Езерото в градината - зимна пързалка. Защо не!

Зимна пързалка в езерото на Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина може да стане чудесна атракция най-вече за децата и тийнейджъри. В това е убеден единственият в Пловдив треньор по фигурно пързаляне Роберт Тодоров. Самият той от 1962 г. е на кънки. И вече четири години се опитва да запали с идеята си за зимна пързалка пловдивските общинари. Те обаче не се поддават, потънали в тривиалните делнични грижи. Преди време, при кмета д-р Иван Чомаков, частна фирма направи ледени писти на централния площад. Тогава за кънки се редяха опашки. В следващия сезон пързалката се монтира в панаира и с това приключи опитът на местната власт да разнообрази отдиха на своите съграждани.

Езерото е подходящо за  подобно съоръжение - има елзахранване, а след ремонт ще има и озвучаване. Зимната пързалка  може да се превърне в дансинг и място за шоупрограми, счита треньорът. Така или иначе, на пейките срещу пресъхналото езеро дори и в студеното време се събират младежи. Приказват, лющят семки, пушат, пият кафе и бира. Не е ли по-добре да карат кънки, пита Роберт Тодоров и дава за пример съседния Пазарджик. Там през миналата година, общината е сключила петгодишен договор със софийската фирма "Евъртайзинг" ЕООД. От ноември до март пазарджиклиите се радваха на пързалка в центъра на града. Откриването беше на 9 декември, имаше почти един час заря и запалване на коледната елха. Скриха ми шапката - 53 години живея в Пловдив, но такъв разкошен празник не съм видял в моя град, разказа с тъга треньорът, учил миналия сезон децата от Пазарджик да карат кънки.

 Варна изпревари отдавна Пловдив далеч не само с Двореца на спорта. Там закрита ледена пързалка е построена в един от моловете. В София са няколко, а в Пловдив няма. През 1962 г. Пловдив беше единственият български град, където се проведе френско ледено шоу "Париж върху лед". Беше в една от палатите на панаира, разказа Роберт Тодоров.

Според него изкуствена пързалка от специални блокчета и полимери е пълна глупост. Офертата беше внесена наскоро в общината от турска фирма. Бизнесмени от южната ни съседка предлагат да докарат настилка, която може да служи за фигурно пързаляне целогодишно, а не само през зимата. Цялото удоволствие струва около 70 000 евро, без кънки и покрив. Ако е закрита, сметката надхвърля 200 000 лева. Това не е пързалка - в света никой не тренира върху пластмаси, ако искаме да подготвяме състезатели. Ще бъде най-голямата глупост да се похарчат толкова пари, тъй като върху блокчета от полимери децата никога няма да усвоят този спорт, категоричен е Роберт Тодоров.

Треньорът беше при мен, разговаряхме, идеята е много добра, но  в бюджета няма нито една стотинка, реагира зам.-кметът по спорта Георги Титюков. На въпрос, защо градската управа просто не предостави терен и фирмите сами да направят зимна пързалка, както беше преди няколко години, Титюков каза: "Търсим такъв вариант, работим по въпроса". Засега има само една оферта - от турска фирма, но тя е за много пари, допълни зам.-кметът.

И общинските съветници приветстваха идеята на Роберт Тодоров. В Пловдив има и място, и необходимост от зимна пързалка, потвърди светкавично Добромир Трифонов, съветник от БСП и член на Постоянната комисия за младежта, децата и спорта. Трифонов разказа, че самият той с удоволствие е карал кънки, когато в Пловдив бяха направили писти от лед. Това е много хубава атракция през зимния период, ще бъде красиво, а дали става в езерото, ще кажат хидроспециалисти. Бих подкрепил, ако такова предложение се внесе в Общинския съвет, и може би администрацията трябва да покани фирми, каза Добромир Трифонов.

 И аз бих подкрепил идеята, увери арх. Атанас Недевски, съветник от ССД и член на Постоянната комисия по градоустройство и архитектура. Възможно е пързалката да се направи в езерото, такава конструкция няма да попречи на самата градина, дори напротив - ще я обогати. В парка постоянно ходят родители и деца и кънките ще създават повече настроение, коментира арх. Недевски.

Разбира се, че това би било едно хубаво и полезно съоръжение, възкликна Любозар Фратев, съветник от ДЕР и член на постоянната комисия за култура и спорт.

Дали идеята ще получи развитие, или ще потъне без резултат?

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?