Факелно шествие разтърси Пловдив СНИМКИ

Факелно шествие изуми минувачите в центъра на Пловдив тази вечер. С огнената процесия бе отбелязан един век от подписването на Ньойския мирен договор през 1919 г., който откъсва от България 11 278 кв. км - Беломорска Тракия, Западните покрайнини и Добруджа.

Около 200 млади националисти с развети национални трибагреници тръгнаха от площада пред Областната управа към центъра. По пътя те скандираха лозунги като „Свободен, социален, национален“, „Българийо, събуди се“, „Няма да забравим, няма да простим“ е „Кълнем се – свобода или смърт“.

На Джумаята младежите прибраха знамената и запалиха факли, с които тръгнаха по Главната улица. Повечето от минувачите не разбраха повода за мероприятието. „Кой е този Ньой“, разпита младежите белокоса пловдивчанка. Други смятаха, че впечатляващото огнено шествие е част от програмата на Европейската столица на културата.

Организатори на проявата за 14-та поредна година са организациите „Кръв и Чест“ България, Български Национален Съюз, Бял Фронт и „Бранител“ от Стара Загора. Ммладежите се движеха културно и се държаха дружески с охраняващите ги полицаи.

„23 ноември е най-трагичният ден в новата ни история. Ньой нанесе травма на българския народ, която дори век по-късно не е зараснала. С шествието искаме да кажем на българското общество, че не бива да забравяме какво се е случило и неговите последствия.

Това не е само история, но и ежедневие за българите, които живеят в днешна Сърбия и са подложени на репресии само заради българската идентичност“, заяви пред „Марица“ един от лидерите на БНС Звездомир Андронов.

Снимки: Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?