4020

Филм за Пловдив обра точките на фестивал във Флоренция

Екипът на продуцента Мирослав Стамов представи римския период под тепетата

Документалният филм „Древноримският Пловдив“ впечатли журито и публиката по време на 6-ия международен фестивал „Археофилм“ във Флоренция. Лентата отнесе специален приз от форума, който се организира от Archeologia Viva (Giunti Editore). За всяко издание на престижния филмов фестивал за археология, изкуство и околна среда се избират документални филми, произведени в цял свят.

Премиера на филма в Рим и 60-годишен юбилей за Мирослав Стамов 

 

„Древноримският Пловдив“ е създаден от частната българско-италианска фондация „Рим“ на Мирослав Стамов, който е продуцент на лентата. Преди години пловдивчанинът развиваше успешен моден бизнес под тепетата, където наложи елегантната си марка дрехи „Мир​о фешън”. Днес той се развива на ново поприще ​- създава мостове между две култури - българската и италианската, и разпространява техните ценни артефакти. Специално за „Марица“ Стамов издаде в аванс, че вече подготвя и българската премиера на лентата, която е планирана за април под тепетата.

Мирослав Стамов на коктейл в Министерството на отбраната на Италия 

 

Престижният фестивал Firenze Arheofilm 2024 се проведе от 6 до 10 март и на него бяха показани 88 конкурсни заглавия. България участва за първи път с лентата, която улавя Пловдив в неговото минало и настояще. Филмът проследява следите от пет цивилизации, белязали миналото на един от най-старите градове в Европа и света, като ни връща осем хилядолетия назад във времето. Акцентът обаче е римският период I-V век, който започва през 46 година, когато провинция Тракия става част от Римската империя.

„Филмът отвежда зрителите на пътешествие до Пловдив, разкривайки не само най-известните паметници на града, като величествения амфитеатър и стадиона, но и най-новите открития - всички онези археологически проучвания, които хвърлят нова светлина върху римския период в един от най-старите градове в света“, пише в анотацията на лентата. 

Наградата на Академия „Спонда“ за приноса на Миро Стамов за сближаването на българската и италианската култура

 

Ефектни въздушни кадри, правени с дрон, допълват атмосферата. Камерата на оператора Симеон Михайлов следва най-вълнуващите локации от​ града на тепетата. Зрителите виждат Римския стадион, форума „Агора“, непроучен изцяло и до днес, раннохристиянската базилика, късноантичната сграда „Ейрене“, съхранена в подлез „Археологически“, Синагогата, Източната порта на древния Филипопол, която днес е в процес на реставрация.

В посолството ни в Рим с българския посланик Н. Пр. г-н Тодор Стоянов

 

Акцент са и акведуктите, които били с обща дължина от 30 км и навремето снабдявали града с 43 000 куб.м прясна вода от Родопите. В кадър влизат археологът от Регионалния археологически музей в Пловдив ​- Екатерина Илиева, проф. Елена Кантарева-Дечева и директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров, които обогатяват този късометражен филм от 30 минути със своите вълнуващи разкази. Експертите убедително доказват значимостта на древния град и неговото културно-историческо значение от миналото до днес. Неслучайно Пловдив спечели титлата „Европейска столица на културата“ през 2019 година заедно с италианския Матера. „За нас беше важно да подчертаем и връзката на старинните паметници със съвременния град и как те се вписват в градоустройството и архитектурата на Пловдив. Ето, Античният театър на Филипопол е възстановен и днес предлага сцена за уникални представления на открито. Епископската базилика също заживя нов етап от развитието си и е прекрасно място за концерти за класическа музика, изложби, постановки, прожекции на филми и представяне на интересни книги“, допълва Мирослав Стамов.

Рицарите на Свети Мартин са очаровани от харизматичната фигура на Мартин от Тур, рицарят който посвети живота си в служба на мира и милосърдието

 

Режисьор на филма е Борис Славчев, който живее и работи в Рим. Младежът се запознава със Стамов преди година в италианската столица, където той му разказва за идеята си. След време двамата се срещат в Пловдив, обсъждат проекта, оглеждат и конкретни локации за снимките. Към екипа се присъединява и операторът Симеон Михайлов, който работи за Warner Brothers в Лос Анджелис. Заснемат филма с нисък бюджет - само за една седмица в Пловдив. През октомври миналата година представят премиерата му в тесен кръг в Българското посолство в Рим.

Българинът е член на Ордена към Ватикана - San Martino del Monte delle Beatitudes

 

„Пиетро да Кортона“ отваря врати за форума „Античен Пловдив“

Частната българско-италианска фондация „Рим” е създадена през 2011 г. от Мирослав Стамов с мисията да създава мостове между двете култури -българската и италианската, и да разпространява техните ценности.

Същата година амбициозният пловдивчанин представя първата си кинолента „Филипополис - древноримският град“ в Рим. Това се случва в „Пиетро да Кортона”, една от най-престижните зали на Капитолийските музеи на пъпа на Вечния град.

Музеят отваря врати специално за българския културен форум „Античен Пловдив”, открива го тогавашният ни министър на културата Вежди Рашидов.

„За нас е чест, че сте тук и България е част от Европа и от богатото ѝ културно наследство.” С тези думи Джилберто Кашани, президент на Комисията по международни и европейски политики на област Лацио, приветства многобройните гости. На официалната церемония Кашани връчва на Мирослав Стамов почетен плакет и наградата на Академия "Спонда" за принос в сближаването на българската и италианската култура. В българската делегация участва и Мирослав Стамов, като председател на българско-италианската фондация „Рим“. Той активно съдейства при организацията на културния форум. 

 

Наследник на Медичите идва за българската премиера

Точно на 14 октомври 2023 г. Мирослав Стамов отбелязва своя 60-годишен юбилей в тесен приятелски кръг в Българското посолство в Рим. Тогава рожденикът прави и премиерата на новия си филм „Древноримският Пловдив“. След това включва лентата в престижния кинофест Firenze Arheofilm 2024, който се провежда във Флоренция.

Режисьор на филма е Борис Славчев (вляво), който живее и работи в Рим

 

За българската премиера на филма в Пловдив Мирослав е поканил знатни гости. „Очаква се да дойдат организаторите на Florence Archeofilm - международния филмов фестивал за археология, изкуство и околна среда“, обясни Стамов пред „Марица“. Италианците издават и списанието Archeologia Viva, откъдето Мирослав Стамов вече е получил покана за серия публикации. „Започваме да подготвяме поредица за Пловдив, страната ни и нейните ценни артефакти“, уточни Стамов.

С Giuditta Pruneti (в средата), директор на списанието Archeologia Viva 

 

На премиерата на филма в Пловдив е поканен и принц Лоренцо Медичи ​- наследник на могъщата флорентинска фамилия, от която произхождат четирима от папите, оглавявали престола на Ватикана (папа Лъв X, папа Климент VII, папа Пий IV и папа Лъв XI), както и две от кралиците на Франция - Катерина де Медичи (1547-1559) и Мария де Медичи (1600-1610).

Връзката на Мирослав Стамов с италианския потомствен аристократ идва покрай ордена San Martino del Monte delle Beatitudes, чийто член е пловдивчанинът. Орденът е към Ватикана и свързва модерността с една древна традиция в Италия. 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?