Следвайте ни

Фейсбук група организира нелегални партита край Пловдив

viber icon

Нелегални партита се въртят край Пловдив в разгара на епидемията, като организацията за купоните се прави в социалните мрежи. Събиранията са с музика и алкохол, като участниците не спазват никакви противоепидемични мерки, показва разследване на "Марица".  

Групата за организиране на тайни партита е възникнала още през април. Първоначално възникнала между 9 приятели, но по-късно станала отворена и в нея вече членуват над 450 души. Според източника на "Марица" всяка седмица се организират по 2-3 партита. Миналия уикенд е имало организиран купон с 30 души в заведение, а са предвидени още нерегламентирани събирания, става ясно от последните публикации в мрежата.

Групата е неоткриваема от търсачките на Фейсбук и Гугъл, защото е видима само за участниците в нея. Членството става само с одобрение от администраторите. В момента актуална тема е студентският празник. За 8 декември организаторите предлагат купони на Цигов чарк и в село до Пазарджик.

В началото целта на групата не е била да се правят големи събирания. „Бяхме няколко приятели от Пловдив, като част от нас живеят в други градове. По време на карантината през март и април обаче всички се прибрахме под тепетата и решихме веднъж седмично да си организираме малки събирания“, твърди нашият източник.

Първите сбирки били с 8-9 души, които се събирали в малко затворено заведение в „Южен“. През май един от купонджиите предложил излет извън града. Поканил групата на вилата си в Гълъбово. Там обаче се събрали 25 души.

След първото парти на вила нещата излизат извън контрол. За броени седмици тайната парти общност  вече има над 200 членове, макар и доста от тях да не са активни. В края на пролетния локдаун групата има 270 членове и над 20 организирани партита в Пловдив и околността.

Практиката в групата е няколко дни преди събитието да се анонсира, че има организация и членовете могат да си запазват места. От съображения за сигурност рядко има обявени повече от 20-30 места на партито. Мястото на срещата се обявява в самия ден на купона.

С връщането на редицата ограничения през последния месец тайните партита набират сила. По думите на нашия източник, подобни общности вече съществуват в много градове. Родните купонджии са заимствали идеята от известен инфлуенсър в Инстаграм, който по време на пролетния локдаун редовно пускал публикации за тайни купони в Лондон.

Организаторите са спокойни, защото са проучили наредбите, и твърдят, че не ги грози нищо сериозно освен евентуална глоба, ако проверяващи посетят сбирката по сигнал.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Чао

Чао

30.11.2020 | 11:52

Граматиков,от бая време не беше писал г.лупавите си коментари! Надявах се,да си се разболял,че да спреш с т.ъпомера,ама явно не си имал този късмет! Нищо де,още имаш време! Дано ти се случи,че да изчезнаш от пространството!

Отговори
2 4
Граматиков

Граматиков

30.11.2020 | 09:55

Въпросът е, цял живот, всеки грип ли ще го морим така. Заради 10% със симптоми, ще спрем живота на 90%. Този грип е 90% паника. Създадена от вестниците на Шиши и Лекари, като този смешник тук.

Отговори
5 4
Пловдив

Пловдив

30.11.2020 | 09:38

П.рост българин! Ало,управляващите..... Къде сте бе? Това е обществена тайна. Взимайте мерки сега,щото после ще се реве целокупно. Заради шепа т.ъпунгери ще стане още по-зле!

Отговори
7 5
3456

3456

30.11.2020 | 08:31

След като има терор ,ще има и партизански движения

Отговори
6 6
Лекар

Лекар

30.11.2020 | 08:04

Това се очакваше! С.елските тарикати те ги лови вируса. Трябваше тотално затваряне,защото след 8 декември положението ще е плачевно. Не се заблуждавайте,че броя болни ще намалее.

Отговори
11 5
777

777

30.11.2020 | 10:07

Младите без отговорни дебил да се молят да не дойде вирус като испанския който е поразява наред само млади до 30 години. Тогава ще ги питам колко са смели

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?