Ето как Кадиево, Ягодово и Търговската се готвят за "Народните будители и АЗ"

"Марица" подава ръка на инициативата

Проектът „Народните будители и Аз“ има за цел да представи на младите хора имената и дейността на онези български възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването, израстването и просперитета на нашата държава.

Вестник “Марица” се включва в проекта „Народните будители и Аз“ като официален медиен партньор на инициативата. Нашето желание е да се даде гласност на таланта на българските ученици, знанията и усърдието, което влагат всяка година, и блестящата им изява на всеки от финалите на проекта.

В Търговската знаят, че няма икономика без дух

Всяка седмица медията ще представя по няколко училища в специална рубрика по темата, интересни факти за самото училище, както и участието му в проекта.

 

Учениците от Национална търговска гимназия-Пловдив участват в проекта „Народните будители и АЗ” от първото стартово издание през учебната 2010/2011 г. Те проявяват задълбочен интерес и с желание се включват в издирването на информация за живота и делото на бележитите българи, които са избрали за свои патрони в състезанието. Амбицирани са да обогатяват знанията си за българските народни будители и с радост приемат възможността да покажат наученото, пред аудитория, по време на етапите на проекта.

През годините учениците от НТГ-Пловдив участват във възрастова група 8-11-и клас, като на всяко издание стигат до финалите на градската надпревара. Имат спечелени първо, второ и трето място. Удовлетвореността от постигнатото ги мотивира да продължават да участват и в следващите издания на проекта.

„Народните будители и АЗ” несъмнено е форум за изява, който дава знания, учи учениците да работят като екип и ги възпитава в дух на родолюбие, казва Славейка Иванова, директор на гимназията.

 

ОУ "Неофит Рилски", село Ягодово:

Говорим за българщината не формално, а от сърце

Основно училище „Неофит Рилски” село Ягодово участва в състезанието от момента на организирането му. Тази образователна проява е пример, чрез който учениците запечатват народните будители в сърцата си, казва директорът Ана Иванова. Това са и основните цели, върху които работи колективът: да се съхрани и развива българският дух, да се възпитава младото поколение в дух на любов, родолюбие, исторически и родова памет, национална принадлежност и самочувствие, на търпимост, толерантност и единение.

Миналото изобилства от цяла плеада духовници, неуморни книжовници, общественици и борци за свобода. Историята е съхранила имената на всички -живели, работили и завършили земния си път не за лични материални блага, а в името на своята родина.

Всеки българин трябва да знае, че България, носеща аромата на прочутото розово масло, притежаваща плодородна и красива земя, е страна изстрадала своето минало. Тази държава, за която се пеят песни и се редят стихове, се оказва почти непозната за голяма част от младото поколение. За хората, които са живели чрез идеите си за „една чиста и свята Република”, се говори чисто фактологически и формално. До сърцето на младия човек думите често не достигат, обяснява Иванова.

Точно проектът „Народните будители и АЗ” има за цел да промени тези факти. Чрез него учениците със своята амбиция се усъвършенстват ежедневно, имат възможност да покажат своето знания пред позната и непозната аудитория, което е тяхна естествена потребност. Те приемат предизвикателството да извършат издирвателска и събирателска дейност за факти от живота и делото на поне един велик българин. В учебниците по история и по литература се вземат предвид основните аспекти в биографиите на тези велики българи, но често се изпускат причините и подбудите, довели до развитието на дадена личност в определен аспект, продължава Иванова.

Проектът, в който главната роля играе учениковата паралелка, е една стъпка в посока към завръщане на моралните ценности в българското общество. Научавайки историята на великите българи, градили през вековете българщината и българския дух, учениците се изпълват с национална гордост и патриотизъм. Чрез участието си в състезанието те се приучват да работят в екип.

Нашата цел като родители, учители, общественици е да предоставим на младите хора една възможност за творческа и духовна изява, да им създадем условия за едно духовно преживяване и усещане за единство, чийто изяви да направим обществено достояние. В проекта масово се включват предимно ученици от прогимназиален курс - от 5. до 7. клас. Идеята в самото начало не грабва учениците, затова класните ръководители отговорно се ангажират за нейното изясняване. След добра мотивация и разучаване на регламента на състезанието класовете пристъпват към избор на личност и започват подготовка. Повечето с ентусиазъм се заемат със събиране на материал, който впоследствие обработват, сверяват с няколко източника и предлагат на останалите за подготовка.

Всеки клас изготвя табло, посветено на избрания будител, а някои подреждат и кътове. За будители учениците са избирали през годините Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Неофит Рилски.

Проектът предвижда провеждане на състезание - двубой между отделните паралелки. След емоционални двубои се излъчва класът победител. Участията ни винаги са приключвали на общински кръг. През годините класовете избрали за подготовка - Неофит Рилски - патрон на нашето училище, използват наученото и се включват в училищните и общоселски програми.

След завършване на седми клас една трета от учениците ни се записват в елитни гимназии в Пловдив, където продължават образованието си. Можем да се похвалим с добър рейтинг на училището ни, казва Иванова.

На 1 ноември бе открита и новата реконструирана сграда на училището, която разполага с модерен физкултурен салон, съблекални, четири класни стаи и компютърен кабинет.

 

Дирекотрът на школото в Кадиево:

Възпитаваме децата на национална гордост и родолюбие

Основно училище „Свети свети Кирил и Методий” в село Кадиево участва за трети път в проекта „Народните будители и Аз”, защото възпитава учениците в дух на национална гордост и родолюбие. Формата на състезание е предпоставка учениците да покажат знания и състезателен дух, независимо, че училището не е голямо и се намира в малко населено място, казва директорът Андрей Шаламанов.

Шестокласниците с ръководител Йорданка Йотова се класираха на второ място през учебната 2011-2012 г. и спечелиха почетна грамота и купа. През следващата година отборът от седмокласници победи на полуфиналния етап в село Цалапица. Тази година се състезават учениците от 5. и 6. клас. Всяка паралелка е избрала свой патрон-народен будител.

Възпитаниците на ОУ „Свети свети Кирил и Методий” - Кадиево участват в олимпиадите по изучаваните предмети като „Знам и мога” за четвъртокласници, „Математика без граници”, „Аз и числата”. Първокласникът Ивайло Стоянов спечели златен медал, хвали го директорът.

В училището всяка година се организира викторина по случай деня на народните будители. Освен тържествата по случай деня на буквите, патронния празник, тържествено се отбелязва началото и краят на учебната година. Децата се радват, когато подреждат изложби с мартенички, изработват коледни картички и сурвачки, поздравления за деня на майката.

По случай 125 г. от създаването на ОУ „Свети свети Кирил и Методий” е издаден юбилеен вестник „Кадиево азбукарче”. Те сътворяват неповторими ценности - стихове, гатанки, приказки, рисунки и апликации. А усилията им се възнаграждават с награди от училищното ръководство.

Учениците от прогимназиалния етап на обучение са първенци в състезанието по Български език и литература, организирано от община Родопи. За награда почивка на море в Лозенец.

Нашите ученици са и актьори, казва Шаламанов. Те са представили драматизация на комедията „Криворазбраната цивилизация” на възрожденския писател и будител Добри Войников.

Наши ученици участват и в обществения живот на селото. Те, ръководени от Димитрия Иванова, празнуват заедно с възрастните в Пенсионерския клуб Лазаровден, Цветница, Великден, Първи март, Осми март, Първи юни, Коледа, Фолклорни вечери. Оценка за техния талант са бурните аплодисменти и веселието на публиката.

Децата са горди от своя труд и това ги прави по-уверени. Чрез тези изяви се разкриват и доразвиват заложбите, талантите и уменията на учениците. Подготовката спомага за сплотяването им, самоизява и самоинициатива, стимулират се творческите изяви. Получават знания за видовете народни приказки, научават нови гатанки, пословици и поговорки, народни песни от различни краища на България.

Станислава Матерова, класен ръководител на втори клас, поддържа сайт на класа, с който прави достъпна информацията за работата и живота на учениците си за всички родители и ученици.

След 7. и 8. клас учениците ни успешно продължават образованието си в СОУ или професионални гимназии в Пловдив, казва в заключение Шаламанов./Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?