Следвайте ни

Епископ Арсений: Да си чатим на латиница е светотатство към езика ВИДЕО

viber icon

В деня, когато отдава почит на Светите братя Кирил и Методий, съвременният човек бе и леко порицан как се отнася към делото им и езика. 

„Странно е противоречието между синовната почит, с която църквата се прекланя пред паметта и делото на Светите братя Кирил и Методий, и светотатското отношение към езика, който те ни завещаха. Стигна се до там да си чатим на латиница, тъй като, видите ли, всички така правят, защото е модерно“, обърна се към пловдивчани Знеполският епископ Арсений по време на днешните тържества. 

Сутринта той отслужи празнична литургия в храма "Св. св. Кирил и Методий", а след това и молебен на пл. "11 май" пред Хуманитарната гимназия. Отправи духовното си послание и поведе празничното шествие по Главната улица.

Знеполски епископ Арсений изтъкна, че вместо да се опираме на родните постижения, тръгваме по наклонената плоскост на чуждопоклонничеството. Духовникът изрази съжаление, че в съвременното общество има масирана подмяна на ценности: подменяме словото с думите, мъдростта – със знанието, знанието – с информация, и така, докато загубим живота си в живеене. Заменихме съгласието с консенсус, работата – с бизнес, но не сме станали нито по-сговорчиви, нито по-работливи, отбеляза епископ Арсейни.

Ето какво каза той в приветствието си за 24 май:

„Денят е отреден за държавно и всенародно честване на нашата просвета и култура и на славянската писменост. Днес светата църква молитвено се присъединява към светлината на празника в измолването на мирни и благословени дни и години за нашия православен народ, за неговия продължаващ във времето духовен и културен напредък. 

Почитаме, прекланяме си  и благоговеем пред образите на равноапостолните братя и на всички техни ученици, които и сега се трудят на попрището на духовността и държавността, на просветата и културата. Трудът на всички съвременни приемници на светите братя във времето е залог за пребъдването на нацията.

Но макар че отдаваме най-голяма почит към паметта на Светите братя и възхваляваме тяхното равноапостолно и просветително дело, често в ежедневния си живот всъщност тръгваме по наклонената плоскост на чуждопоклонството. Изобщо в съвременното ни общество се наблюдава една масирана подмяна на ценности. Подменяме словото с думите. Подменяме мъдростта със знанието. Знанието подменяме с информация. И така – докато загубим живота си в живеене.

Заменихме съгласието с консенсус, работата – с бизнес, но не сме станали нито по-сговорчиви, нито по-работливи. 

Странно е противоречието между синовната почит, с която църквата се прекланя пред паметта и делото на Светите братя, и светотатското отношение към езика, който те ни завещаха. Стигна се до там да си чатим на латиница, тъй като, видите ли, всички така правят, защото е модерно.

Чрез славянската писменост се отвориха духовните ни очи за спасителната Христова вяра.  Чрез нея получихме осиновение от Бога. Влязохме в редиците на културните народи и години наред имахме място и роля сред православните народи. Нека не отхвърляме делото на Светите братя  с лека ръка, да не продаваме първородството за паница леща, а да съхраним езика си, своята писменост и православна вяра, за да се съхраним като народ, като страна и като нация!

Особен ден е за нас днес. Защото в този ден възпоменаваме нашите извори – същите тези духовни и културни извори, които са определили историческия профил на нацията и на народа ни. Днес, говорейки за тях, се устремяваме в бъдещето, защото светите равноапостолни Кирил и  Методий не само ни обясняват защо сме такива, каквито сме, но и ни говорят по какъв начин е необходимо да строим нашето бъдеще – бъдеще върху основата на истината, която е у Бог. И ние трябва да знаем за всичко това, за да не загубим тази същата програма за развитие – програма, която е била заложена благодарение на подвига на Кирил и Методий, благодарение на която ние сме народ, а не племе. Благодарение на която имаме писменост, а не черти и резки. Защото да си българин е най-хубавото нещо. Защото и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат!

В този ден мислите ни  и нашите молитви са с всички просветни и културни дейци, работещи всеотдайно на духовно-просветното и културното поприще. Това са българските учители, учениците и студентите, които и днес  се обучават в духа и традициите, положени някога от Светите братя. Защото те, нашите деца, са бъдещето на България, и ние вярваме, че сред тях са новите приемници и продължители на великото и наистина свято и равноапостолно  дело на българските и славянски просветители. На всички тях всесърдечно пожелаваме крепко здраве и сили, усърдие в усвояването на преподаваните знания и искрена радост от напредването им в науката, просветата и книжовността. Да благоволи Бог, щото делото и заветите на нашите богоозарени просветители да пребъдат и благочестивият ни православен народ да остава все така верен на завещаното му от всички тях и на всички наши достойни наши предци, защото оставеното от тях е залогът за нашето настояще и особено за нашето бъдеще“.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Anatema

Anatema

24.05.2021 | 22:27

Да си чатим -Glupav krastonosets,no ne i hristiyanin !

Отговори
0 1
Филев

Филев

24.05.2021 | 19:52

Прекрасно слово, истинни и сърдечни думи. Благодарим че имаме такива духовници. Що се отнася до децата, те са продукт на своите родители във възпитателно отношение, и тук критиката е точна, а пожеланието е меко казано забележка. Днес във влака за Карлово се отличи четворка младежи и девойка - крещене, лигавене, псувни, карти, пушене на новите цигари, никакви маски, кондукторът и той същия джинс, страшно неприятна работа. Седи и те гледа в очите и си прави каквото знае, не му пука от нищо. Ако това е бъдещето, то ще бъде наистина апокалиптично. Трябва да се върне боя и тву-тата за подрастващи гамени.

Отговори
2 2
Ами то

Ами то

24.05.2021 | 16:19

И обратните в църквата са светотатство,но ги има. Нали попе? И алчни чернодрешковци в Синода също,нали попе?

Отговори
5 3
Стамат

Стамат

24.05.2021 | 15:59

Отче, щеше да е хубаво да си критичен и към колегите си от Благоевград, които на Йорданов ден продадоха кръста! В пловдивско църквите се рушат, а онова недоразумение, Дядо Николай, носи часовници за хилядарки и се вози в луксозни коли. Това ли е примерът, който дава църквата? Това ли е вярата? Ако е това, тогава мерси...

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?