2374

Еврокомисар дава старт на социален форум в Пловдив

От днес Пловдив ​става домакин на Европейския форум на субектите на социалната и солидарна икономика. Официалния старт на събитието ще бъде даден в 11 часа пред палата №11 на Международен панаир Пловдив от вицепрезидента Илияна Йотова, министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков, еврокомисаря за работните места и социалните права Никола Шмит, заедно с кмета на Община Пловдив Здравко Димитров.

Като част от международния форум ще има и изложение на продукти и услуги от

над 100 различни социални предприятия, кооперации и неправителствени организации

от България и чужбина. Европейският форум на субектите на социалната и солидарна икономика ще продължи до четвъртък. 

Като част от посещението в Пловдив в следобедните часове на понеделник министър Георги Гьоков и еврокомисар Никола Шмит ще посетят и два проекта (социално предприятие за изработка на сувенири и  Общностния център за деца и семейства под тепетата), реализирани с европейско финансиране от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

В десетото издание на ​социалния форум ще се включат и

повече от 50 компании от конвенционалния бизнес,

които ще запознаят аудиторията с политиката си за корпоративна социална отговорност. Събитието се организира от Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България и Министерството на труда и социалната политика.

Редица дискусии, свързани с възможностите за развитието на социални предприятия или трансформирането на конвенционални бизнеси и плюсовете за тях, също ще бъдат част от програмата. В рамките на форума ще се проведе международна конференция на високо равнище с водеща тема „Справедлива, адекватна и трансформираща социална икономика“. В дискусиите ще се включат и специалисти от научни институции, неправителствени организации и представители на конвенционалния бизнес.

По време на конференцията ще бъдат обсъдени теми, свързани с дигиталната трансформация и мястото и ролята на социалната икономика за повишаване устойчивостта и конкурентоспособността на българските производители. Акцент в дискусиите ще е и темата за социалната икономика в контекста на Европейския стълб на социалните права, както и

финансирането на социалното предприемачество през следващия програмен период

2021-2027 г. по програма „Развитие на човешките ресурси“ и Националния план за възстановяване и устойчивост. Ще бъдат представени добри практики със значим социален ефект, както и връзката между корпоративния сектор и социалните предприятия.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?