1553

ЕСК "Морски сговор" - мъже на честта в Пловдив

Елитен спортен клуб (ЕСК) "Морски сговор" в Пловдив отпразнува 100 години от създаването си. Юбилеят на славната организация под тепетата бе в края на миналата година, а на самия клуб на национално ниво - две години по-рано. Събитието бе чествано с Виенски офицерски бал, наричан още "Бал на Ивановците". 

"Тази година фокусът бе насочен към талантливи деца на военнослужещи", съобщи президентът на ЕСК "Морски сговор" Иван Соколов. Балът се проведе заедно със Съвместното командване на специалните операции в Пловдив, а дрескодът за военните беше официална парадна униформа. Начело на офицерите бе генерал-майор Явор Матеев, командир на СКСО, който дойде в компанията на чаровната си съпруга Невяна Митева.  

"Планирахме офицерският бал да се проведе през ноември 2022 година, но поради организационни причини не можахме да го направим. Организирахме благотворителна томбола, на която събрахме средства за децата на ​военните. За първи път балът беше озвучаван от жива музика - оркестърът на специалните сили, който имаше изключителен репертоар, включващ

виенски валсове, рок музика и българска естрада",

разказа Соколов пред "Марица". 

​Юбилеят б​е честван със спортни мероприятия, акции, свързани с културни събития и благотворителна дейност. Част от ​тях бяха международни посещения, благодарение на техен приятел. Той ги уредил с подобен клуб от град Верия, Гърция. Там българските гости от "Морски сговор" играли приятелска футболна среща, разгледали историческите части на града, включително и пантеона на Вергина, където е гробницата на Филип Македонски.

След това заминали за Северна Македония, където се срещнали със своите приятели от Конзули. Там провели футболния турнир на "Морски сговор". Участвали три тима - нашият, от Северна Македония и Турция. Българите завършили на второ място. Културната програма в югозападната ни съседка включвала и посещения на различни музеи. През 2023 година от клуба планират и посещение в Турция. В Истанбул имат два приятелски клуба, с които ще се срещнат, а след това ще приемат гости от Северна Македония и Гърция. Тази година отново ще направят традиционния бал с благотворителна кауза.

През 2023 година членовете на "Морски сговор" ще продължат и с редовните спортни занимания и медицински изследвания, както и всичко, свързано с достойния начин на живот.

Предстоят и посещения на още културни мероприятия в Пловдив и чужбина.

В "Морски сговор" членуват 70 човека. 

Членовете на клуба са пъстра палитра от професионалисти и бизнесмени,

хора със собствени виждания и идеи. Има преподаватели, юристи, банкери, лекари, адвокати, представители на международни компании. "Стремим се през изминалите години да водим политика на приемственост. Имаме нови млади членове, до 40-годишна възраст, които са около 30 процента от целия състав. Това го отчитаме като положителен елемент", ​похвали се Иван Соколов.   

Зимно време клубните членове се събират на ски лагери, а лятото ходят да се гмуркат.

  "Най-интересни са били винаги пътуванията и когато сме посрещали гости, защото това остава за дълги години след нас. Имали сме гости от Сърбия. Те с техните песни обикновено доминират, но и ние не се даваме. Изпълняваме песните като "Моя страна, моя България" и "Една българска роза". За тях беше учудващо, защото въобще не ги знаеха тези песни", добави изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив. 

Друго характерно за клуба е честването на различните именни дни по собствен календар. Преобладаващото име на членовете е Иван - в момента са осем души. Имат си обаче и Атанасовци, Георгиевци, Василовци, Петровци.

През 1922 година в Пловдив се създава пловдивският "Морски сговор". През 1944 г. се преименува на "Морски съюз" и под това име спира своя организационен живот. През 1990  г. организацията възкръсва във Варна, а две години по-късно се възстановява  ЕСК "Морски сговор".

Почетен председател е тогавашният кмет на Пловдив Гарабед Томасян,

членове на ръководството са активисти от Водомоторен спорт и други, свързани с водата пловдивчани като Петър Нейчев, Стефан Цветков, Димитър Енев, Сава Гаванаров.

Това, което се запази от стогодишната история и е видно по време на новогодишните балове и Виенския бал, е, че ЕСК "Морски сговор" Пловдив е единствения пловдивски клуб, който съхрани визията за безупречна ритуална клубна форма на мъжете на делото - черен тъмен костюм, бяла риза, вратовръзка или папийонка. Направихме всичко възможно да не се с​бъдне прогнозата, че в близките столетия в клубовете ще се забрави как се общува и те ще се превърнат в клубове на пенсионери, облечени в анцузи. Вече всички членове денонощно имат технологичната връзка с вайбър групата, обясни Соколов.

 През 2022 година от клуба са издали и книгата "Вековен юбилей на Елитен спортен клуб "Морски сговор - Пловдив" -  Еволюция на преживяното".

 

Иван Соколов: 

Винаги сме на разположение да помагаме

Нещо, което е уникално, е, че ние сме единственият клуб, който е на местно ниво с национално значение. Изповядваме ценности, които са в символиката на града. Съпричастни сме с всички дейности, които провеждат Община Пловдив и Областната управа. Винаги сме на разположение да помагаме. По отношение на Общия устройствен план на Пловдив, който беше приет, ние го подкрепяме. Изпълнението обаче не е наша работа, има си органи, които се занимават. От години виждаме, че Пловдив се развива успешно и това е един космополитен град със всичките му положителни и отрицателни страни, но в края на краищата това не е един безлюден град. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?