Следвайте ни

Фалшиви мейли от името на DHL валят на пощите на пловдивчани

viber icon

Киберизмамниците се завърнаха с пълна сила през последните дни и заливат пощите на пловдивчани с фалшиви мейли от името на държавни институции, банки и фирми. Най-честата фишинг измама е от името на DHL.

„В полученото писмо пишеше, че до мен е изпратен пакет без разходи за доставка, а за да го получа трябва да потвърдя онлайн плащане в рамките на 48 часа като кликна върху бутон, на който пише „Натисни тук“. В противен случай пратката ми ще бъде върната“, обяснява Мария Ваклинова. А пратката е описана подробно – тегло: 2,26 кг, височина 25 см, ширина 45 см. Посочена е и ниска такса за доставка – 4.99 лв.

Проблемът обаче идва ако се цъкне върху бутона „Натисни тук“, който няма как да бъде пропуснат, заради жълтия си цвят. Тогава реално жертвата ще отвори широко вратите на компютъра си към крадците на данни, обяснява специалист по киберсигурност.

Преди Мария Ваклинова е получавала колети по немската компания, но поръчки не е правила повече от половин година. Това е първото нещо, което я кара да се усъмни в истинността на имейла. „Ако бях поръчала нещо скоро, можеше и да се подведа“, споделя Ваклинова.

Честа офанзива на пощите има и с писма от името на УниКредит, които доста добре имитират официалните такива. Измамниците използват стандартни съобщения от рода на „Открихме необичайна активност в профила“, след което подканят получателя да провери в прикачения файл. Имейлът се различава с това, че обикновено има разширение – например [email protected] е изписано след имитиращия мейл на УниКредит. Изпращат се също така и мейли от името кабелни и мобилни оператори .

Бъдете внимателни, не отваряйте писмата, преди да сте проверили откъде идат, съветва киберспец.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?