Следвайте ни

Ето как в "Централен" решават проблема с детските градини

viber icon

По две допълнителни групи ще бъдат разкрити тази есен в детските градини „Снежанка” и „Перуника”, след като завърши окончателно ремонтът.  „Строителните работи  са на финала и се надявам, че до 15 септември двете заведения  ще бъдат напълно завършени, за да посрещнат децата. В „Снежанка” и „Перуника” досега  бяха  с по четири групи, но с разширението  ще имат по шест”, разказа кметът на район „Централен” Георги Стаменов, който утре ще направи инспекция в детските градини. 

Георги Стаменов

Забавачките са санирани, подменени са всички износени инсталации, ремонтирани са покривите, сложена е PVC дограма. Разширението и мерките за енергийна ефективност са финансирани с безвъзмездната финансова помощ на ОП „Региони в растеж” по проекта за подобряване на градската среда в квартала между бул. „Кн. Мария Луиза” и бул. „Марица –юг”. Децата ще се възпитават в луксозни съвременни условия, увери Стаменов.

Допълнителните места ще бъдат обявени, след като се подпише акт 16. Една от двете градини ще поеме и част от децата от ДГ „Каменица” в същия район, тъй като на мястото на съществуващата сграда предстои изграждане на нова, пак със средствата по оперативна програма. 

Районната администрация ще кандидатства за държавно финансиране с надеждата да отпуснат пари за две пристройки в ДГ „Буратино” и „Чучулига”. Проектът предвижда три допълнителни групи и физкултурен салон в ДГ „Буратино”, а в ДГ „Чучулига” да се разкрият още две групи. Бившето перално помещение пък ще се преустрои във физкултурен салон.

През септември се очаква да бъде финализиран проектът на ПУП, който включва ул. „Стоян Михайловски” в Съдийския квартал. Планът ще даде възможност за проектиране на детска градина с шест групи на мястото на някогашната забавачка на същата улица, твърди районният кмет. В миналия мандат  младите семейства от квартала настояваха за строеж върху общинското място, където от 90-те години пустеят и се рушат  две сгради. 

Ако успеем да реализираме тези намерения, проблемът с детските заведения в „Централен” ще бъде решен, счита Стаменов. С разкриването на нови места в забавачките ще бъдат приети още над 300 деца. 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров  още в предизборната си кампания обеща, че един от приоритетите в управлението на града ще бъдат грижите за децата, включително и с изграждане на нови детски градини и ясли. В края на миналата година районните кметове огледаха всички свободни терени и съществуващите детски заведения, за да преценят къде те могат да се разширят и къде трябва да се строят нови, за да се планират средства в рамките  на мандата.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?