:07

Нека плюещите коментари да започнат - СЕГА!

Отговори
4 5

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?