Следвайте ни

EVN изрови римско жилище в центъра на Пловдив СНИМКИ

Останки от римско жилище и древен гроб откриха работниците на EVN Топлофикация при изкопни дейности в центъра на Пловдив.

Находката е на ул. „Г. М. Димитров“ близо до кръстовището с ул. „Цар Асен“. Според специалистите разкритите археологически  структури  датират  от  II  -  IV в. сл. Хр.

Мястото се намира в края на античния Филипопол. Точно в този район са били последните инсули на римския град.

Те са били извън крепостните стени. То съвпада с картата на археологическите места в града, която бе показана преди година Марица.бг.

На терена има останки от античен водопровод с големи глинени тръби.

Изкопните дейности се извършват за присъединяване на сграда към топлопреносната мрежа. В резултат на направена комисия от експерти към Министерство на културата и изготвен протокол EVN Топлофикация е предприелa действия за теренно проучване на находките.

След приключване на дейностите по проучването, се очаква оглед от нова комисия към Министерството на културата за приемане на резултатите от него.

Работата по изграждането на топлопровода може да продължи след разрешение от експерти към Министерството на културата.

Изпълнението на обекта се извършва под ръководството на археолог Мая Мартинова към Регионалния археологически музей – Пловдив.

Предишните находки

Не за първи път EVN Топлофикация разкрива и консервира археологически находки по време на своята дейност. През 2012 г. в близост дружеството разкри раннохристиянска гробница от IV в. сл. Хр. със стенописи , изобразяващи чудесата на Христос. 

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?