46

Ето го роденото в Пловдив първо украинско бебе на бежанци СНИМКА

Първото бебе на украинска бежанка в Пловдив се роди на 20 март. Роксолана дойде по естествен път в 21.18 часа в болница „Селена“ в екипа на д-р Любов Станева, ак. Даниела Ваклинова и неонатолога д-р Нурие Шабан. Раждането мина леко за малко повече от два часа от постъпването на майката в болницата, а бебето е с тегло 3110 грама и ръст 50 сантиметра. 

Бременната в деветия месец 40-годишна Наташа заедно с голямата си дъщеря, напуснали Киев на втория ден от войната. Пътували до Пловдив четири дни почти без да спират и без да знаят къде ще се роди бебето. „Гледах клипчета как мога да родя почти във всякакви условия, ако се наложи – и в полето“, разказва Наташа. 

Лекуващият лекар на бежанката в болница „Селена“ също е украинка. Д-р Любов Станева живее в Пловдив от повече от десет години. Тя ще поеме грижата и за други украински бежанки, които имат нужда от медицинска помощ. „Родният език и топлото посрещане, в момента са толкова важни за жените, избягали от ужаса на войната, колкото и медицинската грижа.“, коментират от болница „Селена“. Медицинското заведение пое ангажимента за безвъзмездна грижа за бременните жени, пристигащи от Украйна в България. 

В момента бебето Роксолана е в отлично състояние, а Наташа се възстановява от раждането. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Говори ❤️ Київ

Говори ❤️ Київ

21.03.2022 | 12:22

Говори ❤️ Київ Папа Франциск: Нека се молим заедно за Украйна❤️, тук пред нас са Нейните знамена. Нека се молим заедно, като братя на Дева Мария – Царицата на Украйна❤️.

Отговори
3 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?