Следвайте ни

Европа дава нови 9 млн. лева за улици в Пловдив

viber icon

Още близо  9 млн. лева ще бъдат инвестирани в уличните ремонти и благоустрояване в Пловдив по проекти, финансирани по ОП "Региони в растеж". Средствата са предназначени за  квартала между бул. "Кн. Мария Луиза" и "Марица юг", в който преди една година бяха вложени 22 млн. лева, осигурени по същата програма на ЕС. 


Сред улиците, включени в проекта, са "Неофит Бозвели", "Ивац", "Драгоя Божилов", "Пушкин", "Райно Попович", каза ръководителят на проекта Соня Славчева.  Очаква се ремонтите да стартират през есента. С европейските инвестиции кварталът е обновен. Реконструирани са 191 декара, на десетки улици е подментена настилката, изградени са паркоместа, нови тротоари, градинки, рекреационната зона за отдих на бул. "Марица юг", благоустороен е кварталният парк срещу църквата "Св. Петка". 

Както "Марица" писа, докато се правеха ремонти, имаше много жалби от живеещите за  некачествено изпълнение. Дефектите са отстранени, увери Соня Славчева. 

От проекта беше извадено благоустрояването на улиците и тротоарите в района на Централна гара за 1,3 млн. лева. Причините са две - избраната фирма - изпълнител не е успяла да защити проекта пред управляващия орган, а  заради предстоящия пробив под гарата  няма смисъл да се ремонтират улиците. 

По усвояване на финансирането на европейските средства са наложени санкции - 5 процента  за нередности в процедурите за обществени поръчки и още 5 процента за екипа на управление на проекта. "Марица" тогава писа, че от предвидената обща сума в размер на  24 млн. лева са отрязани над един милион лева.

На снимките:

По-голямата част от квартала е благоустроена, но на ул. "Неофит Бозвели" тепърва предстои ремонт 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Да България

Да България

23.06.2020 | 13:42

Ще обжалваме до дупка! Ще обжалваме докато всички пари бъдат загубени! Няма да позволим нито една стотинка да бъде привлечена от Европа!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?