Следвайте ни

Ето колко дни сме дишали мръсен въздух в Пловдив през миналата година

viber icon

84 дни сме дишали прах над нормата през изминалата 2020 г. Това сочат данните от автоматичната измервателна станция в ЖР "Тракия". За живеещите в центъра на Пловдив броят на регистрирани превишения от началото на годината до декември 2020 г. са били 52, става ясно от информацията на АИС "Каменица".  

Тенденцията е към намаляване на броя регистрирани превишения на ФПЧ10 сравнено с 2019 и 2018 г. 

През 2020 г. дните с прах над нормата във въздуха са били с 5 по-малко в ЖР "Тракия" и със 17 по-малко за центъра на града, става ясно от данните на РИОСВ-Пловдив. 

През 2018 г. броят на регистрираните превишения са били 78 за АИС "Каменица" и 107 за АИС "Тракия".

Трафикът, ползването на отопление на твърдо гориво и географските особености на града са част от причините за превишаване нормите на ФПЧ10 под тепетата през зимните месеци.

Според някои от специалистите пандемията от Covid-19 е изиграла положителна роля за намаляване броя на дните с прах над нормата. По време на двата локдауна затвориха училища, много от пловдивчани преминаха към работа хоумофис, други пък напуснаха града и избраха къщите на село или вили. Това намали трафика в големия град.  

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?