Следвайте ни

Етнографският чака да одобрят проект за бившия хостел в Стария град

viber icon

Етнографският музей е внесъл в Министерството на културата идеен проект за обновяване на красивата сграда в Стария град, която получи за безвъзмездно ползване от община Пловдив в началото на февруари. Кандидатства и по проект за бъдещо финансиране.

Имотът на ул. „Съборна“ 20 е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение. Той е с обща площ 223 кв. м. Включва сграда на 2 етажа, със застроена площ 129 кв. м. и полуподземен етаж и тавански етаж – 65.90 кв. м. 

От 2016 до 2018 година т. н. „Розова къща“ бе дадена на концесия за хостел. Понеже концесионерът не внесе годишната си вноска от 15 600 лева общината си взе имота с решение на Общинския съвет от 27 март 2018.

Служителите на Етнографския музей са намерили голяма съсипия в къщата.

„Отвън сградата изглежда много добре, но вътре много неща са изтръгнати – където има дръжки от месинг, мед, кабели – повечето са отнесени. Отзад имаше малък прозорец за отдушник - явно оттам са влизали хора за да събират цветни метали“, предполага директорът на Етнографския музей д-р Ангел Янков.

Преди да бъде одобрен проектът за финансиране, музеят ще опитва със собствени средства да боядиса и възстанови поне част от помещенията. Целта е да премести в тях хранилището си. В момента голямо количество ценни артефакти се пазят в Музея за съвременна история на ул. „Ангел Букурещлиев“. 

Важно е предложеният идеен проект да бъде одобрен в Министерството на културата, защото бившият хостел е и паметник от ансамблово значение. След това ще се премине към изработването на работен проект, а оттам ще се види колко ще излезе обновяването. 

„Тази година едва ли ще направим нещо сериозно. Важен фактор при нас са и малкото туристи. Докато те не се върнат в Стария град, сме с вързани ръце“, каза д-р Янков. 

Идеята за безвъзмездното ползване на имота бе в него да се експонира част от богатата етнографска колекция, както и създаването на музейно-образователен център. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?