46

Европа дава 10 млн. лева на Пловдив за "кални петна"

Безвъзмездна финансова помощ в размер на 10 млн. лева е одобрена за община Пловдив по ОП „Околна среда 2021 -2027 г.”, за да се пребори с тъй наречените кални петна и да ги превърне в зелени площи и места за отдих, особено в междублоковите пространства.  Средствата ще бъдат предоставени, след като администрацията внесе проект, обясни шефът на дирекция „Екология” Вяра Колева. Според проучването в Пловдив има над 170 дка „кални петна".

 Обществената поръчка за избор на проектантски колектив е обявена днес с прогнозна стойност 300 000 лева, а оферти се приемат до 9 януари включително.

Процедурата  „Зелена инфраструктура в градска среда“, по приоритет 5 „Въздух“ си поставя за цел  намаляване на вторичното разпрашаване чрез зелени мерки в градска среда  и е насочена  към общините Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Бургас и Пловдив. които са предефинирани бенефициенти по планираната процедура. 

В програмата са  предвидени мерки за изграждане и обновяване на зелената инфраструктура, което включва зелени стени, зелени зони, озеленяване на „кални петна“, зелени покриви, тъй като те са едно от условията за подобряване на въздуха.  Според  изследвания  показателят „зелени площи на човек“ в големите населени места варира от 3-15 кв.м. на жител, което е далеч от европейските изисквания за 20 кв.м.  

Избраният екип трябва да посочи в проектното предложение подходящи площи за озеленяване. В заданието е включено също така създаване на картотека на проучените терени и  зелени мерки в градска среда , които ще намалят съдържанието на фини прахови частици във въздуха. 

По ОП „Околна среда 2021-2027 г.”  за община Пловдив са предвидени също така 28 млн. лева за подмяна на битово отопление с дърва и въглища с екологични уреди, както „Марица” вече писа. Още 4,5 млн. лева се осигуряват за въвеждане на зони с ниски емисии, които да ограничат достъп на стари коли – замърсители. 

Общата сума на безвъзмездната помощ за опазването на околната среда в Пловдив е 42,5 млн. лева.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Фон Дер Лайне н!

Фон Дер Лайне н!

13.12.2022 | 15:44

Калните петна са в общината!Тези се ос ра ха от крадене и така се овъргаляха в калта,че скоро ще рабере и Кьовеши и ще ни се разнесе миризмата чак до Брюксел!

Отговори
11 0
В ОУП са дадени зелените терени предвидени за ново озеленяване

В ОУП са дадени зелените терени предвидени за ново озеленяване

13.12.2022 | 14:21

Само че нямаме кметове и заместник кметове и еколози милионите ще бъдат откраднати ще бъдем лишени от нова зелена растителност. Гербаджийски крадци.

Отговори
18 0
шорошоядко

шорошоядко

13.12.2022 | 14:21

Ке папаме здраво!

Отговори
13 0
Клоако

Клоако

13.12.2022 | 14:08

Хайде в Белащица ке се построят 10 нови къщи.....хайде честито на печелившите (те си знаят кои са )

Отговори
21 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?