Следвайте ни

Фаворитът за управител на Онкото отива на прокурор

viber icon

Сигнал срещу проф. д-р Марианна Янева, класирана на първо място в конкурса за управител на КОЦ - Пловдив, е внесен до главния  прокурор Иван Гешев и Окръжна прокуратура - Пловдив. Негов автор е д-р Калин Калинов, шеф на  Дирекция "Здравеопазване" в Община Пловдив. Копие  е  изпратено до председателя на  КПКОНПИ Сотир Цацаров. Уведомен е и председателят на  Общинския съвет, който е принципал на лечебното заведение. На сесията си  местният парламент трябва да избере управител на Онкодиспансера след проведения конкурс в началото на август. Именно проф. Марианна Янева получи най-висока оценка от изборната комисия в надпревара с други четирима кандидати.

 

Д-р Калин Калинов настоява да бъде образувано производство по НПК срещу проф. Янева за това, че на 19 декември 2016 г. в качеството си на временно изпълняващ длъжността управител на "КОЦ - Пловдив" ЕООД е подписала договор за доставка на скъпоструващия 32-срезов компютърен томограф, чиято стойност е 945 000 лева без ДДС. За случая "Марица" писа още в навечерието на конкурса. От разследването стана ясно още, че докато е управлявала лечебното заведение, проф. Янева е назначавала свои близки и роднини на различни длъжности.

Според  д-р Калинов има достатъчно доказателства  срещу д-р Марианна  Янева за повдигане на обвинение  по чл. 219 от НК. В сигнала шефът на Дирекция "Здравеопазване"  визира и  съпричастността и на главния счетоводител на дружеството Красимир Симеонов Тодоров, който според финансовата система за контрол също  носи отговорност за законосъобразното и целесъобразно разходване на средствата на лечебното заведение. Неговият подпис в договора е втори след този на проф. Янева.

"Подадох сигнал, защото не ми е безразлично бъдещето на лечебното заведение и предстоящото назначение на управител, което може да доведе до множество лоши резултати за болницата, която обслужва цяла Южна България. За управител трябва да бъде избран неопетнен и авторитетен човек, а не такъв, срещу който утре може да бъде повдигнато обвинение", коментира за "Марица д-р Калин Калинов.

 

За апаратурата бе проведена обществена поръчка от предишния управител на лечебното заведение - д-р Красимир Вальов. По-късно той беше освободен от поста с решение след скандал в Общинския съвет. Д-р Вальов получи и осъдителна присъда за неизгодната сделка. Докато се проведе нов конкурс, шефския пост заемаше проф. Янева.


"Проф. Янева не е извършила необходимата и задължителна проверка на процедурата по ЗОП и в нарушение интересите на едноличния собственик на капитала на „КОЦ - Пловдив“ ЕООД е сключила явно неизгоден договор за доставка. Същата е имала възможност на основание чл. 110 от ЗОП да прекрати незаконосъобразната процедура, която е започната от предишния управител д-р Красимир Вальов, като по този начин  да предотврати значителни вреди за дружеството в размер на 254 777 лева без ДДС", твърди в сигнала си д-р Калин Калинов.

Шефът на общинското здравеопазване напомня, че размерът на вредата е установен  с осъдителна присъда на Апелативен съд - Пловдив от 7.07.2020 г. срещу д-р Красимир Вальов. Според апелативните съдии д-р Вальов като длъжностно лице по смисъла на чл. 93, т. 1, б. "б" от НК   не е положил достатъчно грижи за възложена му работа във връзка с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството, без да използва възможността за пазарни консултации и  съвети от независими експерти.

Обществената поръчка е обявена с Решение № 185/31.08.2016 г. с прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС, която завършила със сключването на договор с "Меркурий комерсиал" ООД  и доставка на  32-срезов компютърен томограф с цена 898 000 лева без ДДС. Щетите  в размер на 254 777 лева са от разликата между стойността на томографа по договора и реалната пазарна стойност на доставения компютърен томограф.  Заради нанесената вреда д-р Вальов  е осъден с лишаване от свобода  за срок три години и глоба в размер на 2000 лева.

Д-р Калин Калинов подчертава, че проф. Янева, встъпила  в длъжност на 9.12.2016 г.,  следвало да извърши проверка на процедурата по ЗОП и да не допусне сключването на договор за възлагане на обществената поръчка при значителни щети за възложителя „КОЦ - Пловдив“ ЕООД. Въпреки своето задължение да управлява лечебното заведение, проф. Янева не е положила достатъчно грижи за възложена работа във връзка с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството, се казва в сигнала. 

 

Д-р Калин Калинов също е бивш управител на КОЦ - Пловдив. Като шеф на общинското здравеопазване той оглавяваше конкурсната комисия за избора на нов управител на КОЦ. Калинов е подписал протокола с особено мнение.  Освен него в комисията бяха общинските съветници от ГЕРБ Йордан Илиев и Ангел Славов, независимият Слави Георгиев и д-р Аргир Аргиров като представител на РЗИ. Според двамата представители на управляващата партия проф. Марианна Янева се е представила най-добре в конкурса. Тя е достоен кандидат, потвърди и вчера пред "Марица" Ангел Славов. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Време беше....

Време беше....

11.09.2020 | 19:59

Не само уведомете Прокуратурата, но и отстранете г-жа Янева, пенсионер, заемащ пост на някои млад, искащ да работи в Б-я кадърен лекар. Тази жена изпълнява поръчки срещу пари. На Прокурор!

Отговори
1 0
Нямам думи!

Нямам думи!

09.09.2020 | 14:11

От войната между Тотев и Калинов страдат болните ,персонала и болницата!Избора на нов управител се превърна на селски пазар!Срамота е!

Отговори
2 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

09.09.2020 | 07:50

Тотев, Мента и сие е време да си почиват вече. Колкото повече шават, толкова повече им влиза.

Отговори
5 0
КИванов

КИванов

08.09.2020 | 22:45

Има осъдителна присъда за сключилият сделката.Подписал-носи отговорност.Професор Янева не е страна по вече подписаната сделка.Каква проверка да извърши на сключена сделка, нали като я спре или забави ще си носи последиците.Предишният управител е подписал още вероятно 100 сделки-и тях ли да проверява.Това не е вещеви склад,приел предал,но липсват чифт ботуши.Калинов,ти къде беше когато се подписваше тази сделка,която вероятно се е заформила и по твоето време?Сетила се Мара...

Отговори
6 7
колега

колега

08.09.2020 | 22:11

Калинов, ставаш смешен. И на децата им е ясно как се правят обществени поръчки и от кого зависи изпълнението. Същото се отнася и за конкурсите за апетитна позиция. И едно време беше така и сега е така. Познато до болка.... " Не е важно колко знаеш, а кого познаваш"

Отговори
8 4
И.Т.

И.Т.

08.09.2020 | 21:44

Браво на д-р Калинов! Истински боец за справедливост! Поклон от пациенти и служители на КОЦ!

Отговори
11 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?