3906

Фестивал превърна малчугани в алпинисти, пожарникари и полицаи

Четвъртият „Фестивал на знанието и движението“ събра десетки деца, майки, татковци и баби
на алеята до Народна библиотека „Иван Вазов“. Дълги опашки от родители и деца се извиха пред полицейската и пожарната кола.

За хлапетата бяха приготвени специални малки костюми, с които да се облекат като истински пожарникари и полицаи. Те с интерес научаваха как се спасяват хора при катастрофи, какво не трябва да правят, ако възникне пожар и са сами у дома.

„Всички деца правят бели и си играят с огън. Първото и най-важно нещо е да запазят спокойствие, да излязат от дома и да се обадят на съседи или хора от улицата, да се обадят на 112 или родителите си“, обясняваха пред пожарната кола Васил Илиев от служба „Спасителни дейности към Пожарната и Красен Властанов от Първа пожарна служба.

Те демонстрираха пред малките пожарникари откъде се пуска водата при пожар, даваха им да държат маркучите и им показаха как се пускат сигналните светлини на колата. Полицаите пък разказваха как се опазва реда в града, показваха техниката и оборудването на полицейските коли и качваха децата да ги разгледат.

Бъдещите полицаи се снимаха с истински полицейски щитове, шлемове, протектори за краката и бронезащитни жилетки. Георги Влайков от „Аварийно спасяване- Пловдив“, участвал в спасителните акции по време на земетресението в Турция и неговите колеги, предизвикаха голям интерес сред родителите. Те демонстрираха как се оказва долекарска помощ, ако станат свидетели на задавяне или видят човек, на който му е прилошало на улицата.

Със специален манекен те показаха на майките как трябва правилно да държат детето, ако се задави с храна или глътне малък предмет така, че да не му нанесат допълнителни травми. Спасителите бяха дошли с първата офроуд линейка за оказване на помощ в труднодостъпни терени и обясниха колко е важна тя, когато има затрупани от сняг села и хора, които се нуждаят от лекар или храна. Те подчертаха, че модерното возило е купено с пари от кампания, проведена през фейсбук, а оборудването е от акциите на „Капачки за бъдеще“.

За най- смелите, инструкторите от клуба за планинско приложни спортове „АГАРТА“, бяха подготвили най-голямото предизвикателство – изкачването с въже на стената на библиотеката с височина 40 метра. С много шеги, за да предразположат малките алпинисти и родителите им, те обясняваха какво трябва да правят катерачите и колко сигурни са съоръженията за катерене.


Всяко дете можеше с разперени ръчички да покаже, кога иска да слезе на земята. Имаше и
деца, които за втора година катереха стената на библиотеката. 10-годишният Алекс се зарече,
че тази година ще се качи два пъти по-високо от миналата.

В рамките на фестивала се провеждат и редица семинари и лекции. На алеята до Библиотеката
пък са разположени импровизирани образователни и благотворителни щандове . Мариета от Сдружение „Спасете почвата“, разясняваше на децата как да се спаси земята, която ни храни, показваше им различни семенца за посяване, полезни червйчета, раздаваше стикери, модули за оцветяване, свързани с природата и тебешири, с които децата да рисуват  върху асфалта.

С благотворителен базар „От деца за деца“ участваше Природонаучният музей. „Целта е по време на фестивалните дни, с подбрани рисунки от малчугани от детски градини и училища, които са участвали в наши мероприятия, да се съберат средства за децата, жертви на домашно насилие от пловдивския Кризисен център. Картичките и брошките пък са на самите деца от Центъра“, представиха идеята на музея организаторът Аглика Панайотова и уредникът Мария Петрова.

Снимки Наташа Манева

 

Фестивалът ще продължи и утре. Организатори на събитието са Народна библиотека „Иван Вазов”, СНЦ „Асоциация за социална, здравна и правна помощ“ и Клуб за планинско-приложни спортове "АГАРТА" – Пловдив, 68-а бригада Специални сили, Регионална дирекция към Министерство на
вътрешните работи – Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?