Следвайте ни

Ето колко пловдивски пенсионери са със запори заради борчове

viber icon

Пенсиите на 343 възрастни от Пловдивска област са запорирани заради борчове, съобщиха от Националния осигурителен институт за „Марица“. За сравнение в страната броят им набъбва до малко над 4 000 души. Това означава, че всеки 11 пенсионер с удръжки, защото е задлъжнял, е от града под тепетата и региона. 

До блокиране на парите се стига след съдебно решение, след което се издава запорно съобщение от съдия-изпълнител. Борчовете, които трупат хората обикновено са за неплатени битови сметки, най-често за парно. Други пък остават без част от парите си за старини заради бързи кредити. Причината да могат да се възползват от такъв тип кредитиране е, че то може да бъде отпуснато на всеки без оглед на платежоспособността му. Има и наложени запори, защото възрастните са задлъжнели с данъци и такси. 

„Запорираните пари за старини не са от началото на пандемията у нас. Повечето от тях са от предишни периоди“, уточняват осигурителния институт. Причината е, че по време на извънредното положение, от 13 март, налагането на запори върху парите за старини беше замразено. За удръжките по Гражданско-процесуалния кодескс това важеше и два месеца след неговата отмяна, т.е. до средата на юли. Удръжките по силата на  Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, които са заради неплатени данъци, бяха възобновени веднага след края на извънредното положение – на 13 май. 

Според закона блокирани могат да бъдат само доходи над минималната работна заплата, която е 610 лв. Така 168 804 задлъжнели пенсионери от област Пловдив са защитени от запори, защото получават под 610 лв. Веднага щом пенсията им мине този праг обаче, от парите им за старини, ще започнат да бъдат правени удръжки. 

 

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?