Следвайте ни

Фермерският пазар с нова локация, създаден е и електронен магазин СНИМКИ

viber icon

Пловдивският фермерски пазар е на ново място това лято – площадчето до бившата аптека „Марица“ непосредствено преди Пешеходния мост. Тази година има както традиционни производители, така и нови участници. Можем да открием англичанина Скот, който от години живее в Куртово Конаре, където прави slow food конвивиум. В момента участва на пазара с крафт картички, изработени от неговата майка. До него е разположена шатра с дървени дъски за мезета; нова млечна ферма на еко хотел „Здравец“; домашен мед; млечна мандра Строево; асортимент от лютеници, пастети, сладка, айвар; садовски фъстък и сладка царевица; плодови вина, домашен хляб и други. 

Производителите спазват нужните мерки за безопасност като дезинфектират щандовете си, поставили са предупредителни табели и ограничителни ленти, които не позволяват струпването на клиенти. Спазват отстояние при разполагането на шатрите. Това, което ги затруднява, е въпросът с паркирането, защото паркингът до моста е платен. Нещото, което трябва все още да се доизмисли пък, е токът, нужен за елтаблата за млечните изделия.  

„За момента сме доволни откъм локация и интерес от страна на клиенти. Тези, които ни познават и са редовни, ни посещават и тази година, въпреки че и алеята на Бунарджика ни беше доста удобна.“, споделя Стефка Диманова, която продава сезонни плодове и зеленчуци от земята си в близост до реките в Храбрино.

Заради извънредното положение фермерският пазар си създаде електронен магазин с онлайн доставки, който необичайно се оказал повече от сполучлива идея. Повечето от тях са дребни производители, което означава, че продукцията се отглежда по възможно най-чист начин. Тори се основно с животински торове. 

Очакванията на производителите са, че ако хората не напуснат града през летните месеци за почивки, пазарът ще се развие добре. Стефка Диманова казва, че основната причина българското производство да е по-слабо развито, отколкото прекупването от чужбина, е липсата на работна ръка.

„През последните десет години хората от селата отидоха в големите градове, земите им се разпродадоха на безценица и селата обезлюдяха. Може би вече не виждат перспектива да отглеждат, да работят. Субсидиите не достигат до точните хора. Самата аз не ползвам европейски средства по никакъв повод. Бюрокрация по кандидатстването е изключително дълга и сложна и вместо да си гледам земята, трябва да обикалям по институциите. Затова само много мащабните фермери се възползват от тях.“, коментира тя. 

Пазарът ще е на площадчето до края на лятото всеки петък и събота до 18:00 часа вечерта. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?