Следвайте ни

Евреите честват Пасха! Отвориха храма си за "Марица" СНИМКИ

viber icon

Евреите започват да празнуват големия си празник Пасха. Той отбелязва излизането им от Египет с пророка Мойсей 14 века преди новата ера. Пасха или Песах започва довечера между 19.23 и 19.24 часа. 

За това съобщи хазан /свещенослужител/ д-р Шемуел Бехар. Той допусна репортер на „Марица“ в синагогата „Цион“, която се готви за тържествата. 

Този храм е завършен на 6 септември 1884 година и пази няколко уникални реликви. Едната от тях е красивия полюлей от венецианско стъкло, който е подарен от евреите във Виена преди 140 години. Изработен е в Италия.

Първоначално е бил със свещи, а след електрификацията на Пловдив през 1928 година на него са монтирани електрически крушки. Синагогата „Цион“ е първата сграда в града, в която е пуснат ток.

Другата реликва са две мраморни плочи вградени в стената на храма, за които хазан д-р Бехар обеща да разкаже скоро в „Марица“.

„В 18.23 часа снощи влязохме във Велики Шабат или Шабат Агадоль. Това е петъкът и настъпването на съботата по повод празника за бягството от Египет. Песах означава „Прескачане“. Битката между Мойсей и фараона има за последица 10 проклятия. Десетото е избиването на младенците на Египет. За да няма грешка – между египетски и еврейски младенци, след заколване на жертвено агне евреите са маркирали къщите си с кръв. По този начин косата на смъртта ги е прескачала. Оттук идва и „Песах“, обясни хазан д-р Шемуел Бехар. 

Една от заповедите е 4 дни преди празника да се купи жертвеното агне. Във всички стари цивилизации навремето са се съобразявали с принципа „Каквото горе – това и долу“. 

„Агнето е креатурата на овена, а нищо чудно събитията да се отигравали, когато слънцето е било в дома на Овена. Агнето отговаря на изискванията за хигиенно хранене при евреите. То се завързва за леглото и се коли непосредствено преди настъпването на Песах“, каза хазан д-р Бехар.

Празникът е пролетен и се чества на 15 нисан. Етимологията на думата „нисан“ е вавилонска и е влязла в употреба след вавилонския плен. 

„Предишното наименование е било авив – пролет. Оттам и името на град Тел Авив. След Вавилонския плен много от месеците имат вавилонски произход. 15 нисан е Песах. Купуването на агнето трябва да е на 10 нисан“, разказа д-р Шемуел Бехар. 

Песах настъпва довечера между 19.23 – 19.24 часа. Това е определено от календар, който се спуска от Рабината. 

Когато се излиза от Велики Шабат – в събота подвечер се прави ритуалът Афгалат. Това означава разделяне от празничното от делничното. 

„Тази година е уникална - Велики Шабат прелива веднага в Песах без да се прави този ритуал. Това е голямото изключение“, подчерта хазан д-р Бехар.

Една от заповедите е да се направи Седер Песах. Това означава подредба на празнична трапеза. На масата има една чиния, в която е с 6 елемента с ритуална стойност. Те се консумират в определени моменти.

Казват се три молитви в определен ред и те са свързани с една от заповедите, с които се отваря тържествено вечерта. 

Към това се прибавят 4 чаши с червено вино. Те винаги са символ – може да се тълкуват като кръвта на жертвения агнец. 

В Седер Песах има и 5-а чаша с вино. Тя е посветена на пророка Елиаху Анави. В реда на консумация на храната се прави сандвича на Елиаху Анави. Това са две пластинки от мацата /безквасен хляб/, в която се слага плънка отвътре. 

На трапезата е забранено да има хляб и храни със закваска. Заквасената храна се нарича хамец. 

„Дори уискито и печените ядки се водят хамец – при тях може също да има закваска. Хамецът /заквасената храна/ се яде предишната вечер и до 10 часа сутринта преди Песах“, казва д-р Бехар. 

Празникът ще настъпи първо в Израел. Всички други евреи по света са в диаспора. В България евреите се водят вторична диаспора, защото са дошли от Испания. Едните предци на Шемуел Бехар идват по суша от Унгария, а другите по море и стигат в Пловдив от Одрин. 

Дните от Песах са хем празнични, хем работни. Не е забранено да се работи. От втората вечер вече се отброява омер – ечемика. 7 седмици плюс предишния ден и се получава еврейската Петдесятница. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?